Választások

Ez a lap a legutóbbi választások eredményeiről tartalmaz összesítéseket. A cél alapadatok előállítása a 2022-es választás esélyeinek elemzéséhez.

Az összesítésekben használt kategóriák:

országos mandátumösszesítőmegyeválasztókerület ⋈ település ∋ szavazókör

A magasabb kategóriából linkkel érthető el az alacsonyabb. A felsorolás egyúttal tartalmazza az alkategóriák összegsorait is.

A választások jelöltjeit közös keresőlapon lehet megtalálni. A lap megadja a választást és az indulás helyét is.

A települések lapja fejlesztés alatt áll. Egyelőre a 2018-as választás adatai találhatók meg rajta. A lapok a településnév kezdőbetűjéből kiindulva érhetők el. Innen megtudható az is, hogy egy település melyik választókerületben van az országgyűlési választáson:

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P R S T U Ü V Z

A legutóbbi választások eredményeinek összehasonlítása Választás 2018

Országgyűlési választás 2018

A választókerület lapja a településnek csak a választókerületbe eső részét tartalmazza. A település lapja választókerületenként sorolja fel a szavazóköröket.

Az országos listákat egyetlen lap sorolja fel a kapott szavazatokkal és mandátumokkal együtt. A mandátumok száma nemcsak a listára leadott szavazatoktól, hanem az egyéni választókerületekben szerzett töredékszavazatoktól is függ. A mandátumok – meglehetősen bonyolult – kiosztását egy harmadik lap mutatja. Egy negyedik lap foglalkozik az egyéni választási eredmények és a pártok által delegált szavazatszámlálók összefüggéseivel.

Minden lap tartalmaz ellenzék–fidesz szerinti összesítést. Ezekben ellenzéknek tekintjük a 2021-es ellenzéki előválasztás egyéni jelöltjeit ill. pártjait. A be nem sorolt indulókat ill. szervezeteiket civilnek vesszük. A jelöltek megtalálhatók mind a választókerület, mind a település lapján, a besorolásukkal és az ott elért szavazataikkal együtt.

Míg az egyéni választások szavazóköri szintig kidolgozottak, a listások egyelőre csak választókerületi szintig.

Európai parlamenti választás 2019

Egyelőre az országos szavazat- és mandátumösszesítő és a megyék szerinti összesítés készült el. Mivel ez a legutolsó országos listás választás, szavazóköri szintig tervezzük az összesítéseket.

Önkormányzati választás 2019

A polgármesterjelöltek nevére a már említett jelöltkereső lap segítségével lehet keresni.

Az összesített eredmények a közeljövőben a települések lapjára kerülnek. Szavazókörök szerinti kimutatást nem is tervezünk.

A település lapja a név kezdőbetűjének linkjén keresztül érhető el, és egyelőre a 2018-as országgyűlési választás helyi összesítéseit tartalmazza:

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P R S T U Ü V Z

Tervezzük viszont az egyéni eredmények feldolgozását, ugyancsak település szinten.

Források

A választási adatok forrása a valasztas.hu: A településadatok forrása a KSH. Néhány település nevét megváltoztattuk, hogy azonos legyen a valasztas.hu-n találhatóval. Ez a budapesti kerületek nevét érinti, és három település nevében a hosszú/rövid magánhangzó változtatását.

A település–választókerület összerendelést az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény 2. melléklete tartalmazza.

Egyéb törvények:

Technológia

Operációs rendszer: debian 10 mind a webszerveren, mind a fejlesztő gépen. A programok (a CGI szkripteket is beleértve) shell szkriptben (bash) készültek, egy-két lua kiegészítéssel. Az adatbáziskezelő mysql, a webszerver apache.

A lapokon nincs süti, nincs javascript és egyelőre külső stíluslap sem.

Kapcsolat

A kér(d)éseket és észrevételeket a gyimesilaszlo9 kukac gmail pont com e-mail-címre várom.