Kegyelmezési botrány

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az ügy 2024. február 2-án úgy indult, hogy egy nyugdíjas jogász felfedezte a Bírósági Közlönyben, hogy a pedofil ügyben elítélt K. Endre kegyelmet kapott Novák Katalintól. A jogász megírta a felfedezését a 444-nek.

K. Endrét azért ítélték el, mert a pedofil igazgató ellen valló diákok vallomását próbálta velük kényszerítéssel visszavonatni.

A köztársasági elnök nem köteles közzétenni a kegyelmet kapottak listáját. Az ügy úgy került a közlönybe, hogy K. Endre a Kúriánál is megpróbált szabadlábra kerülni: felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A bíróságnak végig kellett vinnie az ügyet, mert a kegyelem csak a büntetés letöltése szempontjából teszi azt okafogyottá.

Megjegyzés: A Kúria fideszes elnöke rögtön megpróbálta betiltani a Bírósági Közlönyt – sikertelenül.

A dolog azért volt kínos a fidesznek, mert a családpolitikát fontos ideológiai és politikai célnak tekintette, ráadásul a homoszexualitást a pedofíliával összemosva támadta az ellenzéket, ami kiállt a homoszexuálisok jogaiért. Rejtély, miért kellett ebbe az ellenzéknek beleállnia. Az embereket érdeklő fontos dolgokba nem áll bele.

A kormánypropaganda, ha számára váratlan dologgal találkozik, első lépésben mindig a hallgatással próbálkozik abban a reményben, hogy az ügy önmagától elhal. Ezúttal nem ez történt, és a mérések szerint az ügy a fidesz-szavazókat is érzékenyen érintette (épp a korábbi fidesz-propaganda miatt). (És megugrott a 444.hu látogatottsága, mert a fidesz-szavazók is tudják, hol lehet hiteles információhoz jutni.)

A propaganda második lépése a tagadás szokott lenni, illetve az ellenvád, hogy ilyet csak az ellenzék csinál. A tagadás ebben az ügyben értelmetlen: bírósági ítéletet nem lehet tagadni. Az ellenváddal megpróbálkoztak (LMBTQ és pedofília összemosása), de a korábbi Kaleta-ügy[1] miatt nem sok sikerrel. Az összemosás újra felidézte a Szájer-ügyet, úgyhogy ezt gyorsan abbahagyták. Kommunikációs öngól.

A harmadik lépés a terelés: elvonni a figyelmet egy másik üggyel. Nem találtak megfelelő súlyú másik ügyet, és a fidesz szavazói rendületlenül olvasták a pedofil-híreket az ellenzéki sajtóban.

Alkotmánymódosítás

Február 8-án – 6 nap hallgatás után – Orbán bejelentette, hogy a köztársasági elnök kegyelmi jogköréből közül kiveszik a pedofil ügyeket. Novák Katalin helyeselt. 6 nap kellett Rogánnak, hogy megmérje: ez a botrány nem fog magától elcsitulni.

Az alkotmánymódosítás természetesen nem megoldás, viszont Novák Katalin lemondatásával együtt a legmagasabb szintre emelte az ügyet. A fidesz pont ezt akarta elkerülni. Kommunikációs öngól.

Novák Katalin lemondása

Novák Katalin. Forrás: Wikipédia

A kegyelmet a pápalátogatás alkalmából a kormány javasolta a köztársasági elnöknek – nyilván név szerint, azaz Orbánnak tudnia kellett róla. A kegyelmi csomagban benne volt Budaházy György is, összesen 22 ember. Orbán egyszer tagadta, hogy látta K. Endre ügyét, máskor meg Budaházyról azt mondta, nagy vita folyt róla a kormányban.

Nem volt más hátra, lépni kellett, hogy Orbánról elterelődjék a figyelem. A dubai vízilabda világbajnokságon tartózkodó Novák Katalint váratlanul hazarendelték, és 2024. február 10-én lemondatták.

Közben a sajtóban két dologról kezdődött találgatás:

 • Miért adott kegyelmet Novák Katalin? Ezt a lemondáskor sem indokolta meg.
 • Miért jegyezte ellen a kegyelmet Varga Judit akkori igazságügy-miniszter?

