Parlamenti választás 2022.

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mandátumok
Fidesz-KDNP 135
DK 16
Momentum 11
MSZP 10
Jobbik 9
Párbeszéd 7
LMP 4
Mi Hazánk 6

A választás eredménye. Az ellenzéki összefogás összesen 57 fős.

Az EBESZ szerint nem voltak egyenlőek az esélyek.[1] Az pedig a választási rendszer csődje, hogy az erdélyi levélszavazat-botrányra a választásokért felelős szervezet azt bírta nyilatkozni, hogy ő csak Magyarországon tud érvényt szerezni a választási szabályoknak.[2][3] Hadházy Ákos a Kúriához fordult az ügyben, ami jóváhagyta a döntést.[4]

Kolozsváron az EBESZ is súlyos szabálytalanságokat talált. Volt, aki egyedül 10 szavazatot adott le, a megmaradt szavazólapokkal nem számoltak el, a civilek gyűjtötte borítékokhoz nem mellékeltek névjegyzéket.[5]

A Vajdaságban a szavazólapokat valahogyan megkaparintotta a Vajdasági Magyar Szövetség a szerb postától, és ő kézbesítette. Az aktivistái megvárták a kitöltést, sőt, agitáltak. Az Alkotmánybíróság elutasította a panaszt azon a címen, hogy a panasztevő nem volt érintett, ezért nem volt joga az AB-hez fordulni.[6]

Egyelőre nem kapunk hírt gratulációkról. Hallottunk Putyinról, Marie Le Penről, Matteo Salviniról, a cseh miniszterelnökről, és Szijjártótól Törökországról és Kínáról.[1] Május közepéig 20 gratuláció érkezett.[7] Az USA-ból viszont szeptember végéig sem jött gratuláció.[8]

Márki-Zay nem ült be a parlamentbe, viszont a kérdésre gyurcsányozott egyet.[9]

Áder János május 2-re hívta össze az új parlament ülését.[10]

Adatok

57.623-an szavaztak külképviseleten.[11]

A 2022-es adatok csak a feldolgozott szavazókörökre vonatkoznak. Csak a belföldi szavazatokat vesszük figyelembe, az átjelentkezésekkel és a külképviseleti szavazással együtt.

Részvétel
2022
választás
2022 nép-
szavazás
2018
a választópolgárok száma 7.466.088 7.759.175 7.933.815
érvényesen szavazott listára 5.175.944 3.521.894 5.469.726
megjelentek aránya 69,32% 45,39% 68.94%
az ellenzéki lista szavazatszáma 1.804.587 2.693.520
az ellenzéki lista szavazataránya 34,86% 49,24%
az fideszlista szavazatszáma 2.717.308 2,607,990
a fideszlista szavazataránya 52,50% 47,68%

A fennmaradó (12%) listás szavazat kb. felét a Mi Hazánk, a negyedét a Kutyák vitték el. Az ellenzéki lista támogatottsága 14,4%-kal csökkent 2018-hoz képest.

Egy tanulmány részletesen elemzi a választók átszavazási hajlandóságát és a hiányzó ellenzéki szavazókat. A végkövetkeztetés az, hogy a 2018-as jobbikos szavazóknak csak az ⅓-a szavazott a hatpárti jelöltre 2022-ben, ők is területileg nagyon egyenlőtlenül: inkább ott, ahol az ellenzék támogatottsága egyébként is nagyobb volt.[12]

A népszavazásra

 • érvényesen szavazott 3.521.894 (44,46%)
 • nemmel szavazott 3.252.183 (92,34%)
 • érvénytelenül 1.591.007 (20,08%)
 • nem szavazott 2.809.316 (35,46%)

Míg 2018-ban 25, addig 2022-ben már csak 16 5%-nál kisebb különbségű választókerület volt.[13]

A választás utáni felmérések

Nem a háború miatt szavaztak a választók a fideszre.[14]

A Fidesz a diplomások körében is győzött, bár az utóbbi évtizedben az alsó társadalmi rétegekből inkább nyert, míg a felső rétegekből inkább veszített támogatókat. A mai szavazóbázisának harmada legfeljebb 8 osztályt végzett.[14]

Nem a háborúval kapcsolatos propaganda okozta a a fidesz győzelmét: a választók több mint 80%-a már hónapokkal korábban eldöntötte, kire fog szavazni.[14]

A korábban bizonytalanok közül a Fideszre 50%, az ellenzékre 36%, a Mi Hazánkra 14% szavazott.[14]

Egy cikk szerint viszont tévedés, hogy a tévék között kormánypárti fölény van. Az RTL Klub és az ATV együttes nézettsége nagyobb, mint a MTV és a TV2-é.[15]

Egy cikk összehasonlítja, ki mennyit tévedett.[16]

Az ellenzéki vereség okai

MZP: „Csak lefelé.”[17]

