Politika:Orbán Viktor „őszödi beszéde”

Innen: Politika
Soros György. Forrás: Wikipédia
Orbán Viktor. Forrás: Wikipédia

A Soros-terv a Fidesz két amerikai tanácsadójának agyszüleménye a 2014-es választási kampány számára. Egyetlen szó sem igaz belőle. Egyikük, George Birnbaum nyilatkozott a Das Magazin című svájci újságnak 2019. január 12-én.[1]

Orbán Viktornak először is bocsánatot kell kérnie Soros Györgytől. Azután a választóitól és az egész magyar néptől. Négy éve próbálja megtéveszteni az embereket. Eközben rágalmakat terjeszt, ártatlan embereket feketít be, beleértve őszentségét, Ferenc pápát, a menekülteket, a hajléktalanokat, az Európai Uniót és szervezeteit, és Európa egyik legjobb egyetemét, a Soros György alapította CEU-t. Tőlük is bocsánatot kell kérnie.

Orbán magát és pártját kereszténynek próbálja beállítani, miközben gyűlöletet gerjeszt a fél világ ellen. Pedig a kereszténység a szeretet vallása.

E szócikk több mint két héttel Birnbaum nyilatkozata után íródik,[2] és az ellenzéki pártok még mindig csendben vannak. Érthetetlen. Annyi történt, hogy a Demokratikus Koalíció pert indított a Miniszterelnökség ellen, hogy kikérje a Miniszterelnökségtől a Soros György elleni gyűlöletkampány és az azt megelőző közvélemény-kutatások szerződéseit.[3]

Analógia az őszödi beszéddel

A hazugságbeszédnek is nevezett őszödi beszéd hírhedt mondata: „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” Miről is? Arról, hogy a 2006-os választási kampányban elhangzott ígéreteket nem lehet teljesíteni. Soha nem is akarták. (Vagyis az őszödi beszéd volt az igazságbeszéd. A korábbi hazugságokról szólt.)

Az az igazság, hogy az őszödi beszédet hallva egyáltalán nem csodálkoztam. A politikusok hazudnak. Ők már csak ilyenek. Sőt, a beszédtől inkább megnyugodtam, hogy Gyurcsány – Medgyessyvel ellentétben – nem próbálja valóra váltani a választási ígéreteit, mert annak újabb Bokros-csomag lenne a vége. Ami pedig a beszéd stílusát illeti, „Zsozsótól, az udvari bolondtól” ma már különbeket hallunk. Gyurcsány csúnya szavakat használt a pártjára és saját magára, a „fröcsögőművész” a római pápától a tini lányig mindenkire kioszt alpári és becsületsértő jelzőket, akivel nem ért egyet. (Pedig a pápa soha senkire nem mondott alpárit. Egy felnőtt embernek meg illenék bölcsebbnek lennie egy tininél.)

A 2006-os választási kampányban Orbán Viktor sokkal többet ígért, mint Gyurcsány Ferenc (azaz még nagyobbat hazudott), de e szócikk szempontjából nem ez a fontos, hanem a következmény. Orbán 2013 végén ellenségnek nyilvánította Magyarország egyik legnagyobb jótevőjét, aki csak a „legnagyobb magyarhoz”, Széchenyi Istvánhoz, a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia alapítójához mérhető. Aki neki magának és a Fidesz több tagjának elősegítette a pályakezdését. És tette mindezt Orbán a saját és pártja önző céljai érdekében, az igazság és a nemzet ellen.

Széchenyi István nem Nagycenken építette fel a Lánchidat
Bődöcs Tibor

Teszi mindezt már több mint öt éve, elképesztő mennyiségű közpénzt költve rá.[4]

A Soros-terv története

A Soros-terv kiagyalói
Arthur J. Finkelstein, a Soros-terv kitalálója. Forrás: Magyar Narancs
George Birnbaum. Forrás: The Times of Israel

Soros György az USA-ban élő magyar állampolgár. Milliárdosként és liberálisként igen sok támogatást nyújt a civil szervezeteknek és liberális beállítottságú személyeknek. A rendszerváltás idején az általa küldött másológépekkel sokszorosították a szamizdat Századvég folyóiratot, több fiatal az ő ösztöndíjából tanulhatott külföldi egyetemen – többek között az akkor még liberális Orbán Viktor is.

Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.[5]
– A Fidesz közleménye 1992-ből

Ő alapította a Közép-Európai Egyetemet, a CEU-t, ami 1993-ban költözött Budapestre.[6] Azóta támogatta a vörösiszap-katasztrófa áldozatait, a hajléktalanokat mentő Oltalom Karitatív Egyesületet, és ki tudja, még hány civil szervezetet.

2013-ban Orbán épp a civil szervezeteket akarta megtámadni. Aztán jöttek a menekültek, és kapóra jött Soros György dolgozata az Európai Unió menekültügyi szervezetének átalakításáról.[7] Bár a dolgozat lényege az önkéntesség volt, a Fidesz épp azzal támadta Soros Györgyöt, hogy kényszeríteni akarja az Unió országait a menekültek befogadására.

