Soros György

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomtatható változat már nem támogatott, és hibásan jelenhet meg. Kérjük, frissítsd a böngésződ könyvjelzőit, és használd a böngésző alapértelmezett nyomtatás funkcióját.

A magyar politikai életben „a Soros”-nak hívják Soros Györgyöt, a zsidó származású magyar üzletembert. A származását csak azért tüntetjük fel, mert politikai jelentősége van.

Ez a szócikk csak a napi politikai vonatkozásokkal foglalkozik. Soros György részletes életrajza a magyar Wikipédiában található meg. Az ellene folytatott hisztériakampányról külön szócikk szól.

Gyakran elhangzik, hogy Soros György filantróp. Bár manapság már Soros vezetékneve is szitokszónak számít, a filantróp szó nem az. Azt jelenti: emberbarát. Philosz (φίλος) = barát, valamihez vonzódó,[1] antroposz (ἄνθρωπος) = ember.

Soros György, Áder János, Bayer Zsolt, Kósa Lajos és Kövér László.
Forrás: Facebook/Kőbaltagyár

Hogyan lett Soros ellenség?

A hála, az abból következő elismerés a gnosztikus istenemberben az alávetettség érzetét kelti. Ezért lett Soros ellenség.[Pro 1] (Meg Csurka István, Torgyán József, Dávid Ibolya, Iványi Gábor, Simicska Lajos.)

Soros Hillary Clintont támogatta az amerikai elnökválasztási kampányban. Addig nem merték támadni, amíg ki nem derült, hogy Trump nyert. Közben Martin Schultz lett Angela Merkel kihívója Németországban, aki Orbán esküdt ellensége, és vele nem mertek kikezdeni: azt a frontot egyelőre le kellett zárni.

Úgy csináltak belőle Imperator Romanorumot, hogy kitalálták: ő irányítja az EP-t, sőt, a római pápát is.[Pro 2] Az ötlet állítólag Orbán macedón barátjától, Nikola Gruevszkitől származik.

Orbán – az MSZP-kormányt vádolva – már 2006-ban arról beszélt, hogy „ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni, és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.”[2]

A Soros elleni kampányt amerikai tanácsadók dolgozták ki.[3] 2008 után a pénzügyi világválság miatt Magyarországnak hitelre volt szüksége, amit a Világbank és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) csak szigorú feltételek mellett volt hajlandó nyújtani. Az EU „bürokratái” és a „külföldi nagytőke” kitűnő ellenség lett volna, de Finkelstein elve az volt, hogy az ellenség mindig ember kell legyen. Magyarországon nem talált megfelelő személyt, aki elég gazdag, Soros pedig már az amerikai kampányban is bevált. Magyar származása volt a kapcsolat.[S-terv 1]

Az ellenség

Minden diktárornak szüksége van ellenségre. Ez indokolja azt, hogy őrá miért van szükség. Megvéd bennünket.

Ha a diktátornak nincs ellensége, csinál magának. Néha akkor is, ha van. Szüksége van rá.

Soros György „az” ellenség. A gonosz. Maga a patás Lucifer. Nála rosszabbat (a kormánypropaganda szerint) elképzelni sem lehet. Be akarja telepíteni Európába a muszlim migránsokat, mert pénzügyi spekuláció és kereszténygyűlölet okán azt akarja, hogy Európa arab kalifátus legyen. Lefizette a liberális, szabadkőműves, zsidó, migráns, nem európai Ferenc pápát, aki nem legitim pápa, mert XVI. Benedek pápa lemondásra kényszerítésével, csalással, a bíborosok megzsarolásával lett pápa. További céljai: a kereszténység eltörlése, abortusz, eutanázia, genderelmélet terjesztése, homoszexuálisok házassága, család rombolása.

A Soros-hálózat a fidesz által kitalált fantom szervezet. Nem létezik, viszont jó arra, hogy a csak helyett azzal lehessen valamit indokolni, hogy a Soros-hálózat érdekében áll, annak tagjai akarják/találták ki. Úgy tudni, a római pápa is tagja (migráció ügyben biztosan), de ezt nem mondják ki. Egyrészt a hívek körében visszatetszést keltene, másrészt nehezen lehet keresztény az a párt, amelyik a pápát támadja.[4] Pláne erkölcsi/emberiességi kérdésekben.

Brüsszel is a Soros-hálózat része, de csak akkor, ha a fidesznek nem tetsző döntést hoz. Amikor pl. pénzt utal, akkor nem. (Miért utal a Soros-hálózat kezében levő szervezet pénzt Soros esküdt ellenségének?)