 • Márki-Zay az előválasztással leváltotta az ellenzéket, aztán előjött a 7. frakcióval, miközben a hat párt a listáról sem tudott megegyezni.
 • Nincs az ellenzéket összetartó erő. Orbán leváltása a szavazók nagy rétegében nem cél, legfeljebb eszköz.
 • a Jobbik egykori szavazói átmentek a Mi Hazánkhoz
 • a háborúról Márki-Zay mondott egy félre(nem)érthető mondatot, amit a fidesz „természetesen” torzítva adott tovább, és erre az volt a válasz, hogy tessék végighallgatni a videót. Amit nem lehet, mert MZP állandóan dumál. Az eredmény: a háborús uszító Orbánt a szavazók a béke garanciájának látták.
 • MZP tévedése, hogy a csalódott fideszeseket (a „fidesz-árvákat”) kell megnyerni. (Ehhez képest 100.000-rel többen szavazatak a fideszre.)
 • MZP kis túlzással többet árulózta szövetségeseit, mint amennyiszer bírálta ellenfeleit.
 • az ellenzék a fidesz kampányfogásait ismételgette: rezsicsökkentés, családtámogatások, kerítés. És ígért egészség- és oktatási minisztériumot, ami nagyon nem érdekli a választót, sőt. Nem a várólisták eltörlését vagy ingyenes egyetemi hozzáférést, extra nyelvóra elérhetőségét ígérték, hanem a megoldást hozó intézményt.
Amikor egy eszköz válik céllá, akkor lehet tudni, hogy valójában nincsen cél.[17]
 • „Gyurcsány a mai napig olyan népszerűtlen, hogy a Fidesz automatikusan teszi rá a bélyeget mindenkire, aki szembe jön.” Talán itt sem kellene a fidesz-propagandát ismételgetni.

A választáson az derült ki, hogy a Jobbik 6–6,5%-os párt, mint a 2019-es EP-választáson volt. A közvélemény-kutatók úgy becsülték, hogy 4 év alatt az ⅓ morzsolódott le, valójában a ⅔. Miközben a Jobbik nélküli ellenzékre 350 ezerrel többen szavaztak, a Jobbik elveszítette az akkor 1 millió szavazóját. A 350 ezer többletet alighanem a ő megmaradt szavazóik adták.

Muszáj elmondanom mit gondolok az elmúlt másfél hét ámokfutásáról. Péter, el kell mondjam neked szemtől szemben, és szerintem ez a legegyszerűbb és legjobb alkalom rá, hogy egész egyszerűen nem tartalak alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra.

Az, ami itt történt az elmúlt napokban, hogy szinte minden napra jutott valamilyen valótlanság, olyan vádaskodás, amit nem tudtál bebizonyítani és aztán ott maradt az emberek fülében. Ez egész egyszerűen nekem morálisan elfogadhatatlan. Nagyon nagy a politikai nyomás, és úgy látom, hogy nem bírod ezt a politikai nyomást.

Az, ami most itt történik az előválasztáson, az a tizede annak, ami lesz majd a nagykampányban. Ehhez sokkal erőteljesebb, sokkal erősebb mentális állóképesség kell. Ezzel a mentalitással szét fogod verni az ellenzéki megállapodást és összefogást.

– Dobrev Klára, az előválasztás miniszterelnök-jelölti vitáján

Egy vélemény szerint[18]

 • az előválasztás második fordulójába két jelöltet lett volna szabad engedni
 • nem vált be az Orbán nélküli orbánizmus programja („Ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudoznék róla.”), amit Márki-Zay képviselt.[19] Az ellenzéki szavazók jó része pedig otthonmaradt, mert a számukra fontos, a megélhetésre vonatkozó üzeneteket nem hallottak az ellenzék első számú vezetőjétől.

Egy újságcikk azt állítja, hogy az ellenzéki összefogás mindenütt csökkentette az ellenzék támogatottságát.[20] Persze nagy kérdés, mi az ok, és mi az okozat.

Elhibázott kampány

Ezt mondta az ellenzék Ezt kellett volna Ezt mondta a fidesz
 • Nem tűri a lopást, ezért támadják
 • Hazudik, ezért fél vitázni
 • 43 ezer halott, mert a járványból is loptak
 • 12 éve a barátod, súgd a fülébe: Ne ölj!
 • Orbán megy. Rezsicsökkentés marad.
 • Orbán megy. Családtámogatás marad!
 • Orbán megy. Önálló egészségügyi és oktatási minisztérium jön!
 • Orbán megy. Határkerítés marad!
 • Fideszes kiváltságosok mennek. Mindannyiunk Magyarországa jön!
 • Áremelés helyett béremelést!
 • Válaszd a békét! Válaszd Európát!
 • Magyar Putyin vagy Európa?
 • Ha Orbán marad, csak Skype-on fogsz beszélni az unokáiddal, angolul
 • Ha Orbán marad, 5 éven belül nem lesz háziorvosod
 • Ha Orbán marad, az iskola helyett neked kell majd tanítanod a gyerekeidet
 • Eltörlik a rezsicsökkentést
 • Privatizálnák a kórházakat
 • Elvennék a 13. havi nyugdíjat

A választói magatartást alapvetően a félelmek mozgatják. Az ellenzéki kampány pozitív üzenetei erőtlenek voltak, a negatívak nem keltettek félelmet.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter aligha mondható az ellenzék szerencsecsillagának. Sokkal inkább egy üstökösre emlékeztet, ami becsapódik az összefogás közepébe. A kráter pedig olyan mély, hogy abban elsüllyedtek azok is, akik idehívták a meteort.

Fekete-Győr András, Tóth Bertalan, Szabó Tímea már távozni kényszerültek, ők nyíltan támogatták Márki-Zay Pétert. Kunhalmi Ágnes még tartja magát, de ehhez az is hozzájárult, hogy megnyerte az egyéni körzetét, így nem zuhant bele a kráterbe.

