Ellenzék

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az ellenzékben szándékos politikai széttartás van: nehogy közös rendezvény legyen valahol: sok külön-külön gyenge szereplő megmutatja, hogy ő egyedül van.[1]
– Lakner Zoltán, a 2023. március 15-i ünnepségek kapcsán
Kordon 2007-ben és 2019-ben
Kordonbontás 2023-ban a Várban

A magyar társadalomnak nem a politikából van elege, hanem abból, amit az ellenzék politika címén művel[2]

 • Orbánra tapad: Orbán hibáit keresi, arra reagál egyszer, ezzel reklámozva őt, de nincsenek következetesen napirenden tartott ügyek
 • nem képes a nagy ügyeket kihasználni (a fidesz több bőrt lehúzott a Tocsik-ügyből, a mai ellenzék nem tudja kihasználni a Schadl-ügyet)
 • nincs jövőképe, nem mond alternatívát a fidesz narratíváira.

Az ellenzék nem az Orbán-rendszer határait feszegeti, hanem elfogadja azt, és azon belül próbál a párt számára előnyösebb pozíciót elérni.[3]

Ellenzéki pártok

A 2022-es választás után alakult ellenzéki pártok:

 • Szakács László, Mesterházy Attila: Szocialisták és Demokraták[4]honlap
 • Jakab Péter: A Nép Pártján (Facebook)
 • Márki-Zay Péter, Bana Tibor, Molnár Róbert: Mindenki Magyarországa Néppárt[5]
 • Vona Gábor: Második Reformkor (2RK).[6] Vona 2006 körül orosz és iráni forrásokból építette a pártját (a Jobbikot).[7]
A magyar politikai élet sajátossága, hogy senki nem megy le a pályáról.[7]
– Lakner Zoltán

2024-ben alakult meg a pár hónap alatt a Tisza Párt Magyar Péter vezetésével.

Ellenzéki sajtó

Az ellenzék állítólag közös újságján[8] semmi más nincs, mint szavazásra buzdítás. A választás óta pedig nem is működik: a második lekérdezés hibára fut.

Ezeket az újságokat olvasom. Közös problémák:

 • hírek helyett hírfolyamokat közölnek
 • a mesterséges intelligenciáról rengeteget írnak (minden napra jut új cikk), de egyik cikk sem mond semmit, csak azt, hogy milyen fontos, és mekkora baj, ha valaki kimarad belőle
 • rejtély, miért kell Szijjártó ámokfutását szerepeltetni minden áldott nap
 • rejtély, miért kell Tóth Gabiról cikk minden áldott nap. Fizet érte?

A 2022-es választás után

Az ellenzékben teljes apátia és tehetetlenség van: az árnyékkormány megalakulásán kívül semmi sem történik, és az sem átütő siker finoman szólva. 2023. március 15-én még nem lehet tudni, hogyan indul az ellenzék a 2024-es EP- és önkormányzati választáson.

 • a Jobbik az önkormányzati választáson is külön indul


Az első lépés, amit az ellenzéknek tennie kell: összefogni. Erre még szándék sincs, anélkül pedig nem is lesz semmi.

Diktatúra ellen még soha nem nyert 8 párt 40 sajtóközleménnyel. 60%-ban kormánypolitikával nem lehet választást nyerni.

Ki kell alakítani olyan álláspontokat, amikre rezonál a társadalom, és szemben áll a kormányéval. Ez belső munkát igényel, nem sajtót. Elvi alapok nélkül nem lehet politikát csinálni, mert tudni kell dönteni, amikor eljön a döntési helyzet.

Orbán az elmúlt másfél évben rengeteg önellentmondást csinált:

 • EU-ellenességből következő keletbarátság, ami nem jön össze a történelmi hagyományokkal és az EU-pénzekkel
 • miért olyan fontos Varga Zs. András vagy Polt Péter, ha miattuk nem jön EU-pénz? Miért olyan fontosak a Mészáros-cégek képviselői az egyetemi alapítványokban, ha miattuk nem jön az EU-pénz?
 • ha nekünk érdekünk, hogy Oroszország ne legyen közvetlen szomszédunk, akkor miért érdekünk, hogy biztonsági garanciák nélkül legyen? Ez miért jobb annál, mintha Ukrajna NATO-tag? Nem szól érv a mellett, hogy ne legyen minél több NATO-tag.
 • inkoherens a migrációellenesség és a külföldi vendégmunkások behozatala

Az ellentmondásokat úgy lehet feloldani, ha nem racionális, hanem érzelmi találkozási pontok vannak közöttük („nyomják Krahácsot”).

