Kémia:Rólunk

Innen: kémia

Ez a wiki a szerves kémiai nevezéktanról szól. A wikit 2020. március 24-én hoztam létre. A logó a IUPAC logója: ez a szervezet felelős a kémiai nevek egységesítéséért. A nevezéktant véletlenszerűen kiválasztott molekulákban található fogalmak szerint töltöm Egy molekulához lehetőség szerint az összes fogalmat felsorolom.

A szócikkek nevezéktani fogalmak, melyek három kategóriába esnek: fogalmak, vegyületcsaládok (pl. alkoholok) és jelölések (lásd az oldalsávot). Ha az utóbbi kód, a magyar megnevezés a szócikk, és ahol lehet, a kóddal van rájuk átirányítás. Pl. alfa a szócikk, α az átirányítás. Az átirányítás is benne van a jelölés kategóriában.

A kémia névtérben névmagyarázatok ill. névértelmezési példák vannak. A szócikk a vegyület neve, a nómenklatúra kategóriában. Egy vegyületnek többféle nómenklatúrabeli neve lehet.

Molekulaképek

Kategóriák

  • vegyületek
  • Cn (szénatomszám szerint)

A fogalmak lapján gallery van a szövegben nem említett képekre, amelyek érintik a fogalmat. Így a kép hivatkozásai egyúttal a fogalomlista is lesz.

Az összegképletet, smiles-t és InChi-t sablonnal adjuk meg, hogy ki lehessen keresni. Egy képlapon egy sablonhívás lehet.

A molekulákat én rajzolom le a számozás és az egységes kinézet érdekében. Felirat nem kell a rajzon. A gyűrűn kívüli számok kékek, a belsők pirosak. Monociklusos vegyületnél belül számozok, a bonyolultabbaknál kívül. Így a színek esetleg találkoznak a magyarázatokban. A képek SVG formátumúak, kivéve azokat, ahol az imageMagick annyira belassul, hogy nem lehetne kivárni. Ezeket a feltöltés előtt png-be konvertálom.

Linkek

A wiki forrásai

Magyar források:

  • Nyitrai József – Nagy József: Útmutató a szerves vegyületek IUPAC nevezéktanához. Budapest: Magyar Kémikusok Egyesülete (1998) Az IUPAC Szerves Kémiai Nómenklatúrabizottságának 1993-as ajánlása alapján.
  • A magyar kémiai elnevezés és helyesírás szabályai. Szerkesztette: Erdey-Grúz Tibor és Fodorné Csányi Piroska Budapest: Akadémiai Kiadó (1972)

IUPAC:

Egyéb:

Kapcsolat

Nyitó lap, a lap alján az email-címmel. Ha észrevétele van, oda írjon.