Soros-terv

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2021. szeptember 24., 09:20-kor történt szerkesztése után volt. (Civil szervezetek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Arthur J. Finkelstein, a Soros-terv kitalálója. Forrás: Magyar Narancs
George Birnbaum. Forrás: The Times of Israel
Soros-bérencek. Forrás: Facebook

A Soros-terv Arthur J. Finkelstein és George Eli Birnbaumen gyűlöletre épülő propagandatalálmánya. A Századvég Alapítványon keresztül a fidesznek dolgozták ki.[1]

Orbán – az MSZP-kormányt vádolva – már 2006-ban arról beszélt, hogy „ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni, és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.”[2]

Soros-terv nem létezik. Az így nevezett összeesküvés-elmélet alapja Soros Györgytől származó összeollózott, kiforgatott, félrefordított és negatív színben feltüntetett idézetek gyűjteménye (lásd a Menekültek fejezetet alább).

A Soros-terv egy fantomvilág, ami Soros-ügynökökből és Soros-hálózatba szerveződött személyekből és szervezetekből áll, melyek az egyetlen és igaz világ megdöntésére törnek. Mint a kalandfilmekben vagy a gnosztikus fény–sötétség ellentétben. A fantom annyira elszabadult, hogy része lett a teljes Európai Unió, sőt, még őszentsége, I. Ferenc pápa is.

Finkelstein fejlesztette mesterfokra a negatív kampányt, ő tette szitokszóvá a liberális szót. Alapelve, hogy minden sikeres kampánynak kell legyen egy ellensége. Nem számít, van-e valóságalapja a kiszemelt személy elleni lejáratásnak. A karaktergyilkosság a lényeg: az illetőt annyira hiteltelenné tenni, hogy a védekezésével is önmagának ártson. Az sem számít, ha lelkileg, emberileg tönkremegy. A cél a fontos: a megbízó sikere és pénze.

Soros György először az Orbán a megszorításokat követelő nemzetközi nagytőke elleni kampányának megszemélyesítője lett, majd ő lett az oka a migrációnak is. Univerzális, bárki és bármi ellen bevethető ellenséggé vált.

A Soros-terv néven elhíresült kampányt később számos országban vették át szélsőjobboldali pártok különböző célokra, bár Szlovéniában visszafelé sült el.[3]

A Soros-terv története

Soros György. Forrás: Wikipédia

Finkelstein és Birnbaum korábban Richard Nixonnak, majd Benjámín Netanjáhúnak dolgozott: utóbbi „közvetítette ki” őket Orbánnak. Az első közös siker a 2008-as népszavazás volt. Miután ezzel lesöpörték a baloldalt, a következő ellenség a megszorításokat követelő nagytőke lett: a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió. Ehhez kellett valaki, aki a nagytőkét megszemélyesíti, mert Finkelstein törvénye szerint támadni mindig személyt kell, nem szervezetet. Ez a személy lett Soros György. (Valószínűleg itthon nem találtak elég gazdag embert a „feladathoz”.)

Soros György

Finkelstein javaslata elsőre furcsa volt. Egy választási kampány valaki ellen, aki nem is politikus, nem is él Magyarországon,és akit az egész ország mecénásként és segítőként ismer.

Soros a rendszerváltás előtt az ellenzéket támogatta a kommunistákkal szemben, majd gyerekeknek iskolai étkezéseket adományozott, és felépítette Budapest közepén Kelet-Európa legjobb egyetemét, a CEU-t. Soros-pénzből vásárolt fénymásológépeken másolták például az ellenzéki Századvég folyóiratot még a 80-as évek végén.

Még maga Orbán is kapott Sorostól anyagi támogatást: neki köszönheti, hogy filozófiát hallgathatott az Oxfordon. Csak egyszer találkoztak személyesen, amikor Soros 2010-ben a vörösiszapömlés után Magyarországra jött, hogy egymillió dollár segítséget ajánljon fel.[4]

Soros-adományokat kapott a hajléktalanokat támogató alapítvány, az Oltalom Karitatív Egyesület is. A kormánynál a hajléktalanok is a gyűlölendők listájára kerültek – a keresztény könyörületesség és szeretet szégyenére.

Soros György Magyarország jótevője. Aki őt tekinti a világ fő ellenségének, az gátlástalan és elvetemült ember – különösen azok után, hogy ő maga is részesült e jótettekből. Hasonlóan gonosz ember a kampány kiagyalója és végrehajtója.

Civil szervezetek

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója. Forrás: Az Ökotárs honlapja

A Soros elleni kampány 2013. augusztus 14-én kezdődött el. A kormányközeli Heti Válasz cikke kezdett támadásba az állítólag Soros által vezérelt civil szervezetek ellen. A 2014 áprilisában indult nyomozás során két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kehi, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.[civil 1]

Folytatódott az Ökotárs nevű környezetvédelmi szervezettel szemben, ami norvég mellett svájci fejlesztési pénzeket is kapott. A hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. A rendőrség 2014 tavaszán blokkolta az Ökotárs pénzeit, számítógépeket foglalt le, az ügyvezetőt őrizetbe vették – végül nem talált semmit. Az ügyből diplomáciai botrány lett Norvégia és Magyarország között, és a támadással Magyarország elesett 37 milliárd forint támogatástól, amit a norvégok befagyasztottak.[civil 2] A Norvégia által felkért független könyvvizsgálók is arra jutottak, hogy az Ökotárs remek munkát végzett.

