Nyomtass te is!/Bugyi esettanulmány

Innen: Politika

2022. január 29. „Kirajzás” a Boráros térről. Indulás 10 órakor.

A beosztás reggel 6:20-kor érkezett meg e-mailben. Eszerint két autóval, 7 emberrel megyünk Bugyira. Az utazást és a reggeli készülődést leszámítva maradt 2 óra a tervezésre.

A 2018-as választáson Bugyiban 4094 választópolgár volt. Bugyi Pest 11-es választókerületében van. A választókerületben 2018-ban Pánczél Károly nyert 51%-kal. A legjobb ellenzéki – Magyar Péter (Jobbik) – 30%-ot, az összellenzék 47%-ot kapott. Bugyiban még rosszabb volt a helyzet 59%-os fidesz, 39%-os összellenzéki eredménnyel. Nem az a tipikus billegő körzet. Ezzel együtt senkivel nem találkoztam, aki visszautasította volna a lapot, vagy akár rosszat mondott volna rá. Talán még nem ismerték. Akár így, akár úgy, ez megerősített abban a meggyőződésben, hogy nemcsak billegő településeken érdemes terjeszteni az újságot.

Az én ökölszabályom szerint a választópolgárok számának 7/16-ányi lap kell egy településre. Ez 1800 lap, 1700-at vittünk. Most több száz lap megmaradt, mert komoly nehézségeink voltak.

A terv

Úgy képzeltem, hogy mindenki külön szór az alábbi területfelosztás szerint:

 1. Kossuth L. u. – Rádai u. – Új u. bal oldala
 2. Rákóczi u. – Új u. – Alkotmány u. bal oldala, beleértve a Rádai u-t, annak a téglalapból kilógó két oldalával együtt
 3. Szőlő u. mindkét oldal – Új u. mindkét oldal – Rádai u. – Kossuth L. u. – Teleki u. bal oldal
 4. Rádai u. az Új utcától – Kossuth L. u. – Teleki u. – Szőlő u. bal oldala
 5. Kölcsey Ferenc u. – Templom u. – Teleki u. jobb oldala, beleértve a kimenő Ürömi és Sári utcát
 6. Táncsics M. u. mindkét oldala – Arany J. u. a Kossuth L. utcától, mindkét oldal – Bajcsi-Zsilinszky mindkét oldal. Kölcsey F. u. – Templom u. – Kossuth L. u. bal oldala

A terv szerint a Kossuth L. utcán érkeztünk volna, a táblánál kiszáll két ember az egyik autóból (1. és 2. szóró). Utána az autó megáll az Arany J. u. × Kossuth L. utca sarkán, és a sofőr beszórja a 7-es körzetet. Mindhárman a kocsinál végeznek.

A másik autó kiteszi a 3. szórót az Új u. × Rákóczi sarkán, a 6. szórót a Templom u. × Kossuth L. u. sarkán, aztán megáll a Teleki u. × Új u. sarkán. A 6. szóró is ide érkezik. A 3. szóró vagy elmegy oda üresen, vagy összeszedik a szórás után.

A zord valóság

 • az egyik autó lerobbant, így egy autóval, 5 emberrel tudtunk menni. Az autóban kellett átrajzolni a tervet.
 • nem a Kossuth Lajos utcán, hanem a Rádai utcán érkeztünk meg. (Tanulság: az autó útvonala nemcsak a sofőrt érinti, a terv része kell legyen. A két óra meg erre nem elég.)

A rögtönzött terv:

 1. Kossuth Lajos utca – Templom utca – Kölcsey Ferenc u. bal oldala
 2. Rádai u. – Kossuth Lajos u. jobb oldala
 3. Rádai utca – Kossuth Lajos utca – Teleki utca – Szőlő utca bal oldala
 4. Szőlő u. – Teleki u. bal oldala
 5. a többi: Kölcsey Ferenc u. – Templom u. – Teleki u. – Sári u. jobb oldala

A Rádai u. elején fényképezkedés, a térképeken a szórókörzetek bejelölése. Én voltam a 3. szóró. A 2. szóróval együtt szórni kezdtünk a Rádai u. két oldalán, míg a többiek továbbmentek. A területem bejárási módját részletesen leírtam.

1. szóró
2. szóró

4. szóró
3. szóró

A szórás végefelé is maradt néhány kellemetlen meglepetés:

 • a Kossuth Lajos utcához érve kb. 10 újság maradt, pedig 2 ½ csomaggal indultam (egy csomagban 150 lap van)
 • a Kossuth Lajos utcát valaki már beszórta
 • a butatelefonom számára nem volt térerő, így nem tudtam telefonálni.

Utóbb kiderült, hogy a titokzatos szóró ötünk egyike volt, aki a saját területe helyett szórta a Kossuth Lajos utcát, de nem szórta a Teleki, Szőlő utca felém eső oldalát, és teljesen kimaradt a Búzavirág utca is, mivel nem ér el a Rádai utcáig. Ezt telefon híján nem tudhattam, és egyébként sem volt már újságom.

Az illető a kerítésekre is tűzött újságokat, hiába mondtuk az odaúton, hogy ezt kerüljük, mert elázik és szemét lesz belőle. Csak postaládába dobunk újságot, ill. nyilvános hirdetőtáblára szögezzük ki.

Eredetileg arról volt szó, hogy az autó a templomnál áll majd meg, így oda mentem, és csodák csodája, pár percen belül ott volt kettőnket keresve. Közben a busz menetrendet tanulmányoztam, hogyan jutok haza autó nélkül. Nem sok jót ígért: du. 1 és 7 között nincs busz, és kb. 2 óra volt…

5. szóró

Kapcsolódó lapok