Orbán rengeteg stratégiai hibát csinált, amikről nem beszél: infláció, költségvetés, EU-pénzek, V4 csúcs összehozása, az amerikai kapcsolat rendezése. Azért kell globális víziókról beszélni, mert a napi problémákról nem tud mit mondani.

A következő választás azon fog múlni, elhiszik-e Orbánnak a választók, hogy ő hozza a békét, az ellenzék a háborút. Ez fontosabb, mint az infláció.

A 2019-es választásokon sok helyen győzött az ellenzék, erre a fidesz korlátozta az önkormányzatok hatáskörét. Így pedig a felhatalmazással rendelkező szereplők nem tudják végrehajtani, amire felhatalmazták őket a választók.

A fidesz csak erőből ért, ezért előbb az erőt – támogatottságot – kell megszerezni, azután pedig feltételeket támasztani a választáson való induláshoz a választási szabályok megváltoztatásával. A parlamenti vitanapok, módosító indítványok, ombudsmanóhoz fordulások nem érnek semmit.

Az ellenzéknek el kell tudnia magyarázni a teljes társadalomnak, miért fontosak a helyi tiltakozások (MOK, akkumulátorgyárak, oktatás, egészségügy, posta, állami ellátások, stb.), és a perspektívátlanságból származó tiltakozásokat össze kell tudni kapcsolni. Ebből meg tud lenni az erő a fidesz elleni fellépéshez.

Az ellenzék követelései a választásokkal kapcsolatban

 1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
 2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
 3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
 4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
 5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
 6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
 7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

Civil ellenzéki szervezetek

Politikai szervezetek:

Szakmai szervezetek:

Rádiók

Civil Rádió

A rádió hallgatásához mp3 lejátszó kell, és a tűzfalon ki kell nyitni a kimenő 92.119.121.107:8000 tcp-portot. A legtöbb gépen ez automatikusan teljesül.

Klubrádió

A rádió hallgatásához a tűzfalon ki kell nyitni a kimenő 8443-as tcp-portot a következő IP-címekre: 212.92.23.63, 212.92.23.64, 212.92.23.65, 212.92.23.82, 212.92.23.93, 212.92.23.97, 212.92.23.107. A legtöbb gépen ez automatikusan teljesül.

A rádió a youtube-on is hallgatható.

Zugrádió

A rádió hallgatásához mp3 lejátszó kell, és a tűzfalon ki kell nyitni a kimenő 92.61.114.151:7812 tcp-portot. A legtöbb gépen ez automatikusan teljesül.

 • Ukrán nyelvű adás az orosz invázió elől hazánkba érkező menekültek számára péntekenként 10:00, 14:00 és 18:00 órától.

Nem működő szervezetek

 • ELEGY (Ellenzéki Együttműködés)[9] 2022. március óta semmi nincs a weblapjukon
 • Főnix Mozgalom neves alapítók, de 2019 óta semmi a Hírek oldalukon.
 • Magyar Szolidaritás Mozgalom   weblapwiki

Idézetek

Ahhoz a kétharmadhoz tartozom, amely kisebbségben van ma Magyarországon.[10]
– Bródy János

Jegyzetek

 1. 📝 Lakner Zoltán: Elemző. Riporter: Benyó Rita www.szabadeuropa.hu (2023. márc. 24.) (videó)
 2. 📝 Kéri László: 2023 a külpolitikai presztízs, a gazdaság és a morálitás tekintetében elbukott év. Riporter: Rózsa Péter YouTube (2023. dec. 30.) (videó)
 3. 📝 Lakner Zoltán – Ruff Bálint: 2023 elvesztegetett év. Riporter: Benyó Rita YouTube (2023. dec. 27.) (videó)
 4. Benics Márk: Mesterházy Attila új pártja már meg is találta a témáját. 444.hu (2023. máj. 16.)
 5. Bódog Bálint: Bejegyezték a Mindenki Magyarországa Néppártot. 444.hu (2023. jún. 24.)
 6. Vaskor Máté – Spirk József: Vona Gábor pártot alapít. 24.hu (2023. szept. 7.)
 7. 7,0 7,1 Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni. Riporter: Benyó Rita www.szabadeuropa.hu (2023. szept. 15.) Süti kell.
 8. Egységben Magyarországért
 9. Urfi Péter: Megalakult az Ellenzéki Együttműködés nevű szervezet, és közzétette javaslatait az egészségügy fejlesztésére. 444.hu (2020. aug. 16.)
 10. Bródy: Ahhoz a kétharmadhoz tartozom, amely kisebbségben van Magyarországon. 24.hu (2023. szept. 20.)

Forrás

Hírek:

Kapcsolódó lapok

Ellenzéki pártok: