Kormányzati korrupció

Innen: Politika
(Korrupció szócikkből átirányítva)
Forrás: A NER-en nincs vészfék. Transparency International index.hu (2019. jan. 29.) Tovább romlott a korrupciós helyzet Magyarországon. Két év múlva sem rózsásabb a helyzet.[1]
Forrás: Facebook
Forrás: Facebook. Feltöltötte: Architektúra

Magyarország a Transparency International korrupciós listán holtversenyben áll a 2–3. helyen Romániával. Az utolsó helyezett Bulgária. A 180 országot tartalmazó listán egy év alatt 6-tal kerültünk lejjebb, most a 70. helyen állunk. A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át.[2]

Magyarország történelmében még sohasem volt arra példa, hogy miniszterelnök hivatali ideje alatt az ország leggazdagabb emberévé váljék.[3] Orbánnak nem voltak vállalkozásai, aminek révén gazdagodhatott volna, ajándékot nem fogadhat(na) el, hiszen ezzel elkötelezné magát. Orbán parlamenti képviselő is, a vagyonnyilatkozatában még sincs vagyon, és pártja nem engedi, hogy vagyonnyilatkozati eljárás indoljon ellene. Amerikában ilyesmit nem tud megakadályozni az elnök, pedig nagyobb az alkotmányos hatalma, mint Orbánnak.

Persze ha a főnök ilyen, a beosztottjai is. Ez pedig jól jön Orbánnak: bármikor börtönbe kerülhet, aki kiesik a kegyeiből. Sztálin alkalmazott ilyen módszereket. Még Hitler sem. Nem véletlen, hogy a kormányban is sokaknak vannak kétes ügyeik: Kósa Lajosnak az 1300 milliárdos állítólagos öröklése[4] (utóbb kiderült, hogy egy szélhámosnak esett áldozatul[5]), Rogán Antal ingatlanügyei az V. kerületben még polgármester korában és a letelepedési kötvény, Pintér Sándor olajszőkítésbeli részvétele még az 1990-es évek elején,[6] Szijjártó Péter közel milliárdot érő lakása, amit ő maga mutatott meg a tévében, Semjén Zsolt vadászatai,[7] stb.

Egy német szerző azt állítja könyvében, hogy mind Orbán Viktornak, mind Pintér Sándornak maffiakapcsolatai vannak.[8]

Elsősorban a magyarországi korrupció miatt került előtérbe a jogállamiság az EU-ban, ui. nálunk azért terjedhet, mert nincs független ügyészség.[9]

EU-pénzek és közbeszerzések

Alkotmányos költség: túlárazott pályázatokból kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

Forrás: 444.hu
Forrás: 444.hu

Az Európai Unió megunta a rendszerszintű korrupciót. Egy kiszivárgott, a magyar kormánynak írt levél szerint a helyreállítási alapból addig nem küld pénzt Magyarországnak, amíg nincs átlátható helyzet a közbeszerzések terén.[10]

Az emberek 57%-a korruptnak tartja az Orbán-rendszert. A fidesz-szimpatizánsok 23%-a szerint az EU-pénzek nagy része, 56%-uk szerint kis része köt ki magánzsebekben.[11] Ugyanakkor az emberek 50 százaléka rendben levőnek tekinti az ajándékadást, 39 százaléka a pénzfizetést a döntéshozóknak. Ez kétszerese a román vagy bulgár aránynak.[12]

A közbeszerzés 2018-ban a GDP-nek kb. a 10–11%-át tette ki. Míg 2013-ban négy kormányközeli oligarcha részesedett a közbeszerzések 11 százalékából, 2017-ben Mészáros Lőrinc és Szíjj László 26 százalékot hasított ki az állami megrendelésekből.[13] A vízügyi beruházásokból 70 MFt Ft EU-támogatást Mészáros Lőrinc nyert el, ebből 60 MFt-t vissza kell fizetni az EU-nak.[14] Magyarul: ennyi közpénz vándorolt Mészáros Lőrinc zsebébe. Ő akkor is nyer, ha az ország veszít.

Az EU-pénzek akkor jönnek, ha a magyar költségvetés vállalja a büntetések kifizetését – természetesen közpénzből, miközben a szabálytalan pénzeket már kifizette magánvállalkozóknak, és nem kéri vissza. Miután Polt Péter soha nem indít vizsgálatot, a közpénzek lenyúlásának ez a legegyszerűbb módja. A 2014–2020-as pénzügyi ciklusban Magyarország hét operatív programból 7480 MFt támogatást kap, a kiszabott büntetések összértéke 500 MFt körül várható, azaz majdnem 7%.[15]

A 2019-es önkormányzati választás után Hadházy Ákos úgy nyilatkozott, hogy fideszes polgármester nem maradhat tisztességes. Ha egy településen az ellenzék nem talál korrupciót, rosszul végzi a dolgát. Körülbelül 150 ügyről tud, ezek közül csak a legkevésbé védhetőkben tesz feljelentést, mert az ügyészség szabotálja a nyomozásokat.[16]

A magyar és lengyel, kisebb mértékben a román és máltai korrupciós ügyek miatt az EU a támogatásokat jogállami feltételekhez köti a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban. A jelentést 397:158 arányban fogadták el az Európai parlament plenáris ülésén. A Fidesz képviselői a javaslat ellen szavaztak.[17]

Az EU korrupciós listáján 2017-ben az utolsó előtti helyen álltunk, csak Bulgária volt mögöttünk. 2018-ban egy helyet javítottunk (pontosabban: az előttünk álló Görögország rontott egy helyet. (Lásd az ábrát jobbra.)

Orbán Viktor számára a pénz nem cél, hanem csak eszköz. Nem azért veszi el a közvagyont, a közpénzt, mert kapzsi, hanem azért, hogy a megszerzett vagyon által istenkirály lehessen. Orbán Viktor Istenné akart válni. De nem azért, amiért a gnosztikusok általában, hanem azért, hogy embertársai fölött korlátlan hatalmat szerezzen.[pro 1]

Önnek is joga van tudni

Forrás: Facebook/János Szabó
Néhány példa korrupt beruházásokra. Forrás: Facebook
A leggazdagabb tolvajok. Forrás: Facebook/Mi magyarok összetartozunk

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon az uniós források 20-30 százalékát ellopják. (idézet: Mellár Tamás)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon évente 32 ezer ember hal meg, mert nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást. (idézet: Állami ! Egészségügyi Ellátó Központ)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy egész Európában alig van olyan régió, ahol alacsonyabb a várható élettartam az Észak-magyarországinál. (idézet: Eurostat)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon a lakosság 53 %-a olyan háztartásban él, ahol nem éri el a társadalmi minimumot a jövedelmi szint. (idézet: Policy Agenda, mert a KSH máshogy számol)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon a 0-17 évesek 25 százaléka, vagyis minden negyedik gyermek relatív jövedelmi szegénységben él. 45-52 ezer gyerek éhezik ma Magyarországon. (idézet: UNICEF, Eurostat 2018)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon az OECD-országok átlaga alatt teljesítenek a diákok matematika, szövegértés, és a természettudomány területén, valamint a közös problémamegoldásban. Teljesítményüket meghatározza, hogy milyen a családi hátterük és hova járnak iskolába. (idézet: PISA-felmérés 2017)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Egymillióhoz közelít a külföldre vándorolt magyarok száma (idézet: OECD 2018)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI! (De lehet, hogy nem tudja, mert... )
Hogy Magyarországon 476 különböző tévécsatorna, rádió, online portál, napi-, és hetilap került a Fidesz médiabirodalmába. A Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálta a 476 kiadványt érintő fúziót, mert a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette azt. (idézet: GVH)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI! (De lehet, hogy nem tudja, mert... )
Hogy Magyarországon 2017-ben 192 lapot jelentetett meg Mészáros Lőrinc médiabirodalma, ezzel lapjai több mint 4 millió választópolgárt érhetnek el.

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy Magyarországon 33 stadiont épít vagy újít fel a kormány 2010 és 2020 között. Ezek költsége tavalyi áron 405 milliárd forint, azaz minden magyar 40 ezer forintot ad stadionokra. (idézet: Népszava. De már nem található meg az oldalán)

ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI!
Hogy kilenc embert vettek őrizetbe, köztük a kormánypárt egyik kulcsemberét, – hatot letartóztattak, hármat pedig házi őrizetbe helyeztek - az új focistadion építése körüli korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. Önnek is joga van tudni, hogy mindez Olaszországban történt.

Forrás: Facebook, Kálmán Olga.

Járványmutyi

A kínai oltóanyag kétszer annyiba kerül, mint a legdrágább nyugati vakcina, pedig régebbi technológiával készült és nincs rá sem EU-s, sem amerikai engedély.[18][19]

A versenytörvény megkerülése

2013 óta nemzetstratégiai okokra hivatkozva meg lehet kerülni a versenytörvényt.

Letelepedési kötvények

A magyar adófizetők mintegy 17 milliárd forintot buktak, miközben kormányközeli off-shore cégek 162 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Ukrán határ

Tiborcz ügy

Tiborcz István, Orbán Viktor veje kormányzati pályázatokat nyer el cégeivel. Ez mindenütt a világon összeférhetetlen, nálunk meg pláne, ahol minden fontos ügyben Orbán dönt személyesen.

Elios ügy

Közvilágítási pályázatokon az OLAF túlárazásokat és nem megfelelő teljesítéseket talált, a pályázatokat pedig eleve úgy írták ki, hogy csak az Elios felelhessen meg a követelményeknek.

Az Elios egyik résztulajdonosa Tiborcz István (lásd fenn).

2018. január 12-én a Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF igazságügyi megkeresését, és nyomozást indított az ügyben.[Elios 1] 2018. november 6-án a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.[Elios 2]

Mészáros Lőrinc

Farkas Flórián

Kormányzati reklámok

Perpetuum mobile

Széles Gábor 2013-ban indított projektje: energiacella előállítása. 490 millió forintot a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ennek egy része EU-pénz. A projektet lezárták, de az energiacellát senki nem látta, annak dokumentációját nem adták ki. A szabadalmi kérelmet viszont elutasították.