A Soros-terv egy fantomvilág, Soros-ügynökökkel, Soros-szervezetek láncolatával, amik különböző gonoszságokat tesznek, és maguk alá hajtják a világot az Európai Uniótól a római pápáig. Olyan, mint egy videójáték. „Csak” annyi baj van vele, hogy sokan valóságnak hiszik.

Arthur Finkelstein 2017 augusztusában meghalt. Magyarország volt az utolsó nagy projektje. 2011-ben, egyik utolsó nyilvános beszédében azt mondta: „Meg akartam változtatni a világot, és ezt meg is csináltam. Rosszabbá tettem.”

A svájci cikk megjelenése után a Fidesz és a Miniszterelnökség is tagadja az együttműködést Finkelsteinnel, de arról nem szólnak, hogy Finkelsteinnel és Birnbaummal a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány szerződött.

Soros által támogatott Fideszesek

Soros-ösztöndíjasként tanultak az alábbi, a Fideszhez kötődő személyek:[8]

Név Beosztás[2] Előélet Soros-kapcsolat[5][9]
Áder János köztársasági elnök Bibó-kollégium[10]
Kövér László a parlament elnöke KISZ-titkár
az MSZMP KB munkatársa
Soros-ösztöndíj 1987–1988
Bibó-kollégium[10]
Orbán Viktor miniszterelnök gimnáziumi KISZ-titkár
a Liberális Internacionálé alelnöke 1990–2000
jobboldali nemzeti liberális politikus
hívő keresztény nemzeti antiliberális
Soros-ösztöndíj 1988–1990
Bibó-kollégium[10]
Deutsch Tamás EP képviselő (Fidesz) KISZ-titkár Soros-ösztöndíj 1989
Bibó-kollégium[10]
Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnöke Bibó-kollégium[10]
Kósa Lajos OGY képviselő Rajk Szakkollégium[11]
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Soros-ösztöndíj 1994–95
CEU diploma
CEU PhD[12]
Németh Zsolt OGY képviselő Soros-ösztöndíj 1988–89
Rajk László Szakkollégium[11]
Papcsák Ferenc az MNB Felügyelő bizottságának elnöke Bibó-kollégium[10]
Stumpf István alkotmánybíró MSZMP-tag
a Hazafias Népfront alelnöke
a Bibó István Szakkollégium alapítója[10]
Szájer József EP képviselő (Fidesz) Soros-ösztöndíj 1986–87
Bibó-kollégium[10]

E szócikk írásakor[2] Berzétei Ákos, a Külügyminisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára a CEU-ra jár, és a tanulmányok költségeit a Külügyiminisztérium állja.[13][14]

Jegyzetek

 1. Hannes Grassegger: A Finkelstein-formula. Fordította: Diseri Dóra, Szilágyi Károly, Pálfi Rita hu.euronews.com (2019. jan. 24.) A Das Magazin svájci hetilap 2019. január 12-i számában megjelent cikkének változtatás nélküli fordítása..
 2. ^ 2,0 2,1 2,2 2019. január 30-án.
 3. A DK pert indít Orbánék Soros-gyűlöletkampánya miatt, amiről kiderült, hogy hazug manipuláció. nyugatifeny.hu (2019. jan. 25.)
 4. A Soros-terv pusztította ki a dinoszauruszokat. Kovács András Péter www.facebook.com (videó) Paródia a Soros-tervről szóló konzultációról. „Miért nem kérdezik meg a Soros Györgyöt? Sokkal olcsóbb lenne!”
 5. ^ 5,0 5,1 Hargitai Miklós: Ciki, de a fél Fidesz Soros pénzén tanult. nol.hu (2016. máj. 21.)
 6. A CEU küldetése és történelme. www.ceu.edu (Hozzáférés: 2019. jan. 30.)
 7. George Soros: Rebuilding the Asylum System. Project Syndicate (2015. szept. 26.) A dokumentum Soros György honlapján is megtalálható.
 8. Íme a valódi Soros-bérencek listája. zsurpubi.hu
 9. Keller-Alánt Ákos: Külföldi pénzből fölépítve: A Fidesz és a Soros-támogatások. magyarnarancs.hu (2017. ápr. 13.)
 10. ^ 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 Soros 5,8 mFt-tal támogatta, ez mai értéken 111 mFt
 11. ^ 11,0 11,1 Soros 6 mFt-tal támogatta, ez mai értéken 120 mFt
 12. Herczeg Márk: Újabb adalék a kormányszóvivő CEU-s múltjához: Kovács Zoltán önmagát másolva szerzett doktorit. 444.hu (2017. júl. 27.)
 13. Dr. Berzétei Ákos önéletrajza. www.kormany.hu (Hozzáférés: 2019. jan. 31.) Az önéletrajzon nincsen dátum.
 14. Rényi Pál Dániel: CEU-ra jár egy helyettes államtitkár és a külügy fizeti a tandíját. 444.hu (2017. márc. 30.)

Források