Kormány

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a cikk az Orbán-kormányok működésével foglalkozik 2010-től kezdve. A kormánynak azóta is ⅔-os parlamenti többsége van. 2010-ben egy világgazdasági válság után, 10 éves gazdasági fellendülés elején vette át a kormányzást. A fellendülés 2020-ban ért véget a covid-járvány miatt, amit (nem véletlenül) követett az orosz-ukrán háború.

Elmaradt ígéretek

 • Külföldi Nyelvtanulási Program: minden kilencedikesnek és tizenegyedikesnek biztosítana ingyenes lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben. 2019-ben hirdették meg, 2023 őszéig elköltöttek rá 1,5 MFt-t, de még el sem indult a program – most épp a háború miatt…[1]

Stratégiai hibák

Gazdaságirányítás

2012-ben Matolcsy (még gazdasági miniszterként) unortodox gazdaságpolitikát hirdetett meg, ami lényegében a szocialista gazdaságpolitikával volt azonos: központi gazdaságirányítás, gyakori kézi beavatkozásokkal a piaci működésbe, központilag finanszírozott extenzív növekedés. Az eredménye is ugyanaz lett: teljes foglalkoztatottság, munkaerőhiány. A központi finanszírozást az alacsony jegybanki alapkamat biztosította: az olcsó hiteleket a vállalkozások felvették, de 2017 körül már nem tudták tovább növelni a termelésüket a munkaerőhiány miatt.

A kormány és a jegybank nem hagyta abba a finanszírozást: maradt az alacsony kamat, aminek következtében pénzbőség alakult ki, és 2017 körül már látható volt a kezdődő, bár akkor még nagyon alacsony infláció, amit a covid vissza is fogott 2020-ban. A covid utáni visszapattanás miatt viszont elszabadult, amit tetézett 2021 végén a választások előtt 1000–2000 MFt összértékű osztogatás.

2022-ben az éves infláció 14,5%, ami 2023. márciusában tetőzött az előző évhez képest havi 25% körül.

2023-ban a gazdaságot egy emberileg és szakmailag is összeférhetetlen trió irányítja (Nagy Márton, Varga Mihály, Matolcsy György), miközben a döntéseket Orbán Viktor hozza politikai alapon.[2]

Külpolitika

Nem túlzás azt mondani, hogy külpolitika nem létezik. Amit ilyen címen a kormány művel, az ámokfutás. Valamennyi nyugati szövetségesünkkel összevesztünk, beleértve az EU-t is. Ez Szijjártó Péternek köszönhető, aki 2014-es kinevezésekor szinte a teljes diplomáciát szélnek eresztette és pártemberekkel cserélte ki.

Jobb híján – és alighanem korrupciós, pénzmosási okokból – Oroszországgal és Kínával barátkozunk. Az orosz-ukrán háború kitörésekor Orbán megingott, de aztán teljes mellszélességgel Putyin mellé állt, amivel a maradék bizalmat is eljátszotta az EU-ban (Lengyelország).

Energiapolitika

A 2011-es, parlament által elfogadott energiastratégia szerint az orosz gázfüggőséget csökkenteni kell. Akkor 65%-os volt az orosz kitettségünk, ami 2023-ra 85%-osra nőtt…

Az energiastratégiában nyoma sem volt Paks 2-nek: az Orbán improvizációja volt 2014-ben. Egy moszkvai útja után jelentette be, és a szakembereket is meglepte vele. Politikusok döntöttek el szakmai kérdéseket. Ez később általánossá vált a kormányban. A projekt egy helyben áll, úgy halad, és az orosz-ukrán háború kitörésével tarthatatlannak tűnik.

2020-ban a kormány rendeletben módosította az energiastratégiát. A kormány nem módosíthatja a parlament döntését. Az új stratégiában sincs nyoma sem az akkumulátorgyáraknak, sem az azeri áramnak. Úgy tűnik, mindkettő politikai improvizáció volt. Az azeri áramvezeték technikai megvalósíthatósága is kérdéses, az akkumulátorgyárak pedig tovább fogják rontani a gazdaság energiaigényét és orosz kitettségét.

Oktatás

Az oktatási reformot 2012-ben Matolcsy György kezdeményezte gazdasági miniszterként. A lényege az oktatás állami részének központosítása, pedagógus-béremelés és -életpálya, egységes, tudományos alapon kidolgozott alaptanterv.