A Soros-hálózat tagjai a Soros-ügynökök. Többek között az Európai Unió Parlamentje és politikusai. Mivel a hálózat nem létezik, nincs kinek az érdekét képviseljék, úgyhogy a kifejezést azt jelenti: „nem ért egyet a fidesszel”.

A Soros-terv

A kormány szerint a Soros-terv Soros nyilatkozataiból és publikációból összeálló gonoszság. Soros viszont úgy nyilatkozott, hogy a kormány kiforgatja a szavait.[5] Másutt pedig úgy, hogy sohasem akart kötelező erővel migránsokat telepíteni sehová. A kormány a Soros-tervről kiírt nemzeti konzultációt írt. Az eldöntendő kérdésekbe foglalt állításokat Soros egyenként cáfolja a honlapján.[6]

A Sargentini-jelentés EU-parlamentbeli vitája után egy holland újságíró megkérdezte Szijjártó Pétert, hogy mutassa meg neki a Soros-tervet, mert ő sehol nem találta. A miniszter azt válaszolta, hogy keressen rá az interneten azokra a mindenki számára elérhető dokumentumokra, amelyekben Soros György arról beszél, hogy több százezer migránst kellene beengedni az EU-ba évente. „Olvassa el az interjúkat, amelyeket vele készítettek, amikor arról beszél, hogy hogyan áll a nemzetállamokhoz.” Ezen kívül nézze meg a stratégiai dokumentumait azoknak a civil szervezeteknek, amelyeket Soros György támogat. „Akkor azt hiszem meg fogja érteni, hogy mindez együtt tervnek minősül.”[S-terv 2]

A kormány fenti definíciója szerint akkor a kötelező betelepítés tagadása is része a Soros-tervnek. Ha nem, akkor viszont a Soros-tervet a magyar kormány írta (ollózta össze). Állítólag a Bibliában is benne van, hogy nincs Isten: összeollózni bármit lehet. A Petőfi-terv meg az lenne, hogy „Akasszátok fel a királyokat”?

Alexander Van der Bellen osztrák államfő azt nyilatkozta, hogy „Soros Györgynek nincs köze az Európába irányuló bevándorlási hullámhoz.” Erre Szijjártó Péter titokban elküldte az osztrák kancellárnak, hogy mit ért ő Soros-terven.

Stop Soros

Kormányplakát. Forrás: 168 óra

Az Országgyűlés 2018. június 20-án megszavazta az alaptörvény hetedik módosítását. Az alaptörvény kiegészült többek között az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel.[Stop Soros 1] Ugyanezen a napon megszavazta a Stop Soros törvényt,[Stop Soros 2] mely bünteti azokat, akik illegálisan érkezetteknek segítenek menedékjogi eljárást kezdeményezni vagy tartózkodási jogcímet szerezni.

A törvény önellentmondásos, hiszen csak a kérelem elbírálása után derül ki, hogy jogszerűen tartózkodik-e az illető Magyarországon, vagy olyan helyről jött-e, ahol nem jogosult politikai menedékjogot kérni. Ráadásul az ENSZ menekültügyi egyezménye – melyhez korábban Magyarország is csatlakozott – kötelezővé teszi a csatlakozó országok számára, hogy illegálisan érkezők is benyújthassák a menedékkérelmüket, hiszen sokszor az életüket mentve lépnek illegálisan másik ország területére.

Az Alkotmánybíróság elutasította az Amnesty International Magyarország alkotmányjogi panaszát. Az indoklás szerint a nyomozó hatóságnak kell bizonyítania, hogy az elkövető tudta, hogy olyan személy érdekében folytat szervező tevékenységet, aki valójában nincs üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott. A szólásszabadság sérelme pedig azért nem következett be, mert az új bűncselekmény kizárólag az olyan véleménynyilvánítást tiltja, amelynek célja más személyek jogellenes magatartásra indítása, egyébként a migrációval kapcsolatos véleménynyilvánítást, a közéleti viták tartalmát nem érinti. Az AB szerint a tényállás szövege nem utal a humanitárius segítségnyújtást célzó tevékenységek tilalmára, és az alaptörvényben megkövetelt ésszerű értelmezés mellett bíróság nem is juthat ilyen következtetésre.[Stop Soros 3]

Az Európai Bizottság 2018 júliusában felszólító levél kiküldésével indított kötelezettségszegési eljárást. 2019 július végén a kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszba jutott.[Stop Soros 4]

A törvény utóélete

A Helsinki Bizottság és a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítvány a magyar Alkotmánybírósághoz és a Strasbourgi Bírósághoz fordult a törvény miatt. A Velencei Bizottság szerint a törvénycsomag sérti a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot, ezért hatályon kívül kell helyezni.[7] E vélemény alapján 2018. július közepén az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.[Stop Soros 5] A kormány úgy nyilatkozott, hogy „Magyarország nem vonja vissza a jogszabályokat, amelyek az országot és Európát védik.”[Stop Soros 6] Európát ugye saját maga ellen.

