Hívószó

Innen: Politika
(Gyűlöletszó szócikkből átirányítva)
Ők köszönhetnek sokat Soros Györgynek, mégis az ellenségük lett.
Forrás: Facebook
Brüsszel elleni kampányplakát 2019-ből. Forrás: mérce.hu

A hívószó vagy gyűlöletszó olyan szó, ami egy fideszes számára nyilvánvalóan rossz dolog, és nem kell indokolni, miért.

Mostanában a három leggyakoribb hívószó: migráns, Soros, Gyurcsány. Újabban: LMBTQ.

Régi/új: Brüsszel.

Korábbiak: IMF, a kommunisták.

Amikor a fidesz számára rossz dolog történik a világban, a fideszes propaganda a rossz dolgot összekapcsolja egy hívószóval. Ebből az egységsugarú fideszes tudja, hogy júj, hű és nahát. Nem kell indokolni, mi köze a két dolognak egymáshoz: a hívószóra annyira elönti az agymosott fideszes agyát a harag, hogy csak arra tud gondolni.

Ez a gyűlölet propagandája. A keresztény gyűlöleté, mert a gyűlölködéshez sokszor a kereszténységet is segítségül kell hívni.

A dolog nem új. Göbbelsnek egyetlen hívószava volt: zsidó. Finkelstein szerint ez a helyes, mert a negatív IQ-jú polgárt megzavarná a több. Miért pont az, miért nem a másik?

Példák

Forrás: Facebook/Gabor Breyer

2022. októberben a (különösen Magyarországon) egyre súlyosabb gazdasági válságot kell az elhibázott brüsszeli szankciók számlájára írni.

Infláció 2018 eleje és 2022 májusa között. Forrás: Lakmusz

Előtte ugyanerre a célra a háborús infláció kifejezés szolgált, pedig az infláció már évekkel a háború előtt kezdődött:

A gazdasági bajok egymásra épülő okai. Forrás: MNB → Lakmusz

Az európai országoknál jóval drágább gázárat a Momentum Orbán-felárnak nevezi.

E szócikk írásakor (2020. november 20.) azt kellene feldolgoznia a fidesznek, hogy az EU-pénzeket jogállamisági kritériumokhoz kötötték. Orbán a migráns szót kapcsolta hozzá, pedig az már a Sargentini-jelentéskor sem vált be. Deutsch Tamás Sorost látja a dolog mögött.[1] Mindegy is: a lényeg, hogy az egyszerű fideszes értse, hogy a főnök szerint valami rossz dolog történt.

Ha a fidesz elvesztené a választást: Gyurcsány. (Pedig a 2022-es választásra sok ellenzéki miniszterelnök-jelölt verseng. 2021-ben előválasztás dönt majd közülük.)

Jegyzetek

Kapcsolódó lapok