Repülőgépek

Magánnyugdíj

Mindenki visszakapja a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát, s így mindenki maga rendelkezhet majd arról, hogy számláját az állami nyugdíjrendszer vehesse vissza” - mondta Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott 2010-ben.

Háromezer milliárd forintot el is vittek az emberek megtakarításából a magánnyugdíjpénztárakból. Ahogyan Selmeczi mondta: “megvédik az emberek pénzét, mert a magánnyugdíjpénztárak eltőzsdéznék.”

Egy évvel később a 3.000-ből Selmecziék kezében már csak 1.700 milliárd volt.

2012-ben pedig már csak 310 milliárd.

Mostanra a cég is megszünt, amelyik ezt az irdatlan összeget “eltapsolta”.[20]

– Juszt László

Földek

Felcsúti kisvasút

Egyházak

Az állam az egyházaknak adta az iskolák jó nagy részét, és több pénzt ad nekik, mint a sajátjainak.

Egyedi esetek

Egyéb

Idézetek

Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha kormányra kerülünk, nincs több lopás. Annak, aki először belenyúl a kasszába, le lesz vágva a keze.
– Pokorni Zoltán, 2010. március 17.

Jegyzetek

 1. Transparency International: Magyarország továbbra is az Unió egyik legkorruptabb tagállama. nepszava.hu (2021. jan. 28.)
 2. Sztojcsev Iván: Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország. hvg.hu (2020. jan. 23.)
 3. Orbán gazdagodik tovább. egyretobbenegyrejobban.blog.hu (2019. nov. 21.) A magyar történelemben még nem volt rá példa, hogy miniszterelnök hivatali ideje alatt az ország leggazdagabb emberévé váljék..
 4. Újabb nyomozás indult Kósa 1300 milliárdos csengeri kalandja miatt. 168ora.hu (2018. ápr. 26.)
 5. Vádat emeltek a „csengeri örökösnő” ellen. magyarnarancs.hu (2020. nov. 23.)
 6. Molnár F. Árpád: A mai vezetők védték az olajmaffiát - interjúnk Szeszák Gyula főügyésszel. hirarena.com (2015. feb. 26.)
 7. Horváth Bence: A Semjén-féle vadászati világkiállítás előkészületeire 7 milliárd forintot ad a kormány. 444.hu (2018. dec. 15.) A teljes költséget 50 milliárdra teszi Semjén.
 8. Már Orbán-maffiát mondanak az osztrák híradóban Orbán-kormány helyett! www.thehungariantimes.hu (2020. jan. 8.)
 9. Halmai Katalin: Korrupciós példa lett Orbán az Európai Parlamentben. nepszava.hu (2020. okt. 5.)
 10. Addig nem adna uniós pénzt Brüsszel, amíg a kormány nem számolja fel a korrupciót. hvg.hu (2021. feb. 8.)
 11. Szabó Zsuzsanna: Ennyire működött a propaganda a Fidesz felfüggesztéséről szóló döntés után. www.napi.hu (2019. márc. 23.) A Publicus Intézet felmérése a felfüggesztés kapcsán, rokon témákról is.
 12. Rózsa Péter: Kenőpénz. 168ora.hu (2019. okt. 29.)
 13. Markotay Csaba: Korrupció nélkül nehéz elképzelni a mai rendszert. nepszava.hu (2019. jan. 24.) Interjú Martin József Péterrel, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatójával..
 14. * Vitéz F. Ibolya: Mészárosék nyerték a legtöbbet abból, ami miatt Magyarország sok EU-s pénzt bukik. 24.hu (2019. okt. 28.) Magyarul: közpénzből gazdagszik.
 15. Az EU-s óriásbüntetések végszámlája: túl az 500 milliárdon. javorbenedek.blog.hu (2019. nov. 12.)
 16. Cseri Péter: Hadházy Ákos: Fideszes polgármester nem maradhat tisztességes. 168ora.hu (2019. okt. 28.)
 17. Megszavazta az EP: jogállami feltételekhez kötik az uniós kifizetéseket. 444.hu (2019. jan. 17.) A 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.
 18. 5 jel: Orbán már nem képes irányítani az országot. ezalenyeg.hu (2021. márc. 14.) Az ötödik kitaláció.
 19. Garai Szakács László: Hadházy Ákos: Semmi szükség nem volt a közvetítő cégre a kínai védőoltások megvásárlásakor. szeged.hu (2021. márc. 12.)
 20. Facebook, 2019. január 22.

Forrás

Rendszerszintű ügyek

 1. 7. ügy, 38. oldal

EU

Egyedi ügyek

Ideológia:

 1. 442. oldal.

Letelepedési kötvény:

Elios-ügy:

Tiborcz-ügy:

MSZP–SZDSZ:

A fidesz által korrupcióval vádolt ellenzékiek

2010 előtti ügyek

További információk

Kapcsolódó szócikkek