Kémia:SCH-79797

Innen: kémia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2020. június 21., 10:17-kor történt szerkesztése után volt. (Végeredmény)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A vegyület IUPAC-neve:

  • angolul: N3-cyclopropyl-7-[(4-propan-2-ylphenyl)methyl]pyrrolo[3,2-f]quinazoline-1,3-diamine[1]
  • magyarul: N3-ciklopropil-7-[(4-propán-2-ilfenil)metil]pirrolo[3,2-f]kinazolin-1,3-diamin
Hely Név
N3 ciklopropil-
7 (4-propán-2-ilfenil)metil-
pirrolo[3,2-f]kinazolin
1,3 diamin

Az alapvegyület egy fúziós nómenklatúrával megadott gyűrűrendszer. Az utótag szerint két nitrogén kapcsolódik hozzá, az egyikhez egy ciklopropán gyűrű (első előtag) kapcsolódik. Az alapvegyület 7-es atomjához egy összetett előtag is kapcsolódik.

Pirrolo[3,2-f]kinazolin

Pirrolo[3,2-f]kinazolin

Mind a pirrol, mind a kinazolin triviális nevű vegyület. A kinazolin f, azaz 5:6-os éle kapcsolódik a pirrol 3:2-es éléhez.

Az illesztés után a három gyűrű nem esik egy egyenesbe, vagyis valamelyiket a jobb felső sarokba kell varázsolni. Ez a benzol nem lehet: az mindig középen marad.

A pirimidingyűrű úgy kerül a jobb felső negyedbe, ha tükrözzük a rajzot, és a benzol–pirrol tengelyt nézzük. Ekkor a pirimidin híd melletti szénatomja kerül 1-es pozícióba, az első heteroatom 2-es számú lesz.

A pirrolgyűrű úgy kerül a jobb felső negyedbe, ha 180°-kal elforgatjuk az ábrát. Itt is a híd melletti szénatom lesz az 1-es, de a heteroatom a 3-as számot kapná. Így az előbbi változat nyer (kék számok).

(4-Propán-2-ilfenil)metil-

A szubsztituens az alapvegyület 7-es atomjához, azaz a pirrol nitrogénjéhez kapcsolódik egy metilcsoporttal. A szubsztituens többi része egy benzolgyűrű egy alszubsztituenssel.

Propán-2-il-
Fenil-
Hely Név
4 propán-2-il-
fenil-

A fenilcsoport 4-es (para helyzetű) atomjához propán-2-il (triviális nevén: izopropil-) csoport kapcsolódik, az 1-eshez pedig a fent említett metilcsoport.

(4-Propán-2-ilfenil)metil-


Végeredmény

A bevezetőbeli utótagot és két előtagot csatlakoztatva az alapvegyülethez, ezt kapjuk:

SCH-79797
N3-ciklopropil-7-[(4-propán-2-ilfenil)metil]pirrolo[3,2-f]kinazolin-1,3-diamin

Az N3 helyszám szokatlan, és figyelemre méltó: nitrogénhez kapcsolódást jelent, és a felső index a nitrogénatomot adja meg a több lehetőség közül, mégpedig annak a szénatomnak a gyűrűbeli helyszámával, amihez kapcsolódik. Ilyet nem találtam a IUPAC-szabályokban, de más példa is van rá.

Jegyzetek

  1. SCH-79797 (angol Wikipédia)