Varga Judit lemondása

Varga Judit.
Forrás: Wikipédia

A szabályok szerint végrehajtási kegyelmi kérvényt az elítélt vagy az ügyvédje írhat, amit az igazságügy-miniszter köteles a véleményével együtt a köztársasági elnökhöz felterjeszteni, és a döntést ellen kell jegyeznie, de joga van megtagadni az ellenjegyzést.

Az igazságügy-miniszter felel a büntetés-végrehajtásért. Az ellenjegyzés értelme annak dokumentálása, hogy a végrehajtó hatalom tudomásul vette és végrehajtja a köztársasági elnök döntését.
Megjegyzés: Az ellenjegyzés megtagadásának joga érthetetlen: a köztársasági elnök és az igazságügy-miniszter nincsenek egy szinten, és a kormánynak nincs joga ellenőrizni, felülbírálni a köztársasági elnököt. Épp fordítva van.

A gyakorlatban az igazságügy-miniszter mindig ellenjegyezte a köztársasági elnök kegyelmi döntését – egy kivétellel. Akkor Dávid Ibolya a kormány elé terjesztette Göncz Árpád kegyelmi döntését, és az első Orbán-kormány tagadta meg az ellenjegyzést.

K. Endre ügyében nem tudjuk, hogy

 • Varga Judit javasolta-e a kegyelem megadását (mivel kormánydöntés volt, nyilván igen)
 • Varga Judit önállóan döntött-e az ellenjegyzésről, vagy konzultált Orbán Viktorral, ill. a kormány elé vitte az ügyet. Ha kormánydöntés volt az előterjesztés, a kérdésnek nincs jelentősége.
Megjegyzés: A vezetőt politikai felelősség terheli a beosztottjai által elkövetett hibákért. Vagyis Orbán nem bújhatik ki a Varga Judit döntése okozta politikai felelősség alól akkor sem, ha nem tudott a döntésről.

Varga Judit igazságügy-minisztersége nem volt sikertörténet. Már korábban két botrányért kellett volna viselnie a politikai felelősséget. Mindkettő helyetteséhez, Völner Pálhoz kapcsolódik.

Varga nem bukott bele a két ügybe (pedig az előbbiben Völnerre 8 év börtönt kért az ügyészség). Átszervezés címén került ki a kormányból és lett a fidesz EP-listájának vezetője. A kegyelmi ügy miatt erről is lemondott, és visszavonult a politikától.

Megjegyzés: A fidesz azzal próbálta lezárni az ügyet, hogy a bűnösök elnyerték a büntetésüket, bezzeg az ellenzékben semminek nincs következménye. Holott Varga Judit két botrányának sem volt.
Megjegyzés: A fidesz Deutsch Tamás frakcióvezetésétől próbált megszabadulni az EP-ben Varga Judit segítségével. Varga kiesésével nem maradt más, mint Deutsch, bármilyen vállalhatatlan.

Következmények nélküli ország

A két lemondás után a teljes kormánypropaganda azt kezdte harsogni, hogy a jobboldalon a hibáknak következményük van, míg a baloldalon nincs. A felhozott esetek egy kivétellel a kormánypropaganda hazugságai. Az egyetlen kivétel Karácsony 99% mozgalmának kampányfinanszírozása, amiben még nem lehet tisztán látni.

Voltak példák mindkét politikai oldalon lemondásra és le nem mondásra egyaránt, vagyis nem igaz a következményekre vonatkozó állítás.[2]

Magyar Péter lemondása

Magyar Péter Varga Judit elvált férje, aki több állami cégnél töltött be vezető beosztást. Február 10-én ő is bejelentette, hogy valamennyi állami beosztásáról lemond, és nem akar tovább a rendszer részese lenni.

Miután Magyar Péter politikai szereplővé vált, több fideszes közszereplő támadta azzal (személyében), hogy a feleségének köszönheti az állásokat – ezzel elismerve, hogy a tisztségeket nem érdem, hanem kapcsolatok révén osztogatják. A kérdésből parlamenti interpelláció lett. Kommunikációs öngól.

Megjegyzés: Az ügy egyik felvetője Kocsis Máté, a fidesz frakcióvezetője, akinek a felesége Gulyás Gergely javaslatára került a DBC Projekt Zrt. vezető testületébe. Ez a projektcég nem építette fel a Centrum Kórházat, ellenben a projekt vezetőségének busás fizetést adott. A javaslatról Gulyás Gergely maga nyilatkozott.[3]

Magyar Péter további szerepléséről lásd alább.

