Politika:Az MMM és én

Innen: Politika

A munkahelyemen közel 30 évig voltam admin. Tudom, hogyan kell csinálni. A Facebookon viszont bárki lehet admin, és sokan ok nélkül macerálják a felhasználóikat.

2021. július második hetében pár nap eltéréssel két MMM-es csoportban is macerálni kezdett az admin. Ki is léptem nyomban mindkét csoportból.

Oldal nevében nem lehet hozzászólni

Ez volt az egyik csoportban a macera jogcíme. Leírtam, miért teszem: nem jött válasz. Visszakérdeztem, miért: nem jött válasz. Aztán a második macerára kiléptem a csoportból.

Kevesen tudják, de a Facebook tiltja, hogy ugyanaz a személy különböző neveken jelentkezzék be. Erre találták ki az oldalt. Az oldal majdnem-felhasználó. Lehet az oldal nevében csoportba regisztrálni és bejegyzéseket írni. Célszerű oldalakat használni, ha témák szerint akarjuk elkülöníteni a bejegyzéseinket.

Ez az admin mégsem hagyta. Rejtély, miért.

MMM-tagként nem kritizálhatom mások hozzászólását

Emiatt az admin egy hétre megtiltotta, hogy bejegyzést hozzak létre. A Facebook értesített ugyan róla, de ügyesen nem mondta meg, melyik csoport melyik adminja tette. Én meg végignéztem a csoportjaimat: egyetlen egy nevében volt benne az MMM. Azonnal kiléptem belőle.

Nem az a csoport volt… Ennek a nevében nem volt benne az MMM. Viszont ezzel a tévedéssel hivatalosan minden kapcsolatom megszűnt az MMM-mel.

A vicc az, hogy sohasem voltam MMM-tag. Technikai segítője voltam az MMM-nek. Soha nem kérdezték meg politikai kérdésekben a véleményemet, így házon belül nem is tudtam volna megvitatni, ha nem értek egyet. A politika az MMM elnökségének hatásköre, és én túl kis ember voltam, hogy beleszóljak. Olyannyira, hogy a munkámhoz szükséges infót sem kaptam meg az elnökségtől, így egy idő után lassan abbahagytam a segítést. Kossuth körnek voltam tagja, de addigra abból is kiléptem.

Azért az MMM-be jelentkeztem, és nem pártba, mert azt gondoltam, hogy független jelöltektől nem lehet elvárni a közös véleményt. Azaz az MMM-nek a legtöbb kérdésben nincs véleménye, így engem sem köt a pártfegyelem, mint a pártokban. Márpedig ahhoz ragaszkodtam, hogy önálló véleményem lehessen, és azt el is mondhassam. Az „utcáról” jelentkeztem segítőnek, senkit nem ismertem, és az MMM tagsághoz ajánló kellett volna.

Az admin utólag azt mondta, hogy volt MMM-tagként sem mondhatok az MMM-ével ellentétes véleményt. Vagyis az admin szerint egész életemre elköteleztem magam az MMM mellett anélkül, hogy tudtam volna róla.

A zsidó házasságkötési szertartáson a menyasszonyt nem kérdezik meg, hogy akarja-e a házasságot. Ez a vallás ortodox ágában ma is így van, a reform ágban már nincs.

Azóta sem tudom, melyik véleményem verte ki a biztosítékot. Sőt, azt sem, mi az MMM hivatalos véleménye, aminek nem szabad ellentmondani.

Ha valakit felső vezetőnek neveznek ki egy cégnél, általában előírják, hogy a munkaviszonyának a megszűnése után sem mehet olyan állami vagy önkormányzati céghez, amelyikkel a cég üzleti kapcsolatban állt. De ez sem egy életre szól, csak néhány évre. Ráadásul én az MMM-ben nem voltam vezető, nem döntöttem pénzügyi vagy üzleti kérdésekben, így semmi indoka az örök fogadalom utólagos követelésének.

Magamról

A rendszerváltás idején kezdtem passzívan politizálni, aztán a rendszerváltás után abbahagytam. A 2018-as választási eredmény háborított fel annyira, hogy újrakezdjem. Most úgy gondolom, hogy 2022-ben mindenképpen abbahagyom. Ha az ellenzék győz, azért, mert sínen vannak a dolgok. Ha nem, akkor több évtizeden keresztül nem lesz esély Orbán oligarcháinak leváltására. Orbán nem fogja még egyszer megkockáztatni, hogy leváltsák. Inkább a kemény diktatúra.

Azt tapasztalom, hogy politikai közösségek nem tudnak létrejönni. Vagy csak én maradok ki belőlük? Túl finnyás vagyok? Egy biztos: nem szoktam választ kapni a felvetéseimre.

Legutóbb pl. részt vettem a Fudan szavazatainak a számolásában. Informatikus vagyok, írtam már szavazógép számára is programot, egy ideig számlálóbizottsági elnök voltam. Azt hiszem, valamit értek hozzá. Volt is jópár észrevételem. Válaszra sem méltatták.

Megvárom, kellek-e az előválasztáson. Több helyen is jelentkeztem; állítólag nagyon keresnek embert. Ha nem, akkor az előválasztás után abbahagyom a politizálást. Ezzel az ellenzékkel nem lehet és nem érdemes. Nem vagyunk kompatibilisek egymással.