Akik az előválasztáson nem tartották jó ötletnek a jobboldali jelölt indulását, példaként Ungár Péter, Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, tartják a pozícióikat, ami kevésbé meglepő, hiszen nem az ő ötletük volt a kékszalagos veszedelem piedesztálra emelése.

A választások utáni tanulságok között levonhatjuk azt is, hogy aki messiás akar lenni, nem lesz hiteles vezető. A politikai messiás nem magát választja ki, hanem őt választják, és sokakkal képes elhozni a változást. MZP és azok, akik a leginkább támogatták, már belátják ezt.[21]

– Jabronka Richárd
Az ellenzék még saját előválasztását is elvesztette 2021-ben.[22]
– Kiss Viktor

Tanulságok

Identitáspolitika: érzelmi – általában nacionalista – alapú. A fidesz ezt kisajátította magának, ezért az ellenzéknek jóléttel kell küzdenie ellene.

Az ellenzék szavazói a korábbiaknál aktívabbak voltak, ezért az ellenzék úgy gondolta, többen vannak, mint korábban.

Ha az ellenzék úgy definiálja magát, hogy ő a nem Fidesz, akkor soha nem lesz elég szavazója, mert ezzel nem tudja megszólítani a bizonytalanokat. Ők csak akkor fognak az ellenzékre voksolni, ha azt gondolják, hogy az ellenzéknek van saját jövőképe, van története az országról, azaz hogy az ellenzék jobb, mint a Fidesz.

Az emberek számára a demokrácia a jólétet jelenti, az ellenzék pedig elitistává vált. Jól mutatja ezt a budai kerületek elhódítása. Ma az átlagos ellenzéki szavazó egy felső-középosztálybeli ember, akinek személyesen nem ezek a problémái, mégis van társadalmi felelősségérzete.

Az önkormányzati választás a ciklus félidejében lesz. Addigra össze kell álljon az ellenzéki egység, és a következő választási úgy kell maradjon.

Márki-Zay hitelesen tudta megtestesíteni az ellenzéki elit elleni kritikákat, de nem tudott érdemi politikát csinálni belőle.[23]

Karácsony szerint „nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek”.[24]

A szavazók oroszlánrésze egyáltalán nem köti össze a választást a személyes életében tapasztalt olyan problémákkal, mint a leépült egészségügy, azon belül a járvány kezelése, az infláció, a lakhatás, a közlekedés vagy a külföldre költöző fiatalok. „A szavazás nem program, hanem hit alapon megy.”[25]

Miután a recesszió miatt gazdasági bajok várhatók, a kormány ezt nyilván másra akarja majd kenni, elsősorban az EU-ra. Ezt kell az ellenzéknek megakadályoznia a választási kampányban megszervezett emberekkel.[26]

Bár nehéz ezt az április 3-i eredmények után kimondani, tény, hogy a Fidesz ellenzéke végre kibillent a holtpontról és ez nem kis részben a progresszív civil szervezeteknek és aktivistáknak köszönhető. Technikailag sok mindent jól csináltak az egyes képviselői kampányokban. De hiába, ha nincs mögötte tartalom vagy csak szlogen szinten jelenik meg.[27]

Felmérés a polarizációról

A felmérések a választás után egy hónappal, 2022. április végén – május elején készültek.

Kérdés Válasz Össz-
lakosság
Fidesz-
KDNP
Össz-
ellenzék
Mi Hazánk Politikailag
inaktív
Demokratikus volt-e a választás? igen 58 79 36
nem 35 63 55
Le lehet-e váltani
demokratikus úton a fideszt?
igen 38 59
nem 50 33 79 66 51
A közmédia kormánypropagandát terjeszt? igen 58 43 82 75 55
nem 34 50
Háborús bűnös-e Putyin? igen 52 45 69 53
nem 38 48 27 30

Saját vélemény

Az ellenzék első teendője, hogy saját magán belül összefogást csináljon. Mert ahogy a Facebookon látom, Márki-Zay és Gyurcsány híveit nem lehet összebékíteni. Már most veszélyben látom a 2026-os választást.

Jó dolog, ha az ellenzék elmegy vidékre, de együtt menjen, ne pártonként. Alig volt közös akciója az ellenzéknek. Még a Fudan elleni aláírásgyűjtést is pártonként bírták csinálni.

Szükség lenne egy ellenzéki jelvényre vagy más jelképre, amiről

 • mindenki tudja, hogy a viselője az ellenzékhez tartozik
 • erősítené az ellenzék egységét, mutatná a létezését (mert ugye a sajtóban nem nagyon látható).

Szükség lenne egy összellenzéki lapra, amit szórni lehetne vidéken. Akár a Nyomtass te is!-sel együtt. Már volt ilyen: az MMM-es Csak felfelé! Senki nem ismeri, pedig úgy tűnik, tetszett a vidékieknek. (Csak szórni nehéz, mert nagy, nem fér a postaládába.)

És a legnagyobb falat: szükség lenne egy mindenütt fogható ellenzéki tévére. Amíg nincs, jobban együtt kellene működni az RTL Klubbal.