Ebből a központosítás sikerült. A Csépe Valéria által kidolgozott, a pedagógus szakmával egyeztetett nemzeti alaptantervet a politikusok elvetették azzal, hogy nem elég nemzeti, helyette „nemzeti” alapon újat dolgoztak ki. A pedagógus bérét azóta is a 2014-es bértáblázatból számítják. Az életpálya-modellből nem lett semmi, a 60 tankerület és a tőlük függő igazgatók adminisztratív alapon irányítják az iskolákat magas fizetésért. Az oktatás hatékonysága a nemzetközi összehasonlítások alapján egyre csökken.

A 2021-es pénzügyi ciklusban az EU nagy összegekkel akarta támogatni a tagországok oktatását. A fidesz ezt a pénzt úgy akarta lenyúlni, hogy fideszes politikusok és szimpatizánsok által vezetett alapítványokba szervezte át szinte az összes egyetemet. Kötelezettséget vállalt az „alapítványi” egyetemek állami támogatására, miközben a tulajdonosi jogokat átadta a kuratóriumoknak. Az alapítványi egyetemek más országokban nem kapnak állami támogatást, és nincs állami beavatkozás (kancellár). Az EU azonban egyelőre nem hajlandó finanszírozni az így átalakított egyetemeket.

Az EU-nak benyújtott tervekben eredetileg nem szerepelt, hogy ebből fedezzék a pedagógusok béremelését, hiszen az EU csak fejlesztéseket finanszíroz, fenntartást nem. Ez utólag került bele Ujhelyi István közbenjárására, a kormány most mégis arra hivatkozik, hogy az EU-pénzek hiánya miatt nem lehet emelni a pedagógusok bérét.

Egészségügy

A fidesz először átszervezte a világszínvonalon működő KÖJÁL-t ÁNTSZ-szé, majd azt is átszervezte. Az egészségügyre költött pénz GDP-arányosan csökkent, ami példátlan az EU-ban. A szakemberek túlnyomó többsége elment, és ezután jött a covid.

A covid okozta pánikban a politikusok kezdtek intézkedni szakmai ügyekben. Szijjártó vett tízszer annyi lélegeztetőgépet, mint amennyire személyzet van, ráadásul csapnivaló minőségben és háromszoros áron, aztán ugyancsak többszörös áron kínai oltást, aminek az alkalmazását aztán ő rendelte el anélkül, hogy hazai szakemberek bevizsgálták volna. A kínai oltást nem próbálták ki 60 éven felülieken (ezt a kínaiak le is írták), Szijjártó ennek ellenére 65 év felett rendelte el az alkalmazását. Utóbb derült ki, hogy 60 év felett igen rossz hatékonyságú az oltás, és ez sok idős honfitársunk életébe került.

A járványkezelésből a politikusok annyit értettek meg, hogy oltás. Nem volt tesztelés, nem volt kontaktkutatás, nem volt karantén, és egy ideig kötelező maszkhasználat sem. Volt viszont kijárási tilalom, amit fegyveres katonák ellenőriztek alkotmányellenesen, miközben értelme sem volt, mivel szabad ég alatt alig terjed a vírus.

Mivel nem volt elég kórházi kapacitás a covidosok számára, egymásnak ellentmondó, kapkodó intézkedésekkel próbáltak helyet csinálni nekik: ide-oda szállították a betegeket nagy távolságokra is, sokszor nem lehetett tudni, hová vigyék a mentők a betegeket.

A kormány a világ egyik legrosszabb járványkezelését produkálta a népességarányos halálozások száma alapján.

Migráció

A migránsellenesség 2015 óta a fidesz hívószava volt. 2023 májusában a kormány mégis úgy döntött, hogy elengedi több száz embercsempész börtönbüntetését. Ez a kerítés és a teljes migránspolitika kudarca (na meg a magyar alkotmányosságé is, ha kormányrendelet felülírhatja a bíróság ítéletét).

