o1g „Minek kellene még kiderülnie a NER-ről, hogy az bárkit meggyőzzön bármiről?” (Bődöcs Tibor)

Ez a lap a napi politikai eseményeket követi nyomon. A témák szerinti összefoglalók ebből készülnek a politikai wiki-ben.

Aktuális hírekSzabad sajtó2019 hírei2018 híreiJelentkezés szavazatszámlálónak

Koronavírus

Orbán Viktor feladta a védekezést a koronavírus ellen. Kéri László szerint már tudja, hogy elveszíti a 2022-es választásokat. Budapestet láthatóan feladta: a korábban itt induló prominens fideszesek kezdenek visszalépni.

„Nemzeti” konzultáció

Egy apró, 111 lakásból álló lakótelepen lakom dél-Budán. Négy épület, 8 lépcsőház. 2020. június 25-én délben ragasztottam ki a felhívást a nyolc kapura, hogy dobják be az ívet a postaládámba. Aznap, amikor a Posta kézbesítette őket. Három órán belül 3 ívet kaptam, és három felhívást téptek le a 8-ból. A ⅔-os többség ennyire fél. Vagy ennyire nem tudja elviselni a másik embert a keresztény szeretet jegyében.

Fanatikus az, aki azt teszi, amit szerinte Isten is tenne, ha ismerné a tényeket.

Július 3-án a Kossuth téri tüntetés után a Blaha Lujza téren leadtam a nálam levő íveket. (Kár, hogy a tüntetésen nem gyűjtöttem.) Aztán hazaérve a postaládában találtam még ötöt. A Hajógyári szigeti tüntetésen már nem követtem el ezt a hibát: 12 ívet kaptam, pedig nemcsak én gyűjtöttem.

Összesen 86 ívet gyűjtöttem, ebből kb. 60-at a lakótelepről. Nem tudom pontosan, mert sok ívet a postaládámban találtam: nem tudom, ki dobta be. A telepen kb. 165 választó lakik. Ez azt jelenti, hogy az ívek kb. 36%-át adták nekem oda. Többen kidobták, és persze néhányan visszaküldték a kormánynak. A 36% biztosan nem fidesz-szavazó, kivéve azt a két-három embert, akinek fogalma sem volt róla, miről szól az ív. Nekik mindegy volt, kinek adják.

Online konzultáció

Az ívet online is le lehet adni. Ez teljesen komolytalanná teszi a konzultációt. Csak a nevet, életkort, állampolgárságot és email-címet kérdezik. Ezt lehetetlen ellenőrizni. Email-címet (pl. gmail fiókot) bárki tud csinálni magának, a többit pedig hasból beírja. A Szabó Lászlókat és Kovács Máriákat lehetetlen életkor alapján szétválogatni (már ha egyáltalán valós a név és/vagy az életkor), az email-cím tulajdonosa pedig szintén bármilyen adatot megadhat magáról a fiók létrehozásakor.

Arról nem is beszélve, hogy a papíron kapott ív névtelen. Lehetetlen ellenőrizni, hogy nem szavaz-e valaki papíron és online is.

A kormány azt közölte, hogy 200,000 ívet küldtek vissza kb. egy hét alatt. Ez a választópolgárok kb. 2,5%-a, miközben az egész város tele van a kormány óriásplakátjaival, hogy „A te országod”. (Aki akarja, tegye hozzá magában, hogy „legyen meg a te akaratod”.)

Én ezalatt a lakók 10%-ától gyűjtöttem össze az íveket 8 darab fecni papírral.

Így már értjük az online konzultációt.

Ez már valódi kékcédulás választás.

Felhatalmazási törvény

A fidesz korlátlan idejű és teljes körű felhatalmazást akar adni Orbán Viktornak a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Ne legyenek kétségeink: ha ezt megszavazzák, vége a (már így is ingadozó) demokráciának. O1g soha nem fogja többet kiadni a kezéből a hatalmat. Akkor sem, ha a vírusveszély elmúlt.

Petíció a korlátlan idejű felhatalmazás ellen.

