Kormányzati korrupció

Innen: Politika
(Korrupció szócikkből átirányítva)
Forrás: Facebook
Forrás: A NER-en nincs vészfék. Transparency International index.hu (2019. jan. 29.) Tovább romlott a korrupciós helyzet Magyarországon.

Alkotmányos költség: túlárazott pályázatokból kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

Az emberek 57%-a korruptnak tartja az Orbán-rendszert. A fidesz-szimpatizánsok 23%-a szerint az EU-pénzek nagy része, 56%-uk szerint kis része köt ki magánzsebekben.[1]

A közbeszerzés 2018-ban a GDP-nek kb. a 10–11%-át tette ki. Míg 2013-ban négy kormányközeli oligarcha részesedett a közbeszerzések 11 százalékából, 2017-ben Mészáros Lőrinc és Szíjj László 26 százalékot hasított ki az állami megrendelésekből.[2]

A magyar és lengyel, kisebb mértékben a román és máltai korrupciós ügyek miatt az EU a támogatásokat jogállami feltételekhez köti a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. A jelentést 397:158 arányban fogadták el az Európai parlament plenáris ülésén. A Fidesz képviselői a javaslat ellen szavaztak.[3]

Az EU korrupciós listáján 2017-ben az utolsó előtti helyen álltunk, csak Bulgária volt mögöttünk. 2018-ban egy helyet javítottunk (pontosabban: az előttünk álló Görögország rontott egy helyet. (Lásd az ábrát jobbra.)

Orbán Viktor számára a pénz nem cél, hanem csak eszköz. Nem azért veszi el a közvagyont, a közpénzt, mert kapzsi, hanem azért, hogy a megszerzett vagyon által istenkirály lehessen. Orbán Viktor Istenné akart válni. De nem azért, amiért a gnosztikusok általában, hanem azért, hogy embertársai fölött korlátlan hatalmat szerezzen.[pro 1]

Önnek is joga van tudni

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon az uniós források 20-30 százalékát ellopják. (idézet: Mellár Tamás)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon évente 32 ezer ember hal meg, mert nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást. (idézet: Állami ! Egészségügyi Ellátó Központ)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy egész Európában alig van olyan régió, ahol alacsonyabb a várható élettartam az Észak-magyarországinál. (idézet: Eurostat)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon a lakosság 53 %-a olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelmi szint. (idézet: Policy Agenda, mert a KSH máshogy számol)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon a 0-17 évesek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek relatív jövedelmi szegénységben él. 45-52 ezer gyerek éhezik ma Magyarországon. (idézet: UNICEF, Eurostat 2018)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon az OECD-országok átlaga alatt teljesítenek a diákok matematika, szövegértés, és a természettudomány területén, valamint a közös problémamegoldásban. Teljesítményüket meghatározza, hogy milyen a családi hátterük és hova járnak iskolába. (idézet: PISA-felmérés 2017)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Egymillióhoz közelít a külföldre vándorolt magyarok száma (idézet: OECD 2018)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI! (De lehet, hogy nem tudja, mert... )
Hogy Magyarországon 476 különböző tévécsatorna, rádió, online portál, napi-, és hetilap került a Fidesz médiabirodalmába. A Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálta a 476 kiadványt érintő fúziót, mert a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette azt. (idézet: GVH)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI! (De lehet, hogy nem tudja, mert... )
Hogy Magyarországon 2017-ben 192 lapot jelentetett meg Mészáros Lőrinc médiabirodalma, ezzel lapjai több mint 4 millió választópolgárt érhetnek el.

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon 33 stadiont épít vagy újít fel a kormány 2010 és 2020 között. Ezek költsége tavalyi áron 405 milliárd forint, azaz minden magyar 40 ezer forintot ad stadionokra. (idézet: Népszava. De már nem található meg az oldalán)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy kilenc embert vettek őrizetbe, köztük a kormánypárt egyik kulcsemberét, – hatot letartóztattak, hármat pedig házi őrizetbe helyeztek - az új focistadion építése körüli korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. Önnek is joga van tudni, hogy mindez Olaszországban történt.

Forrás: Facebook, Kálmán Olga.

A versenytörvény megkerülése

2013 óta nemzetstratégiai okokra hivatkozva meg lehet kerülni a versenytörvényt.

Letelepedési kötvények

A magyar adófizetők mintegy 17 milliárd forintot buktak, miközben kormányközeli off-shore cégek 162 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Ukrán határ

Tiborcz ügy

Tiborcz István, Orbán Viktor veje kormányzati pályázatokat nyer el cégeivel. Ez mindenütt a világon összeférhetetlen, nálunk meg pláne, ahol minden fontos ügyben Orbán dönt személyesen.

Elios ügy

Közvilágítási pályázatokon az OLAF túlárazásokat és nem megfelelő teljesítéseket talált, a pályázatokat pedig eleve úgy írták ki, hogy csak az Elios felelhessen meg a követelményeknek.

Az Elios egyik résztulajdonosa Tiborcz István (lásd fenn).

2018. január 12-én a Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF igazságügyi megkeresését, és nyomozást indított az ügyben.[Elios 1] 2018. november 6-án a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.[Elios 2]

Mészáros Lőrinc

Farkas Flórián

Kormányzati reklámok

Perpetuum mobile

Széles Gábor 2013-ban indított projektje: energiacella előállítása. 490 millió forintot a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ennek egy része EU-pénz. A projektet lezárták, de az energiacellát senki nem látta, annak dokumentációját nem adták ki. A szabadalmi kérelmet viszont elutasították.

Repülőgépek

Magánnyugdíj

Mindenki visszakapja a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát, s így mindenki maga rendelkezhet majd arról, hogy számláját az állami nyugdíjrendszer vehesse vissza” - mondta Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott 2010-ben.

Háromezer milliárd forintot el is vittek az emberek megtakarításából a magánnyugdíjpénztárakból. Ahogyan Selmeczi mondta: “megvédik az emberek pénzét, mert a magánnyugdíjpénztárak eltőzsdéznék.”

Egy évvel később a 3.000-ből Selmecziék kezében már csak 1.700 milliárd volt.

2012-ben pedig már csak 310 milliárd.

Mostanra a cég is megszünt, amelyik ezt az irdatlan összeget “eltapsolta”.[4]

– Juszt László

Egyedi esetek

Egyéb

Jegyzetek

  1. Szabó Zsuzsanna: Ennyire működött a propaganda a Fidesz felfüggesztéséről szóló döntés után. www.napi.hu (2019. márc. 23.) A Publicus Intézet felmérése a felfüggesztés kapcsán, rokon témákról is.
  2. Markotay Csaba: Korrupció nélkül nehéz elképzelni a mai rendszert. nepszava.hu (2019. jan. 24.) Interjú Martin József Péterrel, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatójával..
  3. Megszavazta az EP: jogállami feltételekhez kötik az uniós kifizetéseket. 444.hu (2019. jan. 17.) A 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.
  4. Facebook, 2019. január 22.

Forrás

Ideológia:

  1. 442. oldal.

Letelepedési kötvény:

Elios-ügy:

Tiborcz-ügy:

MSZP–SZDSZ:

További információk

Kapcsolódó szócikkek