Tüntetések

Influenszerek

Február 16-án a Hősök terén százezres tüntetést szerveztek az influenszerek, akik megelégelték a magyar gyermekvédelem állapotát. A tüntetés különleges volt abból a szempontból, hogy az influenszerek politikai ügyben léptek színre. A résztvevők többsége 40 év alatti fiatal volt.

Megjegyzés: Vagyis nem igaz, hogy a választók 36%-át kitevő kb. 3 millió bizonytalan apatikus lenne. Őket érdekli a politika, csak lesújtó a véleményük róla, mert nincs számukra megfelelő kínálat. Ha ez a tábor megformálódik, mindenki számára új mozgástér nyílik.

A tüntetésen 27 millió forintot gyűjtöttek egy önálló életét családi háttér nélkül megkezdő, korábban bántalmazott fiatal számára.[4] A gyűjtés a tüntetés után is folytatódott pár napon belül az összeg 203 mFt-re nőtt.[5]

Pártok

Novák Katalin a második köztársasági elnök, aki lemondásra kényszerült. Az első, Schmidt Pál is a fidesz jelöltje volt. A DK szerint a hasonló helyzetek elkerüléséhez a nép által választott köztársasági elnök kell.[6]

Megjegyzés: A köztársasági elnök megválasztásának módja és a kegyelmi ügy között nincs közvetlen összefüggés. A DK a politikai hasznot kereste az ügyben ahelyett, hogy az áldozatokon próbált volna segíteni, amit a kormány és egyetlen politikai szervezet sem tett meg.

A pártok február 25-én tartottak közös tüntetést a Kossuth téren, ahol pár száz – talán ezer – ember jelent meg.[7]

Megjegyzés: Ha ekkora a különbség a megjelentek között, az azt jelenti, hogy az embereket érdekli az ügy, de a pártok nem tudják képviselni az emberek véleményét. Akkor vajon kiket képviselnek?

Balog Zoltán le(nem)mondása

Balog Zoltán
Forrás: Wikipédia

Balog Zoltán Orbán egykori minisztere, a református egyház püspöke Novák Katalin tanácsadó testületének a tagja lett – de a testület a kegyelem megadása után alakult meg. Balog jó viszonyban volt Novák Katalinnal, aki mentorának tekintette őt.

A botrány kirobbanása után többen távoztak a tanácsadó testületből.

Balog Zoltán javasolta a kegyelem megadását K. Endrének. Amikor ez kiderült, nem vállalta a felelősséget, az egyháza elleni támadásnak tekintette az ügyet, és nem kért bocsánatot az áldozatoktól. Bizonyos egyházbeli tisztségéről lemondott – a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökségéről február 16-án, Orbán Várkert bazárbeli évértékelője előtt egy nappal –, de a püspökségéről nem.

Egy tököli kántor kritizálta Balog Zoltánt, mire az egyház megvált tőle.[8]

Balog Zoltán továbbra is különleges és meghatalmazott nagykövet.[9]

Magyar Péter

Schadl-ügy

A botrány már elülni látszott, amikor színre lépett Magyar Péter, és bejelentette, hogy bizonyítékai vannak rá, hogy Rogán Antal, a felesége és a kabinetfőnöke érintett a Schadl-ügyben. A hangfelvétel 2023. januárban készült, és Varga Judit azt állítja rajta, hogy Rogánék kivettek dokumentumokat a Schadl-ügy iratai közül. Magyar Péter 2024. március 26-án hozta nyilvánosságra a felvételt, aminek valódiságát Varga Judit sem cáfolta, ellenben azt állította, hogy házasságuk alatt Magyar verbálisan és fizikálisan is bántalmazta őt.[10]

Bántalmazás

A bántalmazás több okból is kizárt:[11]

 • a miniszter bántalmazása nemzetbiztonsági kockázat, hiszen nem szabadon hozza a döntéseit. Ezt aligha hagyta volna a nemzetbiztonságért felelős szervezet. Több fideszes közszereplő nyilatkozott úgy, hogy a bántalmazásról régóta tudtak. Vagy csak fújják a kormánypropagandát.
 • Varga Juditra személyes testőrök vigyáztak. Miért nem kért segítséget?
 • Varga Judit volt a felelős a családon belüli erőszak megakadályozásáért. Saját magát sem tudta megvédeni, miközben az áldozatokról lekicsinylően nyilatkozott a saját tapasztalatai ellenére?
 • Miért teregeti ki a magánügyeit, amik rá nézve is dehonesztálóak?
 • a videón semmi jele bántalmazásnak vagy erőszaknak.