Ötödik Orbán-kormány (2022–)

Az ötödik Orbán-kormány szerkezete tárcák szerint
Ami van Ami nincs
miniszterelnök(ség)
 1. miniszterelnök: Orbán Viktor
 2. miniszterelnök-helyettes: Semjén Zsolt
 3. kancelláriaminiszter: Gulyás Gergely
 4. kabinetvezető miniszter: Rogán Antal
 • egészségügy
 • szociális ellátás
 • oktatásügy
 • munkaügy
 • környezetvédelem
tárcák
 1. uniós ügyek:[3] Bóka János
 2. külügy: Szijjártó Péter
 3. belügy: Pintér Sándor
 4. igazságügy: Varga Judit Tuzson Bence[4][5]
 5. pénzügy: Varga Mihály
 6. kultúra, tudomány: Csák János
 7. ipar energetika: Lantos Csaba
 8. mezőgazdaság: Nagy István
 9. honvédelem: Szalay-Bobrovniczky Kristóf
 10. beruházás (építés): Lázár János
tárca nélküli miniszterek
 1. gazdaságfejlesztés: Nagy Márton
 2. területfejlesztés (tkp.: EU-pénzek): Navracsics Tibor

Orbán Hatvanpusztán luxusuradalmat épített, ahol újabban már új kormányzati központtá vált. Mint Hitlernek a Sasfészek. A Google Map-ot valaki meghekkelte, és olyan feliratok vannak a birtokon, hogy „Gecinek a rancsa”, „Babilon” és „Guruló Forint”.[6]

Lemondott Palkovics László ipari miniszter. A Technológia és Ipari Minisztérium megszűnik, új energiaügyi minisztérium jön létre Lantos Csaba vezetésével. Az iparral kapcsolatos feladatokat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, közlekedési portfolióját a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium, a felnőttképzés felügyeletét pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter veszi át.

Paks 2 marad Szijjártónál, az energiabeszerzés még nem eldöntött.[7]

Az eset kapcsán 5 napra lefagyott a kormányzati kommunikáció, mert Orbán Viktor épp Üzbegisztánban volt.[8]

A kormányt félidőben szokás átalakítani, itt meg fél év telt el.

Palkovics közlekedési államtitkára, Vitézy Dávid is távozik. A közlekedés a jelek szerint Lázárhoz kerül.[9] Távozik Tarlós István is a MÁV igazgatótanácsából, akinek rossz a viszonya Lázárral.[10]


Orbán felmentette dr. Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát és Fekete Szilviát, a Honvédelmi Minisztérium védelmi iparért és beszerzésért felelős helyettes államtitkárát.[11]


Varga Judit lemondásával és az új EU-minisztériummal 16 tagja van az 5. Orbán-kormánynak, valamennyien férfiak.

Az Orbán-kormányokról

Az államtitkárok száma a 4. és 5. Orbán-kormányban. Forrás: Hírklikk
Létszámleépítés Orbán-módra. A 2019-es leépítés után 2020-ban várhatóan 12 131 fő lesz a létszám. Forrás: Népszava
2021. október közepén két óriásplakát van mindenhol: Merkely szerint az ország működik, a kormány szerint elkúrtuk. Hadházy Ákos kombinálta a kettőt.
Forrás: Facebook/Hadházy Ákos

Ez a kormány nem tud kormányozni. Nem kérdezik meg a szakembereket, ezzel szétverték az államigazgatást és a külpolitikát.[12] Az ilyen kormányt el kell zavarni (ugyanott, 1:37:00).

Magyarországon nem a kormánynak van vezetője, hanem a vezetőnek van kormánya.
Az elmúlt tíz év tulajdonképpen megmutatta, hogy az Orbán-kormány nem tud kormányozni. Ennek az a magyarázata, hogy minden területről hiányzik a szakmai alap. Mégpedig azért, mert Orbán Viktor már régen megszabadult azoktól, akiknek önálló véleményük volt, pláne azoktól, akik még értenek is ahhoz, amiről beszélnek. A miniszterelnök körbevette magát bólintó Jánosokkal, akikből megalapozott szakmai javaslatok egyszerűen nem jönnek ki. A kormányzást megpróbálja kommunikációval helyettesíteni.[13]
– Kuncze Gábor
Furcsa módon, a Fidesznek nincs nagy gyakorlata a kormányzásban, hiába van hatalmon immár zsinórban tíz éve és korábban (1998 és 2002 között) négy évig. Valójában nem kormányoznak, hanem olyan problémák kezelését intézik, amelyeket maguk okoznak. Lényegében csak kommunikációban gondolkodnak… A kormány és holdudvara kontraszelektált, korrupt emberekből áll, s kizárólag a lojalitás alapján kiválasztott, nem kompetens kormányzás folyik immár tíz éve.[14]
– Szentpéteri Nagy Richárd