Karácsony ígért egy ellenzéki MTI-t még 2019-ben. Semmi nem lett belőle. Az az eredmény, hogy itt a Facebookon végigzongorázzák a fideszes nagyfejűek napi tevékenységét, a fényképpel is őket reklámozva. Erre általában csak fújolás érkezik. Azt kellene leírni, mit akar az ellenzék, nem azt, mit nem.

Képviselőváltozások

2022. szeptember közepén lemondott két újonc jobbikos képviselőnő, hogy a párt vezetőségi tagjai lehessenek képviselők. Ezzel egyetlen nő sem maradt a frakcióban. (A Jobbik nem nyert egyéni mandátumot.)[28][29]

Választási csalások

Forrás: Telex.hu

A választókörökben nem voltak tömeges csalások. Nagyon valószínű, hogy eddig sem, de ezt most a kiképzett ellenzéki delegáltak lehetetlenné tették.

A választók ¼-e tette szóvá az esélyegyenlőtlenséget. 2018-ban ez a szám még ⅓ volt. 12% tapasztalt külső nyomást valamelyik – szinte kivétel nélkül kormánypárti – jelölt irányába, és ez a szám nem függött pártállástól.[14]

Tágabb értelemben vett választási csalások:

 • kampány:
  • az állami szervekre nem vonatkoznak a kampányszabályok, holott demokratikus országban részt sem vehetne a kampányban. Az állami „tájékoztatás” (pl. az oltásregisztrációkor megszerzett e-mail-címekre) nem minősül jogilag kampánynak, és közpénzből zajlik.
  • az ellenzék 4 évenként 5 percet kap a közmédiában, miközben pl. Márki-Zay 5 percének napján 9-szer vetítették le Orbán március 16-i beszédét. Az ellenzék vagy meg sem jelenik a közmédiában, vagy hazugságokat terjeszt róla a közmédia, és a kormány (=fidesz) propagandaüzeneteit szajkózza
  • az írott sajtó szinte teljesen a kormány kezében van, ami fidesz-propagandát terjeszt
  • a fidesz-propaganda állami pénzből, az év minden napján, fizetett hirdetésekből ömlik, miközben az ÁSZ fellép az ellenzék kampányköltései ellen.
 • tömeges csalások a szavazókörök környékén is vannak (utaztatás, szavazatvásárlás)
 • a szegény emberek kormányfüggőségben élnek (közmunka, funkcionális analfabetizmus)
 • a jogrendszer nem kezeli a választási visszaéléseket
  • a panasz beadásakor meg kell jelölni a pontos paragrafust, amit a bejelentő szerint megsértettek, egyébként formai okok miatt dobják vissza, és (videós) bizonyítékokat várnak
  • nemleges bizonyítékot várnak (a panaszos bizonyítsa be, hogy nem jött a mozgóurna)
  • csak akkor ismétlik meg a szavazást, ha bizonyított panasz van annyi visszaélésre, ami az eredményt megfordítaná
  • az együtt-indulási kényszer miatt az ellenzék alulreprezentált a választási bizottságokban
  • a választási eljárási törvény nem kényszeríthető ki Magyarország határain kívül. Kérdés, mitől hiteles az onnan származó eredmény.

Egy cikk szerint viszont tévedés, hogy a tévék között kormánypárti fölény van. Az RTL Klub és az ATV együttes nézettsége nagyobb, mint a MTV és a TV2-é.[15]

Hogyan tovább?

A nyitó ülésre akkor szabad csak elmenni, ha az ellenzék garanciákat kap.

Szabad belépés a közintézményekbe, parlamenti vizsgálóbizottságot kisebbségből is lehessen indítani,… konszenzussal kiválasztott vezető kerüljön a közmédia élére.[30]
Hadházy Ákos
Az előző (2018–22-es) ciklusban is voltak a válságok, volt totális kudarccal végződő járványkezelés, volt oroszbarát háborús hozzáállás, és már most látható, hogy beindult az infláció. Ezeket nem élné túl a kormány, ha nem azok a játékszabályok lennének érvényben, melyeket Orbánék kialakítottak.[30]
Hadházy Ákos

Saját vélemények:

 • kapcsolt lista nélkül nem szabad indulni 2026-ban
 • saját tévé
 • az Új Világot fel kellene venni az összefogásba. Késő. Megszűnt.
 • ceterum censeo: jelvény.

Határidők

Szavazatszámláló naptár.png
 • február 12–25: 500 aláírás gyűjtése.[31] Pipa.png
 • márc. 16–25. SzSzB tagok bejelentése.
 • február 27–márc. 25. Átjelentkezési időszak.

Választás előtti felmérések

Az összellenzék rendelt egy közvélemény-kutatást az esélyekről 2021 decemberében. Az eredmény: 46:34%-os fidesz fölény. Az ellenzék elmismásolta és agyonhallgatta a kutatást.[32]

Március 9-én a Závecz azt mérte, hogy Márki-Zay jóval kevésbé népszerű, még a párt nélküliek között is, mint Orbán. A felmérés még az orosz-ukrán háború kitörése előtt készült.[33] Márki-Zay erre „valamelyik párt” és a Telex összeesküvésével reagált, és azzal, hogy ő közvélemény-kutatást még sohasem nyert, viszont mindhárom választást igen, amin elindult.[34]

Karácsony Gergely a közvélemény-kutatások alapján legalább 57, de akár 65 egyéni ellenzéki győzelmet jósol.[35] A tényleges eredmény: 19 egyéni mandátum.