A legfontosabb viszont az, hogy a bántalmazásnak semmi köze a Schadl-ügyhöz. A fidesz-propaganda szokásos terelése, amit Varga Judit feltehetően nem önszántából, hanem kormányzati nyomásra kezdett terjeszteni. Elvégre bőven volt a rovásán, amivel nyomást lehetett rá gyakorolni.

Politikai szereplő

A kormánysajtóból (a Megafonból) február 17. után eltűntek a Magyar Pétert támadó üzenetek. Ekkor már lehetett tudni, hogy Magyar Péter pártot akar alapítani, és nem akarták az ismertségét növelni a gyűlölet-üzenetekkel.[12] Április elején viszont újrakezdték a támadásokat.

Március 15-ére Magyar Péter tüntetést szervezett, ahol százezres tömeg jelent meg, 2–3-szor annyian, mint Orbán ünnepi beszédén.[13] Az ellenzéki pártok nem is tartottak közös ünnepséget. Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat nevében igen.

Április 6-án Magyar Péter újabb százezres tüntetést tartott.[14] A tüntetésen felszólaló Tarr Zoltán református lelkészt, aki próbaidőn volt egy állami munkahelyen, és felszólalt Balog Zoltán ellen, kirúgták. Menczer Tamás szerint rendben van, hogy a kormány nem bízik meg olyan emberben, aki meg akarja buktatni.[15]

Jegyzetek

 1. Dezső András: Gyermekpornográfiába bukott bele a perui magyar nagykövet, a TEK titokban hozta haza. index.hu (2020. feb. 9.) Kaleta Gábort 2019. április 1-jén letartóztatták, nagyköveti rangjától megfosztották..
 2. Ezer sebből vérzik a kormánypárti mantra a „következmények nélküli baloldalról” és a hibáik miatt azonnal lemondó fideszesekről. www.lakmusz.hu (2024. feb. 15.)
 3. Farkas György: Magyar-ügy: Kocsis Máté neje egy miniszter miatt kapta az állást. 24.hu (2024. ápr. 17.)
 4. Nyárai Gerzson – Trencsényi Ádám: Rég látott tömeget és 27 millió forint adományt hozott össze az első influenszertüntetés. 24.hu (2024. feb. 17.)
 5. Barnóczki Brigitta: 203 millió forint gyűlt össze a pénteki tüntetésen indított gyűjtésre. telex.hu (2024. feb. 19.)
 6. Papp Atilla: Gyurcsány Ferenc tüntetést jelentett be a közvetlen elnökválasztásért. 24.hu (2024. feb. 11.)
 7. Fazekas Lázár Benjámin: „Ez a rendszer alávaló gazembereket mos fehérre” – a Kossuth téren tüntettek az ellenzéki pártok. merce.hu (2024. feb. 25.)
 8. Nagy Nikoletta: Egy tököli kántor kritizálta Balog Zoltánt, megvált tőle az egyházközség. telex.hu (2024. márc. 14.)
 9. Farkas György: Balog Zoltán nagykövetsége külügyi tabunak tűnik. 24.hu (2024. máj. 7.)
 10. Varga Judit első reakciója Magyar Péter titokban készült videójára 2024. március 26.
 11. Bárándy Péter: Az ország jobbat érdemel annál, mint amit most nyújt a hatalom. Riporter: Németh Péter YouTube (2024. ápr. 4.) (videó)
 12. Német Szilvi: Február közepétől hirtelen eltűntek a Magyar Pétert támadó Megafon-hirdetések. www.lakmusz.hu (2024. márc. 14.)
 13. Zöldi Blanka: Kinek a március 15-i beszédét hallgatták a legtöbben? www.lakmusz.hu (2024. márc. 15.)
 14. Hányan voltak Magyar Péter tüntetésén? www.lakmusz.hu (2024. ápr. 8.)
 15. Czinkóczi Sándor: Lapít a minisztérium, amikor Tarr Zoltán kirúgásáról kérdezik. 444.hu (2024. ápr. 24.)

Forrás

Magyar Péter

További információk