2018 végén nagy visszhangot kapott, hogy akinek elutasították a letelepedési kérelmét, és megfellebbezte azt, az a tranzitzónában nem kapott élelmet.[8] Ha elhagyta a tranzitzónát (dél felé), akkor a fellebbezését veszítette el. A tranzitzónába bemenni sem lehet: Iványi Gábor akart élelmet vinni a fellebbezőknek, de őt sem engedték be, sőt, az ENSZ menekültügyi delegációját sem, amivel 2013-ban megállapodtak, hogy ellenőrizni fogja a magyar tranzitzónát.[9]

2019. január 24-én a kötelezettségszegési eljárás a második fázisába lépett, miután a magyar kormány nem reagált a kötelezettségszegési eljárásra (két hónapja lett volna rá): az Európai Bizottság elkészítette az indoklással ellátott jelentését, amiben két hónapot ad a kormánynak a probléma orvoslására. Az indoklás szerint a menekültügyi kérelmekhez nyújtott segítség büntetendővé tétele és az egyéb korlátozó intézkedések csorbítják a menedékkérők azon jogát, hogy kapcsolatban lehessenek az érintett nemzeti, nemzetközi és civil szervezetekkel, s ez sérti a vonatkozó uniós irányelveket. A törvény emellett indokolatlanul korlátozza az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogát, nem veszi kellőképp figyelembe az eljárási garanciákat, illetve az érintettek jogait. [Stop Soros 7]

Az Európai Bíróság 2021 novemberében jogtalannak minősítette az egész törvénycsomagot.[Stop Soros 8]

A zsidó

Soros György zsidó származása lehetővé tette a fidesz számára, hogy a „zsidó” szót Soros-sal helyettesítse. Ugyanazt jelenti,[10] csak kevésbé nyilvánvaló, hogy egyszerű antiszemitizmusról, gyűlöletkeltésről van szó.

Az antiszemitizmust kimondjuk, és egyúttal tagadjuk. Csak kell hozzá egy fideszes kacsintás. Írásban az sem: értik. Ez pedig fontos: az antiszemitizmus igen erős a fideszben. (Ezt mutatja a Horthy-kultusz is.)

Nyílt Társadalom Alapítvány

Soros-ösztöndíjasok a fideszből. Forrás: Bekiáltás
Soros-bérencek. Forrás: Facebook
Soros György, Menus Gabriella és Semjén Zsolt 1978-ban. Forrás: Facebook/Kőbaltagyár

Soros által alapított szervezet a kommunizmusból a demokratikus társadalomba való átalakulás segítésére az egykori Szovjetunió befolyási övezetében.

Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.

Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.

– A Fiatal Demokraták Szövetségének nyilatkozata – Soros Alapítvány, 1992. szeptember 28.[11]

Soros-ösztöndíjasként tanultak az alábbi, jelenleg a fideszhez kötődő személyek:[S-alap 1]

 1. Bába Ivánhu
 2. Cséfalvay Zoltánhu
 3. Deutsch Tamáshu
 4. Grúber Károly
 5. Hörcsik Richárdhu
 6. Illés Zoltánhu
 7. Kovács Zoltánhu
 8. Kövér Lászlóhu
 9. Kumin Ferenchu
 10. Németh Zsolthu
 11. Orbán Viktorhu[12]
 12. Stumpf Istvánhu
 13. Schmidt Máriahu
 14. Szájer Józsefhu
 15. Varga Mihályhu
 • Szijjártó Péterhu (nincs a listán)

A vörösiszap-katasztrófa hírére az Alapítvány egymillió dollárt adományozott a károsultak megsegítésére.[13]

A szocializmus idején lehetővé tette a másológépek használatát, egyúttal a szamizdat terjedését.