Ne felejtsük el: 2016 óta tömeges migráció miatti válsághelyzet van migránsok nélkül. Régen nem állnak fenn a válsághelyzet (fidesz által megszavazott) törvényes feltételei, mégis félévenként meghosszabbítják. Az utolsó, 2019. augusztus 31-i meghosszabbítás okát 10 évre titkosították. A válsághelyzet rendkívüli intézkedésekre jogosítja fel a hatóságokat, pl. magáningatlanok használatba vételére. És ez semmi a koronavírus ürügyén kért felhatalmazáshoz képest.

Válsághelyzet idején gyakori a végrehajtó hatalom jogkörének bővítése – és az ezzel való visszaélés is. Julius Caesar fél évre lett diktátor, és ezt arra akarta felhasználni, hogy a hatalmát élete végéig kiterjessze. Jogi úton ezt nem lehetett megakadályozni, ezért meggyilkolták. („Et tu mi fili, Brute?”)

Hitler 1933-ban kérte a felhatalmazást a Reichstag leégése és az ennek ürügyén indított kommunistaellenes hisztéria részeként. Amint megszavazták a felhatalmazási törvényt, véget ért a demokrácia: a parlamentet attól kezdve szinte csak ünnepi ülésekre hívták össze, választásokat nem tartottak. Másfél évvel később, Hindenburg elnök halálakor Hitler – a felhatalmazási törvényben kapott jogkörével élve – kinevezte magát köztársasági elnöknek is. Ekkor lett hivatalosan is Führer. A törvény eredetileg 4 évre szólt volna, de a parlament kétszer meghosszabbította, majd Hitler 1943-ban – ugyancsak a felhatalmazási törvénnyel élve – élete végéig módosította a határidőt, akárcsak Julius Caesar. Hitlert azonban nem sikerült meggyilkolni, bár többször próbálták. Az eredményt ismerjük.

Ez vár ránk is?

Az ellenzék 12 pontja 2020. március 15-ére

Az alábbiak Kaltenbach Jenőnek a 2020. február 23-i tüntetésen elmondott beszédéből valók. A teljes beszéd itt található.
 1. Követeljük a sajtószabadság visszaállítását! Propagandista lakájok helyett független újságírókat a közmédiába!
 2. Követeljük a törvény előtti egyenlőséget, az alapvető jogok garantálását!
 3. Határozottan fel kell lépni a korrupció minden formája ellen, haladéktalanul csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez!
 4. Tisztességes, diszktriminációmentes oktatást akarunk, hogy a gyerekeink versenyképes tudást szerezzenek!
 5. Fel kell számolni a szükséghelyzetet az egészségügyben. Szégyenteljes, hogy tízezrek halnak bele évente az elégtelen orvosi ellátásba.
 6. Tisztességes közteherviselést, igazságosabb adórendszert akarunk! Fel kell számolni a mélyszegénységet, meg kell akadályozni a bérek és a nyugdíjak elértéktelenedését!
 7. Vissza kell állítani az önkormányzati autonómiát, abba kell hagyni az esztelen centralizációt!
 8. Követeljük az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék, a NAV és az Ügyészség pártatlan, befolyástól és részlehajlástól mentes működését és személyi összetételét!
 9. Fel kell számolni a független igazságszolgáltatás kormányzati ellenőrzés alá vonásának kísérletét!
 10. Követeljük, hogy szűnjön meg a népképviselet – azaz az országgyűlési képviselők – a parlamenten belüli és azon kívüli jogainak önkényes csorbítása! Az ellenük elkövetett jogsértéseket ki kell vizsgálni, a felelősöket meg kell büntetni!
 11. Az esélyegyenlőség elvén alapuló tisztességes választási törvényt kell elfogadni, abba kell hagyni a közpénz kormányzati propagandára fordítását!
 12. Európai Magyarországot akarunk! Barátaink a jogállami európai demokráciák, és nem Putyin, nem a türkök, nem Erdogan. Szűnjön meg a hazug Brüsszelezés, és az EU-támogatások elherdálása!

Politika

Az új magyar átok: „Üssön el a kisvasút!”   Fidesz-ellenes tüntetési jelszavak
A kommunista fidesz
A fidesz és a kommunizmus.
Linkek: Dalok:

Egyéb

Korábbi tüntetések:
Vissza a nyitó lapra

Levélcím: gyimesilaszlo9 kukac gmail pont com Valid HTML 4.01 Transitional