A közvélemény-kutató cégek utolsó jóslatai:[36]

 • Medián: Fidesz–ellenzék 50-40 (választani tudók)
 • Závecz Research: 50-46 (biztosan résztvevő)
 • Századvég: 49-44 (a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők körében)
 • Nézőpont: 49-41 (aktív szavazók)
 • IDEA: 50-45 (biztos szavazó pártválasztók)
 • Republikon: 35-33 (összes megkérdezett)
 • Publicus: 33-31 (összes megkérdezett)

A tényleges eredmény 53–35% lett.

Az előválasztás két fordulója között a Medián még egyenlő szavazatarányt jósolt:

A Medián felmérése 2021. szeptember 29. és október 8. között

Ugyancsak a Medián adatai szerint 2021 októberétől 2022. március végéig az ellenzéki közös lista elvesztette a szavazóinak hatodát.[37]

Az ellenzék állítja, hogy a kormánynak óriási médiafölénye van. Ez a jelek szerint sem a tévében, sem az online felületeken nincs így. Az írott sajtóban és a rádiók között igen.

Média elérés a kormánypártok és az ellenzék között

Kampánytémák

A szakterületek kommunikátorai
Terület Felelős
Önkormányzatiság Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.
Egészségügy Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa.
Munkavállalói jogok és érdekek Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.
Rendvédelem Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere.
Oktatás Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és képviselőjelöltje.
Gazdaság Király Júlia, az MNB volt alelnöke.
Alkotmányozás, közjog Fleck Zoltán jogász-szociológus.
Szociális ügyek Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke.
Egyházi ügyek Lukácsi Katalin hitoktató végzettségű egykori KDNP-s.
Sport Steinmetz Ádám egykori olimpiai bajnok vízilabdázó, a Jobbik parlamenti képviselője.
Nemzetpolitika Fazakas Attila
Igazságügyi reform Magyar György
Külpolitika és Európa politika Szent-Iványi István
Honvédelem Vadai Ágnes

Az ellenzék választási programját 26 szakértő dolgozta ki.[38]

Ellenzéki:

A fidesz a kampányának jó részét állami pénzből finanszírozza:[41]

 • nemváltós népszavazás
 • 13. havi nyugdíj
 • családtámogatások
 • fiatalok szja-mentessége
 • közmunka.

Márki-Zay 5 percet kapott a köztévében, ahol aznap 9-szer játszották be Orbán március 15-i beszédét.

Az ellenzék irányt tévesztett a kampányával: a saját híveit célozta meg bonyolult nyelvezettel, az alacsony végzettségűeket hidegen hagyó témákkal (alkotmányozás, az oktatási rendszer átalakítása). Ők a saját megélhetésükkel foglalkoznak, nagypolitikával csak napi pár percet: nem olvasnak bonyolult fejtegetéseket.[37]

Egyeztetési fórumok az ellenzékben:

 • a pártelnöki találkozók
 • az ezt megelőző előkészítő egyeztetések
 • programalkotói tanács
 • a kommunikációs vezetőkn csoportja, vezető Simon András
 • kampánycsapat, vezető Zaránd Péter

Az előválasztás után feszültségek vannak az ellenzéken belül.[42] Ez volt a fidesz célja, amikor egy pártba kényszerítette őket. A választók 65%-a elégedetlen az összellenzék teljesítényével. A Momentum gyorsítani szeretne, szerintük a DK és a Jobbik lassítani.[43]

Márki-Zay kampányfőnöke Péterfi Judit.[44]

Zaránd Péter, a kampánycsapat vezetője
A Medián felmérése a 4 legfontosabb kampánytémáról

Népszavazás

Bár a pártok nem kampányoltak érvénytelen szavazásért (épp ellenkezőleg: agyonhallgatták a népszavazást), csak civil szervezetek, az ellenzék 90%-a mégis érvénytelenül szavazott. Vagyis a civilek jobban meg tudták szólítani a választókat, mint a pártok?

Az érvénytelen népszavazás után a Nemzeti Választási Bizottság megbírságolt 16 szervezetet, mert érvénytelen szavazásra buzdítottak. Ez jogi nonszensz. Érvénytelenül szavazni szabad mindenütt a világon, sőt, Angliában külön lehetőség van rá népszavazáson és választáson is: egyik sem a fentiek közül: NOTA (None of the Above). Az érvénytelen szavazás sehol a világon nem jogszerűtlen. Nálunk sem: a választási törvényben sincs olyan, hogy tilos lenne érvénytelenül szavazni. Ha meg nem tilos, akkor szabad buzdítani rá.

Az Alkotmánybíróság korábban már kimondta, hogy az érvénytelen szavazás legális lehetőség, amikor valaki kifogásolta, hogy a kormány társadalmi célú reklámban szavazásra buzdított.[45]

A véleményszabadság alkotmányos alapjog, amit csak nagyon ritkán lehet korlátozni.

2016-ban a Kutyapárt már pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán a kvótanépszavazás érvénytelenségére buzdító kampánya kapcsán.

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát.[46]

A népszavazás közjogi kudarca a propagandájuk szíve közepét találta el. Azt a bevált gyakorlatot, hogy elég időről időre újabb gyűlöletcélpontot kijelölni, és minden más baj elfelejtődik.[47]
– Lendvai Ildikó

Előválasztás

A 2022-es választásra készülve az ellenzék két fordulós előválasztást tart(ott).