Magyarország társadalmi rendszere „fociális szotyializmus”. (Újhelyi Sándor)

A kormány nem hajlandó végrehajtani a jogerős bírói ítéletet a fogvatartottak kártérítéséről. Ha az ítéleteket nem lehet végrehajtani, összedől a jogrendszer.[15]

Az emberek többsége veszélyesebbnek tartja az Orbán-kormányt Magyarországra nézve Oroszországnál, kétszer veszélyesebbnek az EU-nál, háromszor veszélyesebbnek az USA-nál.[16]

Olyan rossz nyugat-európai reputációja országnak és miniszterelnöknek, mint Magyarországnak és neki, talán még sohasem volt.[17]

„Különösen feltűnő, hogy a minisztériumi felosztás nem kvadrál az Unióban szokásos tárcamegosztással. Ez azért is furcsa, mert a szakminisztereknek ott kell majd lenniük az uniós országok minisztereinek összejövetelein, tanácsában… Ez a lépés például a kormányzás személyes kényelmét szolgálta, és elegendő indok volt arra, hogy szakítsanak a magyar alkotmányjogi hagyománnyal, mondjuk például azzal, hogy van pénzügyminisztérium.” (Bod Péter Ákos, 2010.)[18]

Egy német szerző azt állítja könyvében, hogy mind Orbán Viktornak, mind Pintér Sándornak maffiakapcsolatai vannak.[19]

Állami alkalmazottak

2022 közepén a kormányhivatalokban 37 ezren dolgoznak; a kormány 10%-os leépítést tervez, elsősorban vidéken.

618 ezer közszolgálati dolgozó van, 2010-ben 227 ezer fő volt. A Miniszterelnökségen 2010-ben 93-an dolgoztak, 2021-ben 1281, 2022 közepén 1872-en.

A minisztériumok 581 MFt-tal, jövőre újabb 500 MFt-tal kevesebbet költhetnek.

Kormányzati kommunikáció

2021-ben 54 MFt-t költött a kormány kommunikációra a Miniszterelnöki Kabinetiroda költségvetéséből. Ezzel 30 MFt-vel lépte túl a költségvetési előirányzatot.[20] És ebben nincs benne a sajtóra és a benzinársapkára költött pénz, ami más zsebből ment a 2022-es választási propagandára.

A fidesz-kormány 12 éve

 • 9 hónapról 3 hónapra csökkentette a munkanélküli járadékot
 • 20%-ról 27%-ra emelte az ÁFÁ-t
 • 60%-ra csökkentette a táppénzt, a max. idejét fél évre
 • 12 év alatt nem emelkedett sem a minimálbér, sem a családi pótlék
 • elvette a magánnyugdíj-megtakarításokat

2020 végén 297 állami vezetője (miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár, miniszteri és egyéb biztosok) van az országnak.[21][22]

A legfontosabb hibák a kormány működésében

Forrás: Facebook/Imre Kerék

A DK 2020 elején ezeket a kérdéseket tenné fel a miniszterelnöknek:[23]

 1. Miért él nyomorban több mint negyedmillió nyugdíjas?
 2. Miért a Gyurcsány-kormány emelte utoljára, több mint tíz éve a családi pótlékot és a nyugdíjminimumot?
 3. Miért nem hirdetik ki az országos egészségügyi válsághelyzetet?
 4. Miért nevezik klíma hisztinek a klímakatasztrófát?
 5. Összesen mennyi pénzt vittek külföldre határon túli stadionokra és akadémiákra?
 6. Miért lehet Budapesten orosz kémközpont?
 7. Miért nem szavazzák meg a családon belüli erőszak ellen az Isztambuli Egyezményt?
 8. Miért nem tartja be a törvényeket a felcsúti akadémia, és adja ki a Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat?
 9. Miért magasabbak a lengyel, a cseh, a szlovák és lassan a román bérek is a magyarnál?
 10. Milyen érzés a leggazdagabb magyarnak lenni?

