„D-” változatai közötti eltérés
		
		
		
		
		
		Ugrás a navigációhoz
		Ugrás a kereséshez
		
				
		
		
	
Laci (vitalap | szerkesztései) Nincs szerkesztési összefoglaló  | 
				Laci (vitalap | szerkesztései)  Nincs szerkesztési összefoglaló  | 
				||
| 1. sor: | 1. sor: | ||
{{DISPLAYTITLE:<span style="font-variant:small-caps;">d</span>-}}  | 
  {{DISPLAYTITLE:<span style="font-variant:small-caps;">d</span>-}}  | 
||
A '''{{dexter}}-''' a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a [[(+)-]]<nowiki/>glicerinaldehidére vezethető vissza.  | 
  A '''{{dexter}}-''' a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a [[(+)-]]<nowiki/>glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos.  | 
||
{{lásd még|L-}}  | 
  {{lásd még|L-}}  | 
||
A lap 2020. szeptember 7., 07:57-kori változata
A d- a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a (+)-glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos.
Forrás
- Furka Árpád: Szerves kémia. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó (1988) 109–110. o. ISBN 963-19-2784-9