Politika

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2018. december eleje. Forrás: HVG

Ez a szócikk az általános nagypolitikai kérdésekkel foglalkozik. Azokkal, amik nem köthetők egyértelműen sem a kormányhoz, sem a fideszhez, sem a parlamenthez.

Ellenzék

Mire (nem) építhet az ellenzék?

 • Az emberek számára az együttműködés, a lehetőségek kihasználása a fontos, nem a konfrontáció.
 • Az egyes ügyek nem állnak össze országos ügyekké, mert a fidesz állandóan szondázza a társadalmat, és idejekorán közbelép propagandával.
 • Mindenki jólétre törekszik. Ennek módjában van különbség a politikai véleményekben. Az ún. „nemzeti keresztény konzervatív Magyarország”… valójában nem a politika, hanem az életforma diktatúrája. Csak intellektuális és kulturális alapon győzhető le.
 • A „liberális”, „progresszív”, „baloldali” „globalista” hívószóvá vált, a fidesz-propaganda az eredeti jelentéstől teljesen eltérő értelemben használja. Amiről Orbán beszél, az nem hazugság, vagy „konteó”, hanem az igazság egy mélyen torz változata.
 • A konkrét szereplők elleni támadások elleni tiltakozásokat (CEU, SZFE, Népszabadság, MTA, nagy egyetemek stb.) a fidesz a fenti hívószavakkal szerelte le: éppen tőlük kell megvédeni a demokráciát és a szabadságot.
 • A netadó, rabszolgatörvény, tanártüntetéseket azzal, hogy a „bukott baloldal” képviselői akarnak visszakapaszkodni a hatalomba, a társadalom egészének képviselőjeként lépnek fel. A kormányzati propaganda „karaktergyilkosságai” és az ellenzéki években mutatott „teljesítményük” után ezt alig valaki hiszi el nekik.
 • A hazai baloldal egyik legfőbb baja, hogy nincsenek új narratívái. Az elmúlt években a hazai baloldali elmélet igencsak jól teljesített, a magyar „baloldali” politikus azonban egyszerűen nem érti, hogy mire való a szellemi innováció.

Orbán Viktor évértékelője 2019-ről

Politológusok szerint döbbenetes ötlettelenség jellemezte a kormányfő produkcióját. Maradt a régi gyűlöletkeltés a menekültek, Soros, és az utóbbi időben a cigányok[1] és a kommunisták ellen. Az utóbbi ráadásul élesen ellentmond a kormány külpolitikájának, hiszen Oroszországgal, Kínával, Vietnámmal barátkozik.

Igyekezett elleplezni a tavaly őszi önkormányzati választások kudarcát, az azóta eltelt hónapok zavarodottságát, a Borkai-ügyet, a Budapesten elszenvedett vereséget. Az ellenzék támadása arról tanúskodik, hogy a Fideszben komoly problémának tartják az ellenzéki pártok együttműködését.

Úgy tűnt, a kormányfő a talpra állás, az újraindulás beszédét szeretné elmondani. Vagyis ő maga sem tartja sikeresnek az utóbbi éveket.

Az egyetlen új elem a klímavédelmi akcióterv, mert Orbán – ha nehezen is – kezdi belátni, hogy nem térhet ki előle. Az „akcióterv” kölcsönfelvételt, EU-támogatásért kuncsorgást jelent és Zöld Államkötvényt jelent. És minden újszülött után tíz fát ültetnek – gondolom, ennyit pusztít el egy ember élete során. És Orbánt bosszantja az ostobaság, amikor szembe akarják állítani a gyermeket a klímavédelemmel.