Márki-Zay Péter elsőként felálló szakértői csapat az alkotmányjogi.[48]

Az ellenzék két választási szlogenje:[49]

 • Legyen Magyarország mindannyiunké!
 • Egységben Magyarországért – ez lesz a közös lista neve a szavazólapon.[50]

Juhász Péter két esetet is talált, amikor más nevében lehet szavazni a levélszavazással.[51]

Billegő választókerületek

Az ellenzék nemcsak billegő, hanem „biztosan” megnyert körzetekben is veszített.

A leginkább billegő választókerületek:[52]

Leginkább billegő választókerületek eredményei 2018
Vker Részvétel
%
Különbség
Összell. - fidesz %
Pest 3. (Szentendre) 75.63 2.98
Veszprém 3. (Tapolca) 69.46 4.13
Fejér 1. (Székesfehérvár) 75.37 3.73
Hajdú 1. (Debrecen) 71.20 3.62
Heves 1. (Eger) 70.64 2.79
Szabolcs 2. (Nyíregyháza) 64.02 1.50
Nógrád 1. (Salgótarján) 65.68 1.15
Borsod 3. (Ózd) 57.61 0.77
Zala 3. (Nagykanizsa) 68.61 0.83
Veszprém 1. (Veszprém) 73.51 -30.68

Szentendrén 0,2% a különbség az ellenzéki összefogás javára.

Egy másik listát közöl a billegő körzetekről a VálaszOnline.[53]

A felső ábrán az ellenzék és a fidesz támogatottsága a 2018-as választás óta. Forrás: Vox Populi 2022. február 12.

A Mi Hazánk az oltásellenes kampányával meghaladta a 3%-ot, a Kutyák 2,5–3% között vannak 2021. december végén.

Választási esélyek 2021. május 16-án. Forrás: Facebook/Választási földrajz - Electoral geography

Kamupártok

2014-ben a kamupártok 3%-ot, 2018-ban már csak 1%-ot kaptak.[54] (Az összellenzék, a fidesz összesen és a Kutyák 98,78%-ot kaptak.)

 • MEMO (Gattyán György pártja)

Az előválasztás utóhatásai

Az előválasztás második fordulóját Márki-Zay Péter nyerte, de a Publikus Intézet szerint nem tudott új szereplőket bevonni az ellenzéki politizálásba, mindössze átrendezte és aktivizálta/deaktivizálta az ellenzéki szavazókat. A már ellenzékben levő szimpatizánsait bírta rá arra, hogy elmenjenek, mert Karácsony visszalépésvel esélyt láttak, hogy nyer. A bizonytalanok közül is csak nyáron, az előválasztás indulásakor csatlakozott 7–8% az ellenzékhez az összefogás láttán, utána már nem.[55]

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András lemondott a rossz miniszterelnök-jelölti szereplése miatt. Helyére Donáth Annát választották, aki nem ért egyet Márki-Zay kampánystratégiájával. Egyrészt azzal nem, hogy az ellenzék látszólag nem csinál semmit, másrészt a migránsszámlálóval, mert az ellenzék nem élhet a fidesz kampánymódszereivel.[56] A Google keresésszámlálója szerint október 23-án, az előválasztás után a fidesz átvette a figyelmet, és azóta is vezet a keresésekben.[57] Pedig pont azt vártuk, hogy a megválasztott miniszterelnök-jelölt újabb lökést ad az ellenzék kampányának.

Valaki azt javasolja, hogy az első félidőben MZP, a másodikban Dobrev legyen a miniszterelnök.[58]

Az EBESZ legtöbb kifogása a kampány egyenlőtlenségére vonatkozik. Megfontolásra javasolja, hogy az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében tiltsák be a kormányzati és önkormányzati hirdetéseket kampányidőszakban.[59]

Az előválasztás hibái

 1. az előválasztás ideális időpontja 1 évvel a választás előtt van
 2. nem lett volna szabad korlátozni a civilek indulását
 3. kétfordulós előválasztás kellett volna egyéniben is
 4. a második fordulóba csak a két legjobb jusson be
 5. a listás helyek aránya is az előválasztáson dőljön el

2022. július

A választásokat követően egy elképesztően mély depresszió tört az ellenzéki szavazókra. Hiába a KATA-tüntetések vagy a felháborodás az energiaárak növekedése miatt, a mostani letargiát nem lehet átfordítani ezekkel az ügyekkel. Hiányzik egy vezető. Nincs meg az a személy vagy párt, aki vagy ami képes becsatornázni az emberek felháborodását és újonnan keletkezett dühét. Nem létezik kormányképes ellenzéki stratégia.

Az Orbán-csomag miatt elpártolt peremszavazók mostantól hosszú ideig parkolnak majd ebben a kategóriában, és egy alternatívára fognak várni. Ha valamiért kitermelődik egy opció, akkor lesz bennük nyitottság az alternatíva felé, amennyiben viszont nem lesz új lehetőség, visszamennek a Fideszhez.

Az ellenzékiek pedig beletörődnek a megváltoztathatatlanba.

