Keresztény gyűlölet

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A keresztény gyűlölet. Forrás: Facebook.

A keresztény gyűlölet az én szó(összetétel-)alkotásom. A kereszténység nevében az emberek egy csoportjával szembeni ellenérzést/szándékot értem alatta.

Keresztény gyűlölet nincs: a kereszténység legfőbb parancsa a szeretet. És mégis van. Amikor a magyar katolikus egyház feje azt mondja, hogy menekültet befogadni embercsempészet lenne,[1] vagy hogy hajléktalant nem fogad be, és nem enged be a templomba: ez a keresztény gyűlölet. Szöges ellentétben áll a Bibiliával, a szeretet parancsával, és nem mellesleg I. Ferenc pápa iránymutatásaival és példamutatásával.

A templom, Isten háza mindenki előtt nyitva áll. Kivéve a hajléktalanok előtt, mert ők tetvesek, mosdatlanok, és undort keltenek a hívekben. Esetleg még betegséget is terjesztenek.

Valóban, ilyen állapotban nem lehet őket közösségbe engedni. De a mosakodás/fertőtlenítés megoldható lenne. Ha nem is minden templomban, de legalább néhányban. Ha Iványi Gábor meg tudja oldani állami támogatás nélkül, akkor a katolikusok is megoldhatnák az állami támogatás egy pici részéből. De a támogatás arra kell, hogy a templom szép legyen. Szép templomba pedig nem valók csúnya emberek.

A gyűlöletkör bezárult.

Migráció

A migráció kapcsán Erdő Péter úgy nyilatkozott, hogy a jogi helyzet nem egyértelmű, ezért nem szállásolhat el migránst akkor sem, ha beteg és gyerek. Egy nappal később, amikor a pápa arra hívta fel az egyházát, hogy minden plébánia fogadjon be egy menekültet, ezt írta a pápának:[2]

A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában.
– Erdő Péter
Nekem semmilyen teológiai végzettségem nincs, de ezt pápai útmutatás nélkül is tudtam.

Aztán nem ezt csinálta. A magyar katolikus egyház rosszallta, amikor Németh Zoltán körmenti plébános befogadott egy menekültet.[3]

Ezek után felmerül a kérdés: ki a magyar katolikus egyház vezetőjének vallási elöljárója? A pápa vagy a nem mellesleg ateista Orbán Viktor? Az a véleményem, hogy a magyar katolikus egyház egy Rómától elszakadt szakadár egyház.

Földközi-tenger

Annak idején nagy vita volt róla, mi legyen az (állítólag anyagi haszon reményében) arra alkalmatlan ladikokban útnak indulók menekültekkel. Az Orbán–Salvini propaganda azt mondta: „vessenek magukra. Nem segítünk rajtuk.”

Ha valaki a Margit-hídról a Dunába veti magát öngyilkossági szándékkal: ugye segítünk rajta? Pedig ő tehet róla. Ezt mondja az emberség és (nem) mellesleg a keresztény szeretet. (Merthogy a keresztény szeretet alapja is az emberség.)

Azóta Salvini mentelmi jogát felfüggesztették, és büntetőeljárás folyik ellene, mert belügyminiszterként megtiltotta, hogy kifussanak a menekülteket mentő hajók. Orbán viszont azóta is uszít a menekültek ellen, bár menekültek nálunk már rég nincsenek. Ellenben a fidesznek bőven vannak bajai, megmagyarázhatatlan balfogásai, sőt, gonosz tettei, amiket mellébeszéléssel próbálnak leplezni, és a menekültek erre is jók.

Az emberség (és a tenger parancsa is) azt mondja, hogy ha valaki vízbe esik, azt kihúzzuk, száraz ruhát adunk neki, aztán inni és enni is, és utána meg lehet tőle kérdezni, hogyan került a vízbe, és mit keres ott. És akár vissza is lehet toloncolni. De kimenteni kötelező. Arról nem is beszélve, hogy az útnak indulók egy – meglehet: kis – része az életét féltve indul neki, a hazájában dúló háború elől menekülve. Nem szabad őket segítség nélkül hagyni csak azért, mert lelkiismeretlen emberek kihasználják a helyzetet, és megpróbálnak a bőrükbe bújni.

Ezt mondja az emberség, és ezzel száll szembe a keresztény gyűlölet.

Jegyzetek

További információk

Kapcsolódó lapok