Az Új Népszabadság 100 kérdésben gyűjtötte össze a meg nem valósult ígéreteket.[24]

Orbán Viktor politikája

10000 fős mintán. Forrás: Szociális Demokráciáért Intézet, 2021. január

Orbán politikájának lényege:[25]

 • eldobható erőforrásként kezeli az embereket, akiktől egyúttal elvárja az életük/egészségük feláldozását az elit érdekében, és eközben még hibáztatja is az áldozatokat
 • a problémákról a társadalom terrorizálásával és militarizálásával tereli el a figyelmet.
 • a szociális ellátásra fordítandó pénzeket egy szűk gazdasági/politikai elitnek és a társadalom felső rétegeinek adja. A nép dolgozik, az elit pedig lefölöz minden hasznot.

Egy 2006-os parlamenti felszólalásában Orbán azzal vádolja az MSZP-kormányt, amit utóbb a saját politikájává tett, és ami rokon a kommunista és náci politikával:

Ennek a politikai taktikának a lényege abban áll, hogy a kormánynak soha nem az a dolga, hogy kormányozzon, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy jó döntéseket hozzon, majd próbálja megvédeni érvekkel azokat a változásokat, amelyek megtestesülnek a döntésekben, hanem – hogy közelmúltban közzétett iratokból is idézhessek – az a dolga, hogy az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni, és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.[26]
– Orbán Viktor

Patás ördög először Soros György, majd a menekültek lettek, de kisebb ördög több is volt (IMF, Brüsszel, a hajléktalanok, a pápa).

Erőforrásnak tekinti a kormány tagjait is, nem embereknek:

Ha valamit mondani akarok, majd én mondom, tehát amit Gulyás Gergő mond, azt nem én mondtam, azt semmiképpen ne tekintsék itt ezen az oldalon úgy, mintha azt a Fidesz elnöke mondta volna.[27]
– Orbán Viktor

Vagyis az egész kormányinfót nem lehet komolyan venni. Orbántől személyesen kellene megkérdezni, de nem lehet. Mindezt állítólag a mi érdekünkben.

12 év Orbán alatt

 • soha nem volt ilyen gyenge a forint
 • miénk Európa legnagyobb inflációja
 • soha nem volt ilyen magas az államháztartási hiány
 • soha nem volt ilyen sok az államadósság
 • több ezer orvos és ápoló hiányzik az egészségügyből
 • soha nem kellett ennyit várni műtétekre
 • soha nem volt ilyen drága a benzin és az élelmiszer
 • több, mint félmillió magyar hagyta el a hazáját
 • soha ilyen kevesen nem jelentkeztek a magyar egyetemekre
 • pártkatonák ülnek az Állami Számvevőszékben, az Alkotmánybíróságon, a jegybankban, a médiatestületekben, a bíróságok és az ügyészség élén
 • nincs ma olyan rádió (egy sem), amely akár egyetlen ellenzéki hírt bemondana
 • a kormány nagyjából 3000 médiumot vezérel egy központból
 • egy évben százmilliárdok mennek propagandára, miközben százezrek éheznek
 • helyreigazítási és kártérítési világbajnok lett az állami és a magán fideszes média
 • hivatalos állami politika lett a rasszizmus, a kirekesztés
 • kiderült, hogy az Orbán-kormány kémszoftverrel figyeltet ellenzéki politikusokat, újságírókat, civileket
 • a végét járják a pedagógusok és az oktatási rendszer
 • közel két és félmillió magyar él mélyszegénységben
 • a magyar miniszterelnök tönkretette hazája euroatlanti kapcsolatait, európai pártcsaládja száműzte, csak a világ néhány diktátora veszi emberszámba
 • az országgyűlés elnöke milliókra bünteti a szájukat kinyitni merészelő ellenzékieket
 • egypárti, emiatt illegitim alaptörvényt erőltettek az országra
 • a miniszterelnök, a családja, a haverjaik és a fideszes figurák rojtosra gazdagodtak elvileg közös pénzünkből
 • a magyar választási rendszer ma nem szabad és nem demokratikus
 • hazáról, Istenről, szeretetről hazudnak, miközben füvet termesztenek, pénzt hamisítanak, tolvajoknak, korrupt gazembereknek, pedofiloknak kínálnak politikai közösséget
Forrás: Gréczy Zsolt