A fidesz által felépített rendszert szokványos választások útján már igen-igen nehezen lehet leváltani. Ahhoz, hogy rendszerváltás történjen, vagy egy erős külső nyomás kell, ami révén az emberek hirtelen elkezdenek másképp gondolkodni, vagy egy óriás, fatális hiba a Fidesz részéről. Az utóbbit ráadásul a média révén el tudják tussolni.[60]

Jegyzetek

 1. 1,0 1,1 Tarolt a Fidesz a legszegényebb településeken, Putyin is gratulált Orbánnak. 24.hu (2022. ápr. 4.)
 2. Miklósi Gábor: Ami a levélszavazási rendszerrel történt, az a választási rendszer csődje. 444.hu (2022. ápr. 3.)
 3. Szily László: Alkotmányos válságot okozhat, hogy a választási bizottság vizsgálni sem hajlandó a határon túl történt csalásgyanús történéseket. Hadházy Ákos válaszolt a 444.hu kérdésére 444.hu (2022. ápr. 3.)
 4. Kiss Imola: A Kúria egyetértett a Nemzeti Választási Bizottsággal abban, hogy nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére. 444.hu (2022. ápr. 10.)
 5. Mészáros Juli: Dán megfigyelők az erdélyi levélszavazásról: Sok esetben egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. 444.hu (2022. ápr. 7.)
 6. Előd Fruzsina: Nem vizsgálta meg érdemben az Alkotmánybíróság a vajdasági szavazólap-kézbesítés miatti panaszt. telex.hu (2022. ápr. 6.)
 7. Barnóczki Brigitta: A jeruzsálemi Siratófal rabbija is gratulált Orbánnak. telex.hu (2022. máj. 18.)
 8. Káncz Csaba geopolitikai jegyzetei 2022. szeptember 23.
 9. Márki-Zay Péter: Hódmezővásárhelyre fogok fókuszálni. 24.hu (2022. ápr. 4.)
 10. Farkas György: Áder János május 2-ára hívja össze a parlament alakuló ülését. 24.hu (2022. ápr. 12.)
 11. 88 százalékos volt a részvétel a nagykövetségeken. 24.hu (2022. ápr. 4.)
 12. Bódy Mátyás – Kovalcsik Tamás: Hol vannak az ellenzéki választók?: A jobbikos szavazók távolmaradásának és a Márki-Zay Péter-hatás mítoszának kvantitatív földrajzi vizsgálata. www.yumpu.com (2022) Süti kell.
 13. A cikkben mindkét adat hibás. Hont András – Szabó Krisztián: Elbillent. Túl a sztorizgatáson: az ellenzéki bukás valódi oka. atlatszo.hu (2022. máj. 27.)
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 Enyedi Zsolt – Szabó Andrea: Az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek. A Závecz felmérése telex.hu (2022. máj. 19.)
 15. 15,0 15,1 Zubor Zalán: Nem azért nyert a Fidesz, mert csak az ő médiája jut el az emberekhez – a kormánypárti médiafölény igazi arca. atlatszo.hu (2022. máj. 17.)
 16. Pongrácz Bálint: Cui bono? – Kinek a javára tévedtek a hazai közvélemény-kutatók? ojim.hu (2022. ápr. 27.)
 17. 17,0 17,1 Pető Péter: Csak lefelé: Orbán padlóra küldte ellenzékét, amely ennél többet nem veszíthetett. 24.hu (2022. ápr. 4.)
 18. Andor László: A baloldali vezetés hiányzott. hirklikk.hu (2022. ápr. 17.)
 19. Ugyanazt csinálnám miniszterelnökként, mint Orbán Viktor, csak én nem hazudoznék róla. Interjú Márki-Zay Péterrel hvg.hu (2022. márc. 22.)
 20. Haszán Zoltán: Az összefogás mindenhol csökkentette az ellenzéki pártok népszerűségét. 444.hu (2022. ápr. 4.)
 21. Jabronka Richárd: MZP magával rántotta azokat a politikusokat, akik őt tukmálták a választókra. ellenszel.hu (2022. ápr. 29.)
 22. Kiss Viktor: A megdermedés éve 2022 a magyar belpolitikában. merce.hu (2023. jan. 3.)
 23. Biró Marianna: Karácsony Gergely: Nem az összefogás okozta a vesztünket, hanem annak a hiánya. telex.hu (2022. ápr. 13.) → Karácsony Gergely
 24. Stumpf András: Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek. Karácsony Gergely az ellenzék hiányosságairól www.valaszonline.hu (2022. máj. 18.)
 25. Szily László: Elmesélték, milyen borzalmas az életük, majd leszavaztak a Viktorra. 444.hu (2022. ápr. 15.)
 26. Miklósi Zoltán: Irtózatosan nehéz lesz, de nincs más út. 444.hu (2022. ápr. 14.)
 27. Kertész Anna: A rendszer elporlasztja az akaraterőt. Interjú Udvarhelyi Tesszával nepszava.hu (2022. ápr. 18.) „Amit jól csinált az ellenzék a kampányban, azt nagyrészt a civilektől tanulta”
 28. Lemondott a Jobbik két országgyűlési képviselője. 24.hu (2022. szept. 19.)
 29. A DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd választási eredményei
 30. 30,0 30,1 Spirk József: Hadházy Ákos: Nincs más lehetőség, mint hogy mindent másképp csináljunk. 24.hu (2022. ápr. 5.)
