Civilnet

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Civilnet logója

Az ellenzéki pártok képtelenek leváltani Orbán kormányát. A Civilnet egy civil kezdeményezés a politizálás irányának megváltoztatására.

Hírek

Magyarország államformája: veszélyhelyzet.[2]
Hadházy Ákos

Események

A már lezajlott eseményeket töröljük.

Pályázatok

A lejárt határidejűeket töröljük.

  • Illyés Gyula program A Corvinus egyetem felzárkóztató programja nem diplomás szülők érettségizett gyerekei számára. Határidő: 2022.08.21. 12:00

Civil szervezetek

Amnesty International Magyarország

Magyar jogvédő civil szervezet, ami azért dolgozik, hogy az emberi jogok mindenkit megillessenek.

K-monitor

Sajtócikk adatbázis a korrupciós ügyekről. Olvashatatlan, mert mindenütt tarhálás van.

Közélet iskolája

Közösségi oktató- és tudásközpont az elnyomás ellen és a valódi demokráciáért. Az önszerveződéshez szükséges tudás oktatása. Civil szervezetek támogatása. Közösségépítés.

Lakmusz

Tényeket ellenőrző szervezet. Olyan kijelentések és információk igazságtartalmát vizsgálja, amelyek széles közönséghez jutnak el és jelentősen befolyásolják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak.

Magyar Helsinki Bizottság

Civil jogvédő szervezet. Azoknak segít, akiknek az állam megsérti az emberi jogaikat. Ügyfeleik: menekült, fogva tartott, diszkriminált emberek, és olyanok, akiket hátrány ért azért, mert kiálltak magukért vagy társaikért.

Mi a teendő?

Jún. 20. Hogyan lesz baloldali társadalmi elemzésből politikai cselekvés?

Nyomtass te is!

Pártokhoz nem kötődő ellenzéki újság négy A5-ös oldalon, amit civilek terjesztenek elsősorban kis falvakban. Segít a civil szervezeteknek beharangozással, beszámoló közzétételével.

Ökotárs

VIII. kerületi önkormányzat

Bár e lapon közigazgatási intézmények nem találhatók, a VIII. kerülettel kivételt teszünk, annyi a civil program. Itt csak az országos jelentőségűek egy részét említjük.

Szikra Mozgalom

Rendszerkritikus baloldali, szociális és zöld ügyeket képviselő politikai szervezet.

Korábbi baloldali kezdeményezéseknél is komoly probléma volt, hogy abból indultak ki, elég deklarálni egy értékvilágot, és az automatikusan hozza a támogatói tömegeket, a választói bázist.
– Somogyi Péter
Az igazán nehéz feladat a gyakorlati politizálás megfelelő formáinak megtalálása.
– Schultz Nóra
Nem készülünk párttá alakulni,… mert legfőbb célunk automatikusan az lenne, hogy minél több képviselőt juttassunk be különböző törvényhozó, jogalkotó testületekbe.
– Somogyi Péter

Tanítanék Mozgalom

Eredetileg oktatási szakpolitikai szervezet. Újabban részt vesz a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmának segítésében sztrájkalap gyűjtésével.

TASZ

Emberi jogi szervezet. Célja, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. A szervezet segítséget nyújt állami intézménnyel szembeni jogi vitákban.

Transparency International Magyarország

Független, szakmai szervezet. Elősegíti a korrupció megfékezését, ösztönzi az átláthatóságot és számonkérhetőséget a közhatalmi döntéshozatalban és a közpénzeket érintő folyamatokban, valamint javítja a közérdekű információk elérhetőségét.

Urban Legends

Városi legendákból, szóbeszédekből, hoaxokból, mítoszokból, tévhitekből, kamu képekből tallózó, azok keletkezéséről és terjedéséről beszámoló weboldal.

Vokskabin

Példa a Vokskabin felmérés eredményére

30–40 kérdés alapján megállapítja, hogy a kitöltő politikai nézetei mely pártokhoz állnak legközelebb. A kérdések időről időre változnak.

Egyéb civil szervezetek

Korábbi civil mozgalmak

Jegyzetek

  1. Kassai Zsigmond: Egy orosz szakértő szerint Magyarország még nem áll készen Kárpátalja lerohanására. 24.hu (2022. jún. 11.)
  2. Hadházy Ákos: Magyarország államformája: veszélyhelyzet. www.blogaszat.hu (2022. máj. 25.)

Forrás

További információk

Kapcsolódó lapok