Amiről egyáltalán nem beszélt:

 • az egészségügy – pedig a közvélemény-kutatások szerint ma ez a legfontosabb kérdés az országban
 • a Néppárt neve el sem hangzott

Alig beszélt

Reakciók:

Orbán Viktor az egyszemélyes fakenews-gyár.
– Tóth Bertalan
Ha Orbán Viktor száz évig kormányozna, vajon hányadik évben merne egy évértékelőn egyetlen szót szólni az egészségügyről?
– Fekete-Győr András
A világ bajait szívesen megoldaná, most már akár a klímaválságot is, főleg, ha Mészáros Lőrinc költheti el a rá szánt pénzt. A zöldpolitikából ugyanis leginkább a zöldhasú érdekelheti az ország első emberét. Közjogilag az ország harmadik emberét.
– Jakab Péter

Rabszolgatörvény

2018. december 12., a rabszolgatörvény elfogadása óta megváltozott az ellenzék politikája.

 1. a rendszer, és nem a kormány ellenzékeként viselkednek
 2. az ellenzék diktálja a közbeszéd témáját: a rabszolgatörvényt
 3. az ellenzéki összefogás új formája: támogatják, kiegészítik egymást rivalizálás helyett
 4. az ellenzék szimbólumokat támad: a házelnököt, a miniszterelnököt
 5. a fidesz nem aggódik (vagy úgy tesz).

A következmény az lett, hogy az Állami Számvevőszék megbírságolta az ellenzéki pártokat az áprilisi választások kampánypénzeinek szabálytalan felhasználása miatt, miközben a fidesznél mindent rendben talált. A döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Népszerűség

Tüntetések

Magyarország rendőri állománya kb. 50 000 fő.

Erőszakos(abb) tüntetések:

 • 1990: taxisblokád
 • 2006: zavargások, pl. tévé székház. Az őszödi beszéd elleni spontán tiltakozás filmezését két nappal a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt megrendelték.[2]
 • 2018: rabszolgatörvény, kisebb zavargások
 • 2019. november 7.: Erdoğan elleni tüntetés

Politikai harc

Giró-Szász András volt kormányszóvivő szerint három terepen folyik:[3]

 1. stílus (pl. a korrupció, magán nyugdíjpénztárak)
 2. történet, sztori
 3. hatalomtechnika.

Idézetek

Forrás: Facebook

A politika olyan görbe tükör, amibe nézve a nagyhangú populisták vezérnek látják magukat.

A politika a mai formájában nem más, mint a gyűlölködés rendszeres megszervezése.   Henry (Brooks) Adams

A propaganda annak művészete, hogyan győzhetsz meg másokat arról, amiben magad sem hiszel.   Abba Eban

Polgári engedetlenség: egy magasabb rendű törvény alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat.[4]

A hatalom általi megalázottság érzése – a történelem tanúsága szerint – még az elnyomásnál is elterjedtebb oka a forradalmak kirobbanásának.[5]

Az Orbán-rendszer mindig éppen azt a jogot korlátozza, amellyel a polgárok élni próbálnak. (Lakner Zoltán)

Aki tudatosan hazudik, az galád… aki ismert hazugságokat elhisz, az hülye… (Ady Endre[6])

Mentsd meg a bolygót! Egyél politikust! (Facebook)

A magyar politikai élet sajátossága, hogy senki nem megy le a pályáról.[7]
– Lakner Zoltán

Jegyzetek

 1. Gyöngyöspata.
 2. Wikileaks: Orbán szervezte a zavargásokat.: A Hír Tv két nappal a zavargások előtt már szerződött a közvetítésre. civilhetes.net (2015. márc. 1.)
 3. Giró-Szász András: A kormány a korrupciós vádak miatt nem csak kicsit veszít a stílusháborúban. 444.hu (2019. nov. 26.)
 4. Henry David Thoreau: A polgári engedetlenség iránti kötelesség.  
 5. Tamás Gáspár Miklós: TGM: Düh és értelem. merce.hu (2018. dec. 15.)
 6. Ady Endre: GALÁDSÁG VAGY HÜLYESÉG? www.arcanum.hu (1990. júl. 14.) Idézte Gyurcsány Ferenc, 2019-es évértékelőjén, Orbán Viktorra utalva..
 7. Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni. Riporter: Benyó Rita www.szabadeuropa.hu (2023. szept. 15.) Süti kell.

Források

Történelmi áttekintés

További információk

Kapcsolódó szócikkek