 31. Íme a legfontosabb tudnivalók a 2022-es parlamenti választásról. 24.hu (2022. jan. 11.) Ez esetben nem szórakozik a 24.hu a sütikkel..
 32. Tóth Gergely: A rejtélyes közvélemény-kutatás, ami alapján már most oda lehet adni a győzelmet Orbán Viktornak. telex.hu (2021. dec. 17.)
 33. Závecz: A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél. telex.hu (2022. márc. 8.)
 34. Cseke Balázs: Márki-Zay Péter szerint valamelyik ellenzéki párt és a Telex állhat a Závecz-felmérés mögött. telex.hu (2022. márc. 9.)
 35. Kósa András: Teljes hülyeség, hogy nincs esélye az ellenzéknek! Interjú Karácsony Gergellyel azonnali.hu (2022. márc. 28.)
 36. Dull Szabolcs: A kampány, ahol a háború elnyomta a botrányokat – elemzés öt pontban. telex.hu (2022. ápr. 2.)
 37. 37,0 37,1 Róna Dániel: A populizmus hiánya. 24.hu (2022. ápr. 4.)
 38. Fehér János: Az ellenzék közzétette, ki az a 26 szakértő, akik kidolgozták a kormányprogramjukat. telex.hu (2022. jan. 26.)
 39. Brückner Gergely: Az óriási számlagyár, amely miatt állami és NER-es cégeknél volt házkutatás, de ismert MSZP-s politikusok is belekeveredtek. telex.hu (2022. márc. 9.)
 40. Vig Emese: Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett. telex.hu (2022. márc. 31.)
 41. Dull Szabolcs: A kampány, ahol a háború elnyomta a botrányokat – elemzés öt pontban. telex.hu (2022. ápr. 2.)
 42. Nagy Gergely Miklós: Beragadt az ellenzék: törés és feszültség van Márki-Zay stábja és a pártok közt, és nem csak ez a baj. 24.hu (2022. jan. 12.)
 43. Kerényi György: „A közös sikert gátolják azok a pártok, amelyek visszatartják az aktivistáikat”. Interjú Donáth Annával, a Momentum elnökével www.szabadeuropa.hu (2022. jan. 12.) „Nem lehet egyszerre kormányt és ellenzéket váltani.”
 44. Molnár Zoltán: Fidesz-győző polgármester, ex KDNP-s és volt jegybankár Márki-Zay beszélő fejei közt. 24.hu (2022. jan. 4.)
 45. 19/2016. (X. 28.) AB határozat a Kúria Kvk.IV.37.934/2016/2. számú végzése alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről. net.jogtar.hu (2016. okt. 18.)
 46. Barnóczki Brigitta: A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak. telex.hu (2022. ápr. 15.)
 47. Lendvai Ildikó: Akkora baj, hogy nem lehetett két pofára felfalni az egész országot? hirhugo.hu (2022. ápr. 16.)
 48. Miklósi Gábor: Gyors, minimalista, sebészi pontosságú beavatkozás. 444.hu (2021. nov. 29.)
 49. Pál Tamás: Két választási szlogent is kitaláltak az ellenzéki pártok. telex.hu (2021. dec. 21.)
 50. Haász János: Márki-Zay: Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója. telex.hu (2021. dec. 22.)
 51. Fehér János: Juhász Péter szerint erdélyi Demokrácia Központokban más nevében is lehet szavazni a magyarországi országgyűlési választáson. telex.hu (2021. dec. 22.)
 52. Magyar Éva: Ebben a tíz városban dőlhet el a választás. rtl.hu (2022. feb. 12.)
 53. A Fidesz megy „csak felfelé”, vagy jöhet trendforduló? – a billegő körzetek mítosza. www.valaszonline.hu (2022. feb. 23.)
 54. Harkai Péter: Inkább médiahekk, mint fidesztroll – Horn Gábor nem tart Gattyán fellépésétől. hirklikk.hu (2022. jan. 6.)
 55. Pulai: az ellenzék az alternatíva narratíváját építi, míg a Fidesz a meg nem választott miniszterelnök-jelöltre puffogtat. Riporter: Német Péter hirklikk.hu (2021. nov. 25.)
 56. Csatári Flóra Dóra: Donáth Anna nem ért egyet Márki-Zay Péter eddigi kampánystratégiájával. telex.hu (2021. dec. 4.)
 57. Szalai Bálint: Az előválasztás óta nem tudja visszaszerezni a figyelmet az ellenzék. www.szabadeuropa.hu (2021. dec. 30.)
 58. Félidős miniszterelnök: MZP-t 2024-ben váltsa le Dobrev Klára. varosikurir.hu (2022. jan. 5.)
 59. Előd Fruzsina – Iván András: EBESZ-jelentés: Megfontolandó, hogy Magyarországon betiltsák az állami hirdetéseket kampányidőszakban. telex.hu (2022. júl. 29.)
 60. Cserdi Dóra: Látlelet: a nem fideszes szavazók elértek a depresszió fázisához. Interjú Szabó Andrea szociológussal azonnali.hu (2022. júl. 28.)

Forrás

Összefoglalók

Esélyek

Eredmények

A kampány

Reakciók, utózöngék

Vox Populi:

Jelöltek

Lebonyolítás

Népszavazás

Szakpolitikai tervek

Egyéb

Az előválasztás utózöngéi

Nagyobb távlatú áttekintés a magyar politikáról

További információk

Kapcsolódó lapok