Később kiderült, hogy a hecckampányt személyesen Orbán Viktor rendelte el,[civil 1] és a Lázár János vezette Miniszterelnökség hajtotta végre.[civil 3]

Végül a Miniszterelnökség kitüntetést adott át az Alapítvány vezetőjének, Móra Veronikának anélkül, hogy az átadáson szóba hozták volna a történteket.[civil 4]

A civil szervezetek vegzálása 2016-ban is folytatódott. Az egyik interjúban Németh Szilárd elismerte, hogy az Ökotárs elleni kampány műbalhé volt: „ez több lesz, mint a Norvég Alapok körüli műbalhé.”[civil 5] A rezsibiztos a titkosszolgálatok bevonását szeretné a civil szervezetek ellen.

2021-re a kormány mégis szerződést kötött a Norvég Alappal, sőt, a szerződésbe még a jogállami feltétel is belekerült.[5] Úgy tűnik, ezt megbánták, és a lebonyolító szervezeten keresztül akarták manipulálni a pénzeket, amibe Norvégia nem ment bele. Emiatt Magyarország lemondott 70 MFt támogatásról.[6]

Menekültek

Migránsszatyor.jpg

Napokkal azután, hogy a magyar kormánynak fel kell adnia az Ökotárs elleni harcot, Orbán Viktor azzal vádolta meg Soros Györgyöt, hogy menekültekkel akarja elárasztani Európát. Mindezt Soros György egy dolgozatára alapozta, amiben a szíriai háború miatt menekülők befogadásának szükségességéről és annak általa elképzelt módjáról írt.[S-terv 1][S-terv 2]

Egyre többen kérdezték a kormánytól, mi a Soros-terv. Először általánosságokat nyilatkoztak, hogy „Olvassa el az interjúkat, amelyeket vele készítettek, amikor arról beszél, hogy hogyan áll a nemzetállamokhoz.”[S-terv 3]

Alexander Van der Bellen osztrák államfő azt nyilatkozta, hogy „Soros Györgynek nincs köze az Európába irányuló bevándorlási hullámhoz.” Erre Szijjártó Péter titokban elküldte neki, hogy mit ért a magyar kormány Soros-terven. A levelet Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérte ki közérdekű adatigénylés címén. A levél Soros Györgynek a menekültügyi rendszer továbbfejlesztéséről szóló 2015-ös dolgozata. Két nyelvű, a magyar fordítás Szijjártó Pétertől való, és durva hamisítás:[S-terv 4]

 1. 1 millió bevándorló Európába telepítése évente[S-terv 1]
 2. Állandó, kötelező és felső létszámkorlát nélküli eljárás a bevándorlók szétosztására[S-terv 5]
 3. A határzárak lebontása[S-terv 1]
 4. Az NGO-k legyenek a bevándorlás szponzorai
 5. Pénzügyi támogatás a bevándorlóknak…
 6. a meglevő uniós források csökkentésével.[S-terv 6] (A kohéziós és a mezőgazdasági alapról van szó.)

Pontonként összevetjük az eredeti, Sorostól származó szöveget Szijjártó fordításával:

 • ad 1. „First, the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually for the foreseeable future.” Az accept szó nem betelepítést, hanem befogadást jelent. A betelepítés azt jelentené, hogy valaki (szervezetten) idehozza a menekülőket, a befogadás pedig azt, hogy aki már idejött, azt ellátjuk. Épp e szervezéssel vádolja a kormány Sorost, holott ez az ő félrefordításuk.
 • ad 2. A Szijjártó által idézett mondat magyarul: „Ha Európa nem segít a menekülteken, saját magával kerül szembe.” Ennek köze sincs a fenti Szijjártó-féle fordításhoz/ferdítéshez.
 • ad 3. A Szijjártó által idézett mondat magyarul, értelem szerinti fordításban: Az Orbán-tervvel ellentétben a Soros-terv célja nem a határok, hanem a menekültek védelme. Ennek sincs köze a fenti Szijjártó-féle fordításhoz/ferdítéshez. Ez egy erkölcsi cél, és az erkölcsi megfontolás az Orbán-tervből teljesen hiányzik.
 • ad 4. „Finally, to absorb and integrate more than a million asylum seekers and migrants a year, the EU needs to mobilize the private sector – NGOs, church groups, and businesses – to act as sponsors.” Magyarul: Évi egy milliónál több menedékkérő és menekült befogadásához az EU-nak mozgósítania kell a magánszektort – nem kormányzati szerveket, egyházi csoportokat és az üzleti szférát – a költségek viselése érdekében.
 • ad 5. „The EU should provide €15,000 ($16,800) per asylum-seeker for each of the first two years to help cover housing, health care, and education costs – and to make accepting refugees more appealing to member states.” Az EU fejenként €15,000-t kell fordítson a menedékkérők elhelyezésére, egészségügyi ellátására és oktatására – és arra, hogy a tagállamok számára vonzóbbá tegyék a menekültek befogadását. Vagyis: a pénzt – a kormánypropagandával ellentében – nem a bevándorlóknak kell adni, hanem az ellátásukra kell fordítani.