A 2019-es önkormányzati választás után, amikor a kormány elkezdte pénzügyileg szorongatni Budapestet, 1 m€-t adományozott a városnak.[14]

Miután 2020-ban a magyar kormány titkosszolgálati fenyegetéseket fogalmazott meg a Nyílt Társadalom alapítvány és az általa támogatott szervezetek esetében, Soros György a nyilvánossághoz fordult, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, s megismertesse az igazságot a magyar és nemzetközi nyilvánossággal.[15][16]

Jegyzetek

 1. Pl. a hidrofil = vízszívó anyag.
 2. Orbán Viktor vezérszónoki felszólalása a A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló vitában. www.parlament.hu (2006. nov. 16.)
 3. D. Kovács Ildikó: Kitálalt a Fidesz kampánytanácsadója: így csináltak Sorosból tökéletes ellenséget. 24.hu (2019. jan. 14.)
 4. Az sem, amelyik nem segít a menekülteken. A pápa pedig szinte minden politikát érintő beszédében kimondja, hogy segíteni kell rajtuk. Alighanem ettől lett Soros-ügynök.
 5. D. Kovács Ildikó: Soros: Tragédia a magyar kormány tevékenysége. 24.hu (2017. nov. 21.) „A nemzeti konzultáció a szándékos kiforgatása az én nyilvánosan megjelent véleményemnek.”
 6. George Soros: Az október 9-i magyarországi nemzeti konzultációs kérdőív cáfolata. www.georgesoros.com (2017. nov. 20.)
 7. Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a Stop Sorost. index.hu (2018. dec. 14.)
 8. Herczeg Márk: Helsinki Bizottság: Két hét után végre minden menekülő kaphat enni a tranzitzónákban. 444.hu (2018. aug. 23.)
 9. Presinszky Judit: Nem engedték be az ENSZ-t a tranzitzónákba, megszakították magyarországi látogatásukat. index.hu (2018. nov. 15.)
 10. Nagyjából úgy, ahogy a talpnyaló és a seggnyaló.
 11. Fidesz: Megdöbbenéssel figyeljük a Soros György személyét ért nemtelen támadásokat. 168ora.hu (2017. jan. 13.)
 12. Orbán Viktor vagyok, a Soros Alapítvány ösztöndíjasa. coub.com (Hozzáférés: 2019. nov. 30.) Orbán videón mondja, hogy Soros-ösztöndíjas. Ki tudja, mikor fogja letagadni?.
 13. Egymillió dollárt ad Soros alapítványa a katasztrófa áldozatainak. www.origo.hu (2010. okt. 8.)
 14. Biró Marianna: Karácsony szerint Soros György adománya nagyvonalú és nemes gesztus. index.hu (2020. márc. 20.)
 15. Tisztázó kampányt indít Soros György – nemcsak cáfol, le is leplezi a kormányt. 168ora.hu (2020. nov. 20.)
 16. Soros György: Európának fel kell lépnie. nepszava.hu (2020. nov. 23.)

Források

Ebben a témában komoly módszertani kérdések vetődnek fel. Hogyan lehet forrásokkal bizonyítani, hogy egy terv vagy szervezet nem létezik?

Soros-terv

 1. Hannes Grassegger: A Finkelstein-formula. hu.euronews.com (2019. jan. 23.)
 2. Szijjártó az EP-nek: A Soros-terv ott van az interneten. index.hu (2018. ápr. 26.)

Stop Soros

Soros-alapítvány

„A” könyv

 1. 202–203. oldal
 2. 201. oldal

További információk

 • A Soros-terv pusztította ki a dinoszauruszokat. Kovács András Péter www.facebook.com (videó) Paródia a Soros-tervről szóló konzultációról. „Miért nem kérdezik meg a Soros Györgyöt? Sokkal olcsóbb lenne!”
 • Mátyás Győző: Orbán dicső győzelme. 168ora.hu (2018. ápr. 22.) „Az egykori haszonélvezőknek nem kell hálásnak lenniük, de legalább az emberi tisztesség elvárható minimumát illenék tanúsítani az ellenféllel szemben.”
 • Sajó Dávid: ENSZ Emberi Jogi Hivatal: A Figyelő támadja a civileket. index.hu (2018. ápr. 17.) A Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő nemrég egy olyan listát közölt, amelyen 200 akadémikus, újságíró, oktató vagy szociális munkás található, a cikk szerint ezek az emberek Soros-bérencként dolgoznak az ország ellen..
 • Financial Times: Soros György az év embere. hvg.hu (2018. dec. 19.)

Kapcsolódó szócikkek