Orbán-csomag

Innen: Politika

2022. június 5-én – pünkösd szombaton – jelent meg a Magyar Közlönyben a 3000 MFt-s megszorító csomag. Ebből 800 MFt külön(és nem extraprofit)adó, 1081 milliárd kiadáscsökkentés, 1150 milliárd lefújt beruházás.[1] A befolyt pénz nem a gazdaságba, hanem az újonnan felállított rezsi- és honvédelmi alapba kerül.[2]

2022. június közepén az euró árfolyama rekordokat dönt 400 Ft felett.[3]

Okok

A megszorítások okai:[4]

 • a 2010 óta folytatott hibás gazdaságpolitika, ami állami pénzből élénkítette az egyébként is növekvő gazdaságot ahelyett, hogy tartalékokat halmozott volna fel.
 • a járvány, a háború és az Oroszország elleni embargó okozta veszteségek
 • a kormány választások előtti kiköltekezése
 • a jogállami mechanizmus, ami miatt Magyarország nem jut hozzá az EU helyreállítási alapjából járó pénzekhez
 • a rezsicsökkentés, ami egyre többe kerül az elszállt gázár miatt.

A csomag

Az előzetes bejelentések szerint az extraprofitot adóztatnák meg, a rendelet azonban nem a nyereséget, hanem a bevételt adóztatja.[5] A 30%-nál magasabb nyereségű cégek egyike sem szerepel az adóztatottak között. Ezek a NER-hez kötődő vállalkozások:

 • út- és vasútépítés – 46,4%
 • cementgyártás – 41,8%
 • gyógyszergyártás – 40,7%
 • veszélyes hulladék gyűjtése – 33,2%
 • jogi tevékenység – 33,1%.

Ezúttal is kimaradtak a szerencsejátékok és a multinacionális cégek (pl. az autógyárak). Az utóbbiak jelentős adókedvezményeket élveznek, és a kormány mégis arra panaszkodik, hogy kiviszik a hasznot az országból. Ő engedte meg nekik.

Szerepelnek ellenben a megszorításokban az önkormányzatok, amik kimaradnak a rezsicsökkentésből, és amiktől már a járvány idején is pénzeket vont el a kormány. És a légitársaságok, amik a covid és az üzemanyagárak emelkedése miatt egész Európában veszteségesekké váltak.

Michael O'leary, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója máris beintett a kormánynak az adóemelés miatt, és felemelte a saját árait. Erre Gulyás azt javasolta az utasoknak, hogy utazzanak a drágább Wizzair-rel. Erre kezdődött a szájkarate, és a kormány két vizsgálatot is indított a Ryanair ellen.[6] A dolog érdekessége, hogy a Ryanairrel szemben a Fidesz által leszavazott globális minimumadó többet érne, mint az extraprofitadó.[7]

A magyar és külföldi autók kettős üzemanyagára – mint ez várható volt – kiváltotta az EU tiltakozását.[8]

További megszorítások

Az élelmiszereket a népegészségügyi adó emelésével és további termékek bevonásával tovább drágítják. Ez kb. 80–100 MFt többletadót fog eredményezni, amit a termelők ill. importőrök fizetik, ráadásul ÁFÁ-t is kell utána fizetni, tehát meg fog jelenni a fogyasztói árban.[9] Növelik az alkalmi munka adóját és a jövedéki adót miközben adócsökkentésről beszélnek.[10] Megduplázzák a céges autók adóját.[11]

A kormány 2023-ban visszavezeti a reklámadót, a tranzakciós adónak pedig a felső határát növeli.[12]

Jegyzetek

 1. Jabronka Richárd: Ez mindnekinek fájni fog: kiürült a kassza, megérkezett a brutális Orbán-csomag. ellenszel.hu (2022. jún. 5.) 3000 MFt az összeg..
 2. Tíz százalékot spórol önmagán a kormány. 24.hu (2022. jún. 5.)
 3. Czinkóczi Sándor: Összejött az újabb mélypont: 403 forintba került egy euró. 444.hu (2022. jún. 14.)
 4. Jabronka Richárd: Itt vannak Orbán döntései az adóemelésekről. ellenszel.hu (2022. jún. 5.)
 5. Nagyon nem azokat az ágazatokat adóztatja a kormány, ahol extraprofit keletkezik. hvg.hu (2022. jún. 8.) A cikk megvizsgál többféle hatékonyságmutatót.
 6. Siposhegyi Zoltán: Ryanair-vezér az Euronewsnak: a magyar miniszterek olyanok, mint Dumb és Dumber. hu.euronews.com (2022. jún. 23.) A vezérigazgató azon akadt ki, hogy extraprofit-adót vetnek ki egy veszteséges vállalatra.
 7. Lehoczki Noémi: Többet érne a Ryanairrel szemben a Fidesz által leszavazott globális minimumadó, mint az extraprofitadó. merce.hu (2022. jún. 24.)
 8. Vaskor Máté: Megérkezett az uniós felszólítás a benzinárstop módosítása miatt, Palkovicstól vár magyarázatot Brüsszel. 24.hu (2022. jún. 10.) A magyar rendszámú autók olcsóbban tankolhatnak, mint a külföldiek.
 9. Molnár Csaba: Suttyomban emelt adót a kormány, ezzel jól megtolta az élelmiszerek drágulását. www.napi.hu (2022. jún. 16.)
 10. Bernáth Lackó: Duplázza a kormány az alkalmi munka adóját és a nyugdíjalapját. merce.hu (2022. jún. 22.)
 11. DK: Brutális megszorításokról döntött a kormány. Szöllősi Györgyi interjúja Dávid Ferenccel az Egyenes beszédben www.atv.hu (2022. jún. 23.)
 12. Fazekas Lázár Benjámin: Nagy Márton: A reklámadó nem új adó, mindig is létezett, csak az EU felfüggesztette. merce.hu (2022. jún. 20.)

Forrás