A kormány állításával ellentétben Soros hangsúlyozza, hogy sohasem akarta kötelezővé tenni a menekültek befogadását senki számára. A célja épp az ellenkező volt: a menekültek önkéntes befogadása.

CEU

Orbán lemásolta Putyin azt a lépését, amiben megvonta az egyik, Soros által is finanszírozott szentpétervári egyetem engedélyét. 2017 februárjában kezdődtek a támadások Soros egyeteme, a CEU ellen. A CEU végül 2018 decemberében el kellett hagyja Magyarországot, és Bécsbe költözött.

A Soros elleni kampány

A Soros-terv elleni nemzeti konzultáció első oldala. Forrás: Wikipédia

A Soros-ellenes kampány 2017 júliusában érte el csúcspontját, amikor az országot ellepték az arcképét mutató plakátok azzal a mondattal, hogy: „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén”.

Orbán azt állítja, Soros egy maffia-hálózatot tart fent. 2017 őszén nemzeti konzultációt indít: támogatják-e a Soros-tervet az emberek, hogy évente egymillió embert telepítsenek át Európába Afrikából és a Közel-Keletről. Az eldöntendő kérdésekbe foglalt állításokat Soros egyenként cáfolja a honlapján.[7] Ugyancsak cáfolja az Európai Bizottság az Európai Unióra vonatkozó kérdésekben rejlő állításokat.[8]

Navracsics Tibor uniós biztos, 2010–14 között Orbán miniszterelnök-helyettese 2017 novemberében úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottságban nincs szó Soros-tervről, fel sem merült még munkaterv szintjén sem.[S-terv 7] Mint mondta: „Én értem, hogy a magyar kormány arra az egy vagy két újságcikkre alapozza, amit Soros György írt a migrációs válság kezelésére 2015 őszén.”[S-terv 8] Pár nappal később Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és belügyekért felelős biztosa ugyanígy nyilatkozott.[S-terv 9]

A Nyílt Társadalom alapítvány mintegy 3,6 millió dollárt osztott szét 2016-ban Magyarországon. A Soros-ellenes kampány ennek több mint tízszeresébe, 40 millió euróba került 2017-ben. Soros György a gonosz megtestesítője lett.

2018-ban a Nyílt Társadalom Alapítvány Berlinbe helyezte át a székhelyét.

Jegyzetek

Források

Civil szervezetek

Soros-terv

 • Gyöngyösi Márton: Soros-terv nem létezik. kuruc.info (2018. nov. 17.) Gruevszkit azért szerette Orbán, mert ellenzi a migrációt. Aztán elmenekült Macedóniából, és a migránsok száma nem nőtt. Ha még Gyöngyösi is ezt mondja...
 1. ^ 1,0 1,1 1,2 George Soros: Rebuilding the Asylum System. Project Syndicate (2015. szept. 26.) A dokumentum Soros György honlapján is megtalálható.
 2. Márton László: Viktor virtuális világa. nepszava.hu (2020. feb. 2.) Hogyan használta ki Orbán a menekültáradatot.
 3. Szijjártó az EP-nek: A Soros-terv ott van az interneten. index.hu (2018. ápr. 26.)
 4. Botos Tamás: Szijjártó rajtamaradt a választási kampányon: ezt a Soros-tervet küldte el az osztrák államfőnek. 444.hu (2018. máj. 25.)
 5. By failing to help refugees Europe fails itself. Financial Times (2017. júl. 26.) Csak előfizetéssel olvasható a cikk, így ellenőrizni nem tudom.. „If they do not become permanent and mandatory features of the common European asylum system, it will fall apart”
 6. Here's the chilling speech George Soros gave to European Parliament. Yahoo (2016. jún. 30.) „Finally, I come to the legacy expenditures that have crippled the EU budget. Two items stand out: cohesion policy, with 32% of expenditures, and agriculture with 38%. These will need to be sharply reduced in the next budget cycle starting in 2021.”
 7. Navracsics: A Soros-terv nem szerepel a bizottság munkatervében. hvg.hu (2017. okt. 6.)
 8. Horváth Bence: Navracsics szerint a magyar kormány Soros egy-két újságcikkére építette fel a sorosozó kampányát. 444.hu (2017. nov. 12.)
 9. Az Európai Bizottság hivatalos válasza: nem létezik „Soros-terv". A Bizottság válaszát Frans Timmermans írta alá 168ora.hu (2017. nov. 17.)

További információk

Kapcsolódó szócikkek