Jegyzetek

 1. Spirk József: Orbán megígérte, mégis diákok százezrei várták hiába az ingyenes külföldi nyelvtanulást. 24.hu (2023. szept. 20.)
 2. Farkas Zoltán: Szakmailag és emberileg összeférhetetlen trió irányítja a válságtól sújtott magyar gazdaságot. hvg.hu (2023. szept. 30.)
 3. 2023. augusztus 1-től.
 4. Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter. 24.hu (2023. jún. 28.)
 5. Vaskor Máté: DK: Varga Judit az elszámoltatást nem fogja megúszni. 24.hu (2023. jún. 28.)
 6. Szily László: Nézd, mire keresztelték át Hatvanpusztát a Google Mapsen! (18+). 444.hu (2023. nov. 9.)
 7. Papp Atilla – Vaskor Máté: Orbán Viktor elfogadta Palkovics László lemondását, Lantos Csaba lesz az energiaügyi miniszter. 24.hu (2022. nov. 14.)
 8. Joób Sándor: Öt nap lefagyás. telex.hu (2022. nov. 14.)
 9. Rugli Tamás: Vitézy Dávid is távozik a kormányból. 24.hu (2022. nov. 14.)
 10. Tenczer Gábor: Lemondások: Tarlós is távozik, ő a MÁV igazgatótanácsából. telex.hu (2022. nov. 15.)
 11. Cseke Balázs: Maróth Gáspár után a védelmi iparért és beszerzésekért felelős helyettes államtitkárt is felmentették. telex.hu (2022. nov. 16.)
 12. Nyakunkon az államcsőd? Róna Péter és Pogátsa Zoltán vitája YouTube (2022. szept. 2.) (videó) 1:15:54.
 13. Németh Péter: Kuncze Gábor a pudingszilárdságú alkotmányról és a Fidesz bukásáról. hirklikk.hu (2020. nov. 21.)
 14. N. Vadász Zsuzsa: Bajban a kormány propagandagépezete. Interjú Szentpéteri Nagy Richárddal hirklikk.hu (2020. dec. 27.)
 15. Az Orbán-kormány tette lehetővé a "börtönbizniszt",napi kártérítési összeg meghatározásával, mégis a jogászokra, ügyvédekre mutogat!? civilhetes.net (2020. jan. 19.) A kormány nem hajlandó végrehajtani a jogerős bírói ítéletet a rossz fogvatartás miatti kártérítésekről. Pedig ha a jogerős bírói ítéletet nem hajtják végre, összedől a jogrendszer..
 16. Szabó Zsuzsanna: Ennyire működött a propaganda a Fidesz felfüggesztéséről szóló döntés után. www.napi.hu (2019. márc. 23.) A Publicus Intézet felmérése a felfüggesztés kapcsán, rokon témákról is. → EP-választás 2019.
 17. Botos Tamás: Orbán összerakta: a civilek, az egyetemek és a média miatt olyan rossz a megítélése Nyugat-Európában. 444.hu (2019. márc. 23.)
 18. Németh Péter: Bod Péter Ákos: Szégyenkezem a magyar viszonyok miatt. hirklikk.hu (2019. márc. 23.)
 19. Már Orbán-maffiát mondanak az osztrák híradóban Orbán-kormány helyett! www.thehungariantimes.hu (2020. jan. 8.)
 20. Kassai Zsigmond: A tervezett pénz dupláját kommunikálta el tavaly Rogán minisztériuma. 24.hu (2022. nov. 14.)
 21. Összeadták: felsírsz, ha meglátod hány Fidesz főkádert tart el az ország. hirhugo.hu (2020. dec. 23.)
 22. Régi-új káderek Orbán biztosai között. hirklikk.hu (2021. jan. 29.)
 23. DK: Orbán maffiafőnökként viselkedik: A DK 10 kérdése Orbán Viktorhoz. 24.hu (2020. jan. 9.)
 24. Laguel Teréz: 100 kérdés. ujnepszabadsag.com (2021. szept. 8.)
 25. Antal Attila: Járványügyi vádirat. hirklikk.hu (2020. dec. 2.)
 26. Orbán Viktor vezérszónoki felszólalása a A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló vitában. www.parlament.hu (2006. nov. 16.)
 27. Nem ezek Gulyás legjobb pillanatai a kormányban. 444.hu (2019. nov. 7.)

Források

Hírek:

További információk

Kapcsolódó szócikkek